Σε άβολη θέση η Σαλαγκούδη με την Παλληκαράκη: «Στον δικό σας χώρο δεν έχει συμβεί τίποτα;» - Κοίταξε πίσω από τις κάμερες με νόημα

Τι συνέβη

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
Σε άβολη θέση η Σαλαγκούδη με την Παλληκαράκη: «Στον δικό σας χώρο δεν έχει συμβεί τίποτα;» - Κοίταξε πίσω από τις κάμερες με νόημα

Καλεσμένη στην εκπομπή Κουβέντα στην κουβέντα στο Action 24, βρέθηκε σήμερα 15/7 η Νίκη Παλληκαράκη. Η ηθοποιός μεταξύ άλλων μίλησε για το κίνημα Metoo, που ήταν εκείνο που έδωσε δύναμη στις γυναίκες και είδαν το φως της δημοσιότητας πολλές καταγγελίες για βιασμούς και σεξουαλικές παρενοχλήσεις - δείτε τις τελευταίες εξελίξεις με τον Πέτρο Φιλιππίδη.

Η ηθοποιός λοιπόν, μίλησε για την πατριαρχία, ενώ έκανε μια ερώτηση στην Ανθή Σαλαγκούδη που την έφερε σε πολύ δύσκολη θέση με αποτέλεσμα να γυρίσει και να κοιτάξει πίσω από τις κάμερες.

Οι δηλώσεις της Παλληκαράκη και η αντίδραση της Σαλαγκούδη

«Την πατριαρχία, καμιά φορά, τη συντηρεί η γυναίκα. Οι περισσότερες που έχουν αποφασίσει να συνδιαλαγούν με την πατριαρχία και να ωφεληθούν, αυτές είναι οι πιο εχθρικές απέναντι στις άλλες γυναίκες και αυτές συντηρούν την πατριαρχία. Δεν έχουν αλλάξει πολύ τα πράγματα. Μιλάω για όλους τους χώρους. Αυτό το διαπίστωσα με τα χρόνια και την εμπειρία μου και ήταν η έκπληξή μου ότι στον ιατρικό χώρο δεν συνέβαινε κάτι άλλο από ότι στον καλλιτεχνικό. Και στον δικό σας χώρο δεν συμβαίνει κάτι άλλο. Αν πορεύεσαι διαφορετικά, δεν είναι εύκολα τα πράγματα. Δεν νομίζω ότι έχουν αλλάξει πάρα πολύ τα πράγματα», ανέφερε αρχικά η Νίκη Παλληκαράκη.

Για να ρωτήσει στη συνέχεια την Ανθή Σαλαγκούδη: «Μόνο στον δικό μας χώρο συνέβαιναν και συμβαίνουν τέτοια πράγματα; Στον δικό σας χώρο δεν έχει συμβεί τίποτα;»

Τότε η παρουσιάστρια απάντησε κοιτώντας πίσω από τις κάμερες «Δεν έχει συμβεί τίποτα στο δικό μας χώρο;».

Πότε ξεκίνησε το Metoo

Το Κίνημα Me Too, ή #MeToo, μαζί με όλες τις παρόμοιες εκδοχές του ανά την υφήλιο, είναι ανεξάρτητο κοινωνικό κίνημα ενάντια στη σεξουαλική κακοποίηση και παρενόχληση, αλλά και στην κακοποίηση, βία ή/και παρενόχληση οποιασδήποτε μορφής (λεκτικής, ψυχολογικής-ψυχικής, σωματικής, εκφοβισμού εργασιακού ή μη) σε ανήλικους και ενήλικες, που δρα κυρίως μέσω της προτροπής δημοσιοποίησης των περιστατικών στα κοινωνικά δίκτυα.

Η Αμερικανίδα ακτιβίστρια Ταράνα Μπερκ ξεκίνησε το κίνημα Me Too το 2006. Η Μπερκ άρχισε να χρησιμοποιεί το "Me Too" για να βοηθήσει Αφροαμερικανικής καταγωγής γυναίκες, ιδίως έφηβες, με δραματικές εμπειρίες βιασμού, σωματικής και λεκτικής βίας, σεξουαλικής παρενόχλησης και κατάχρησης εξουσίας, ώστε να υπερασπιστούν τον εαυτό τους και να διαμαρτυρηθούν δημόσια. Η ίδια η Μπερκ είχε υπάρξει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης κατ' επανάληψη.

Η έκφραση αυτή, που σημαίνει στα ελληνικά «κι εγώ επίσης», έγινε τελικά το σήμα-κατατεθέν του κινήματος. Προήλθε από τα λόγια της Μπερκ, τα οποία ήταν τα μόνα που μπόρεσε να ψελλίσει σ' ένα νεαρό κορίτσι, 12χρονο, που της αποκάλυψε ότι είχε υποστεί σεξουαλική κακοποίηση.