«Η κυριά Βέφα με...» - Η εξομολόγηση του Ηλία Μαμαλάκη για την Αλεξιάδου

«Τα κοριτσάκια εκείνης της εποχής είτε από τις εκπομπές είτε από τα βιβλία της έμαθαν να μαγειρεύουν»

Γεωργία Θεοδωρίδου
Youweekly Editor
«Η κυριά Βέφα με...» - Η εξομολόγηση του Ηλία Μαμαλάκη για την Αλεξιάδου

Το μεσημέρι της Κυριακής του Πάσχα (16/4) στην ψυχαγωγική εκπομπή «Δύο στη 1» μετά την Μαντώ Γαστεράτου (δείτε εδώ την συνέντευξη της) βρέθηκε καλεσμένος ο Ηλίας Μαμαλάκης. Ο γνωστός τηλεοπτικός και όχι μόνο chef μίλησε στην εκπομπή της ΕΡΤ για όλους και για όλα.

Πιο συγκεκριμένα, ο Ηλίας Μαμαλάκης αναφέρθηκε στην επαγγελματική του πορεία στον χώρο της μαγειρικής, μοιράστηκε επίσης και αναμνήσεις από το παρελθόν, που σχετίζονταν με το Πάσχα, αλλά δεν δίστασε να πει και την άποψη που έχει για την Βέφα Αλεξιάδου.

Οι δηλώσεις του Ηλία Μαμαλάκη για την Βέφα Αλεξιάδου

«Η σοφία της ηλικίας μου μού δίδαξε ότι δεν πρέπει να χαίρομαι ή να λυπάμαι πολύ. Πρέπει να κρατάω μία απόσταση και από τη λύπη και από τη χαρά. Έχω πονέσει πολύ στη ζωή μου όχι μόνο από απώλεια ανθρώπων αλλά και από αναποδιές.

Έχω χαρεί και πολύ, όχι όμως γιατί πήρα αύξηση στη δουλειά μου αλλά γιατί ο αδελφός μου πήρε μία υποτροφία από το BBC ή όταν ο τότε εκδότης μου μού είπε ότι από ένα βιβλίο μου έβγαλε 120.000 κομμάτια. Νομίζω η κυρία Βέφα με ξεπερνάει, γιατί είχε βγάλει πάρα πολλά βιβλία», είπε αρχικά ο Ηλίας Μαμαλάκης.

«Άκουσε να δεις. Η κυρία Βέφα, παρ’ όλο που την χλεύασαν και την κορόιδεψαν, είναι πρωτοπόρος της ελληνικής τηλεόρασης. Τα κοριτσάκια εκείνης της εποχής είτε από τις εκπομπές είτε από τα βιβλία της έμαθαν να μαγειρεύουν. Της χρωστάει πολλά η μαγειρική της Ελλάδας αλλά δεν της το αναγνωρίζει κανείς… δεν ξέρω γιατί. Ζήλεια;», τόνισε.

Η αποκάλυψη του Ηλία Μαμαλάκη για το σεφ που ξεχωρίζει στην Ελλάδα

Μια νέα συνέντευξη παραχώρησε ο Ηλίας Μαμαλάκης στην εφημερίδα On Time και στη δημοσιογράφο Σίσσυ Μενεγάτου με τον ίδιο να μιλάει εξομολογητικά λίγο μετά την περιπέτεια της υγείας του (δείτε εδώ τη σοκαριστική του αποκάλυψη για όσα πέρασε).

Ανάμεσα σε όσα σχολίασε ο γνωστός σεφ μεγάλο ενδιαφέρον είχε και η άποψή του σχετικά με τους συναδέλφους του στην Ελλάδα και σε ό,τι αφορά τα νεότερα παιδιά, με τον ίδιο να ξεχωρίζει μεταξύ άλλων τον Άκη Πετρετζίκη.

Γενικότερα ο Ηλίας Μαμαλάκης δεν έχει μεγάλη αδυναμία στους μάγειρες, που βγαίνουν από τα ριάλιτι, ωστόσο ο ΄Άκης έχει κάποια χρόνια πλέον στο χώρο και έχει ήδη αποδείξει τις δυνατότητές του μέσα από πολλές και διαφορετικές κινήσεις!

Το σκέφτεστε για την τηλεόραση ή έχει κλείσει αυτός ο κύκλος για εσάς;

Φυσικά και το σκέφτομαι, όμως στην ελληνική τηλεόραση δεν είναι τι θέλεις εσύ αλλά τι θέλουν τα κανάλια και τι χρόνο δαπανάς να πηγαίνεις στους διαδρόμους τους, να σε βλέπουν, να τους βλέπεις, να τους παρακαλάς και να σε παρακαλάνε. Εγώ δεν έχω πάει ποτέ σε κανάλι για να παρακαλέσω. Ακόμα και στο MEGA, όπου δούλεψα δέκα χρόνια, είχα πάει μόνο δύο φορές.

Έχω κάνει κάποιες προτάσεις σε κανάλια αυτά τα χρόνια που βρίσκομαι εκτός τηλεόρασης, ήταν προτάσεις οι οποίες δεν ήταν χαζοχαρούμενες αλλά «ψαγμένες» και είχαν κάποια δαπάνη για να γίνουν. Είχα προτείνει να κάνω τις πορείες του Αποστόλου Παύλου, την κουζίνα του 5ου αιώνα π.Χ, το ψάρεμα στον ελληνικό χώρο κ.α. Αντιλαμβάνεστε ότι δεν ήθελαν τέτοιες εκπομπές αλλά να μαγειρεύω στο στούντιο.

Υπήρξε εποχή που δέκα σεφ μαγείρευαν σε όλα τα κανάλια πρωί-μεσημέρι-βράδυ και κάνανε όλοι το ίδιο πράγμα: ανακάτευαν πέντε υλικά και έβγαζαν ένα ωραίο φαγάκι. Δεν ήταν το δικό μου ζητούμενο αυτό. Εγώ ξεκίνησα με ψηλά τον πήχη κι αν ξανάβγαινα στην τηλεόραση θα τον ανέβαζα ακόμα περισσότερο. Μου έχουν προτείνει να μαγειρέψω σε πρωινή εκπομπή και έχω αρνηθεί.

Από τους σεφ της τηλεόρασης – και στις πρωινές εκπομπές – υπάρχει κάποιος που εσείς τον ξεχωρίζετε και τον θεωρείτε πάρα πολύ καλό;

Ο μόνος που ξεχωρίζει αυτή τη στιγμή είναι ο Άκης Πετρετζίκης. Νομίζω ότι ο Άκης έχει ένα πολύ σημαντικό γυναικείο κοινό, γιατί είναι ένα νέο παιδί, χαμηλών τόνων, δεν εκτίθεται στα media, μαγειρεύει όμορφα φαγητά, είναι γοητευτικός. Κλείνει το μάτι στις τηλεθεάτριες και αρέσει πολύ και σαν άντρας.

Ο Ηλίας Μαμαλάκης σε βράβευση του