Χαράζει την δική της πορεία - Στην πασαρέλα του Madwalk η εγγονή του Ανδρέα Παπανδρέου

Δεν θέλει να ασχοληθεί με την πολιτική

Στέλλα Μούτσιου
Youweekly Editor
NDP
NDP

Πριν από λίγες ημέρες παρακολουθήσαμε την σύζυγο του Ανδρέα Παπανδρέου, Δήμητρα Λιάνη, να παραχωρεί συνέντευξη στο Πρωινό του ΑΝΤ1, μιλώντας για την ζωή της μετά τον θάνατο του συζύγου της, εξηγώντας εάν έχει προχωρήσει παρακάτω και ποια είναι η κατάσταση των οικονομικών της, διότι είχε εξηγήσει πως πέρασε αρκετά δύσκολα αφού έχασε τον καλό της.

Τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, ωστόσο, απέχουν από τα φώτα της δημοσιότητας και προσπαθούν να συνεχίσουν την ζωή τους, χωρίς να προκαλούν. Παρατηρήθηκε, βέβαια, πως η εγγονή του πρώην Πρωθυπουργού, Φαίδρα Παπανδρέου και κόρη του Νίκου, άρχισε να κάνει τα πρώτα της βήματα στον χώρο της μόδας, με αποτέλεσμα να βρεθεί στο επίκεντρο των ΜΜΕ αυτές τις ημέρες.

Η εγγονή του Ανδρέα Παπανδρέου στην πασαρέλα

Πιο συγκεκριμένα, η ίδια βρέθηκε στο Madwalk 2022 για να κάνει πασαρέλα με τα ρούχα της διάσημης σχεδιάστριας Σίλιας Κριθαριώτη, αλλά δεν είναι η πρώτη φορά. Έχει βρεθεί στο συγκεκριμένο σόου και άλλες φορές και έχει κλέψει τις εντυπώσεις, γι' αυτό και κάθε χρόνο επιλέγεται για να περπατήσει στη σκηνή μαζί με άλλες τόσες σημαντικές προσωπικότητες.

Η νεαρή κοπέλα δεν έχει καμία σχέση με την πολιτική, παρά την προϊστορία, και θέλει να ασχοληθεί επαγγελματικά και με τις κοινωνικές επιστήμες, επικεντρώνοντας τις σπουδές της στην ψυχολογία.

Φαίδρα Παπανδρέου Madwalk
Instagram / Μαρία Νικολουδάκη

Λίγα λόγια για τη ζωή του πολιτικού

Ο Ανδρέας Γ. Παπανδρέου (Χίος, 5 Φεβρουαρίου 1919 – Εκάλη, 23 Ιουνίου 1996) ήταν Έλληνας πολιτικός, πρόεδρος και ιδρυτής του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος (ΠΑ.ΣΟ.Κ), του οποίου η ιδρυτική διακήρυξη της 3ης Σεπτεμβρίου συμπυκνώνεται στο τρίπτυχο «Εθνική Ανεξαρτησία - Λαϊκή Κυριαρχία - Κοινωνική Απελευθέρωση».

Διετέλεσε πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας (21 Οκτωβρίου 1981 - 2 Ιουλίου 1989 και 13 Οκτωβρίου 1993 - 18 Ιανουαρίου 1996) μετά τη νίκη του στις εκλογές του Οκτωβρίου 1981, του Ιουνίου 1985 και του Οκτωβρίου 1993. Πριν αναμειχθεί στην πολιτική, ήταν καθηγητής Οικονομικών στις ΗΠΑ και συγγραφέας.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου υπήρξε ηγέτης με ευρύτατη λαϊκή αποδοχή: σε έρευνα της εφημερίδας Η Καθημερινή το 2007, η πρώτη κυβέρνησή του αναδείχθηκε η καλύτερη της Μεταπολίτευσης και ο ίδιος ο σημαντικότερος πρωθυπουργός της περιόδου. Ομοίως, σε δημοσκόπηση για την εφημερίδα Real News το 2010 και σε έρευνα της εταιρείας ALCO το 2013, ψηφίσθηκε ως ο καλύτερος πρωθυπουργός μετά το 1974. Από την άλλη δημιούργησε πολλούς φανατικούς εχθρούς στο εσωτερικό, και προκάλεσε συχνά την αγανάκτηση της δυτικής κοινής γνώμης και σωρεία επικριτικών κειμένων στα δυτικά ΜΜΕ.

Ήταν ίσως ο πολιτικός με τη μεγαλύτερη συμβολή στη διαμόρφωση του πολιτικού και κομματικού συστήματος στη σύγχρονη Ελλάδα. Ανέτρεψε τον κυρίαρχο πολιτικό διαχωρισμό «Εθνικόφρονες-Κομμουνιστές» και στη θέση του επέβαλλε το δίπολο «Δεξιά-Αντιδεξιά». Το ΠΑΣΟΚ που δημιούργησε ήταν το πρώτο κόμμα εξουσίας στην ελληνική ιστορία με μαζική οργάνωση (στα πρότυπα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας), αντί του παραδοσιακού κόμματος στελεχών, ένα πρότυπο οργάνωσης που θα υιοθετούσε από τον Παπανδρέου και η Νέα Δημοκρατία.

Από το κυβερνητικό του έργο ξεχωριστή θέση στη νεοελληνική πολιτική ιστορία έχουν η αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης, ο εκδημοκρατισμός του συνδικαλιστικού κινήματος, αλλά και των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, η δημιουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας και του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ) και η συνταγματική αναθεώρηση του 1985-1986, η οποία παγίωσε το σύστημα κοινοβουλευτικής εξουσίας που ισχύει έως και σήμερα, περιορίζοντας δραστικά τις «βασιλικές» εξουσίες του Προέδρου.