Από την παρουσίαση δελτίων στο Mega στην καρέκλα του ανακριτή - Ποια είναι η Εύα Καϊλή που συνελήφθη

Όλα όσα δεν ξέρουμε για το πρώην μέλος του Πασόκ

Ελένη Μήτση
Youweekly Editor
NDP
NDP

''Σάλος'' έχει προκληθεί τις τελευταίες ώρες, καθώς από το βράδυ της Παρασκευής 9/12 έγινε γνωστό πως η Εύα Καϊλή και ο σύζυγός της, Φραντζέσκο Τζόρτζι έχουν συλληφθεί από τις αρχές των Βρυξελλών με την πολιτικό να κάθεται στην καρέκλα του ανακριτή (δείτε εδώ αναλυτικές πληροφορίες για το σκάνδαλο).

Η ευρωβουλευτής απασχολούσε τελευταία τα μέσα κυρίως με τη γέννηση της κόρης της και τη βάφτιση, που ήθελε να προγραμματίσει στην Ελλάδα, αλλά ακυρώθηκε (δείτε εδώ το όνομα της μικρής).

Όσα έχουν βγει στη δημοσιότητα τις τελευταίες ώρες για το ζευγάρι περί διαφθοράς και ξεπλύματος μαύρου χρήματος γεννούν πολλά ερωτήματα, μιας και στο παρελθόν δεν είχαν απασχολήσει για κάτι αντίστοιχο.

Να θυμίσουμε στο σημείο αυτό μερικά στοιχεία για την πολιτικό, η οποία γεννήθηκε το το 1978 στη Θεσσαλονίκη σπούδασε Αρχιτεκτονική στη σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια της ζωής καταπιάστηκε με πολλά και διαφορετικά επαγγέλματα από αυτό του πρώτου πτυχίου της.

  • Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστήμιο Πειραιώς καθώς και στο εργαστήρι δημοσιογραφίας.
  • Εργάστηκε ως δημοσιογράφος στο τηλεοπτικό κανάλι Mega, παρουσιάζοντας το δελτίο ειδήσεων του Σαββατοκύριακου. Στις δημοτικές εκλογές του 2002 εξελέγη δημοτική σύμβουλος Θεσσαλονίκης.
  • Στις εκλογές του 2004 έθεσε υποψηφιότητα για πρώτη φορά στην περιφέρεια Α' Θεσσαλονίκης με την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ καταφέρνοντας να καταλάβει εκλόγιμη θέση, την οποία εν τέλει δεν ανέλαβε λόγω της απόφασης του τότε προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου να κρατήσει την έδρα της Θεσσαλονίκης.
  • Στις εκλογές του 2007 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, ενώ στις εκλογές του 2009 επανεξελέγη. Στις εκλογές του 2012 αναδείχθηκε πρώτη σε ψήφους, αλλά δεν ανέλαβε λόγω της απόφασης του τότε προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου να κρατήσει την έδρα της Θεσσαλονίκης.

Η καταγωγή, οι σπουδές και η καριέρα της Έυας Καϊλή

  • Την περίοδο 2013 - 2014 διετέλεσε πρόεδρος του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας και Ίσων Ευκαιριών του Υπουργείου Εσωτερικών. Στις ευρωεκλογές του 2014 εξελέγη πρώτη ευρωβουλευτής με την Ελιά - Δημοκρατική Παράταξη (S&D)[1] με 122.054 ψήφους.
  • Σήμερα είναι η Πρόεδρος της Επιτροπής για το Μέλλον της Επιστήμης και Τεχνολογίας και του τμήματος επιστήμης και μέσων μαζικής ενημέρωσης στο Ευρωκοινοβούλιο. Ως μέλος της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας, είναι εισηγήτρια για Blockchain, DLTs και AI για το S&D. Είναι ιδρύτρια του Future Forum, το Φόρουμ για το Μέλλον.
  • Πρόεδρος της Αντιπροσωπείας για τις σχέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με το ΝΑΤΟ. Μέλος της Οικονομικής Επιτροπής, και μέλος της εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση καταγγελόμενων παραβιάσεων και περιπτώσεων κακοδιοίκησης κατά την εφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ, σε σχέση με τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, τη φοροαποφυγή και τη φοροδιαφυγή.
  • Διακρίθηκε ως Ευρωβουλευτής της Χρονιάς για την Ψηφιακή Εποχή το 2018, ενώ είναι η μόνη Ελληνίδα, που επίσης κάθε χρόνο ήταν ανάμεσα στην λίστα των 50 καλύτερων ευρωβουλευτών. Στις ευρωεκλογές του 2019 επανεξελέγη ευρωβουλευτής με το Κίνημα Αλλαγής, λαμβάνοντας 145.650 ψήφους.

Εύα Καϊλή