«Είναι κάτι απαράδεκτο, κατάπτυστο και τραγικό» - Τα αιχμηρά σχόλια του Μέμου Μπεγνή για τον Αχιλλέα Μπέο

Η αποκάλυψη για την προσωπική του ζωή

Στέλλα Μούτσιου
Youweekly Editor
Φωτογραφία αρχείου NDP Photo Agency
Φωτογραφία αρχείου NDP Photo Agency

Μία πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε στην εκπομπή του MEGA, Πάμε Δανάη, ο Μέμος Μπεγνής, την Τρίτη 10/10. Ο ηθοποιός σχολίασε την επικαιρότητα, κάνοντας λόγο για την επανεκλογή του Αχιλλέα Μπέου και τα υβριστικά του σχόλιο είτε προς τον Στέφανο Κασσελάκη είτε προς την Έλενα Ακρίτα (δείτε εδώ πόσα χρήματα του ζητά με την αγωγή που κατέθεσε), ενώ αναφέρθηκε και στην προσωπική του ζωή.

Απάντησε, μάλιστα, για την πολυγαμία, αποκαλύπτοντας πως για τον ίδιο δεν είναι κάτι ξένο και προσβλητικό ο καθένας να ζει με τους δικούς του όρους, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει πως δεν υπάρχει μονογαμία. Άλλωστε, σύμφωνα με τον ίδιο, μία ζωή υπάρχει και στόχος είναι ο καθένας να ζει όπως το επιθυμεί.

Οι δηλώσεις του Μέμου Μπεγνή για τον Αχιλλέα Μπέο και για την προσωπική του ζωή

«Η επανεκλογή Μπέου είναι κάτι απαράδεκτο, κατάπτυστο και τραγικό. Αυτοί οι άνθρωποι είναι τραγικοί. Δυστυχώς έχουμε πολλά παραδείγματα στην κοινωνία. Δεν μπορείς να μιλάς έτσι στον κόσμο που σε ψηφίζει, στην τηλεόραση. Απαγορεύεται! Πρέπει να επέμβει εισαγγελέας. Αυτά είναι ρητορικές μίσους, ρατσισμός, ομοφοβία, ασέβεια, αμορφωσιά και ότι α στερητικό υπάρχει στην ελληνική γλώσσα», είπε αρχικά.

Για την προσωπική του ζωή, επισήμανε: «Δε θεωρώ προδοσία το να πας με κάποιον άλλον, δεν με ενδιαφέρει, είναι θεμιτό. Θεωρώ τη μονογαμία παρά φύση. Αν σου τύχει κάποια στιγμή θα πεις όχι; Μια ζωή την έχουμε, δε θα ζήσουμε όπως θέλουμε; Είναι δυνατόν να βάζουμε φραγμούς στη ζωή μας;».

Δείτε επίσης: «Τα γκέι φιλιά στα σήριαλ...» - Κόλαφος ο Μέμος Μπεγνής για τις αντιλήψεις και τα στερεότυπα στην τηλεόραση

Τι είναι η αυτοάνοση ασθένεια "Χασιμότο" την οποία αντιμετώπισε

Καλεσμένος στην εκπομπή ΠΟΠ Μαγειρική, βρέθηκε ο Μέμος Μπεγνής το μεσημέρι της Τρίτης 19/9. Ο ηθοποιός μαγείρεψε, ενώ μίλησε για για την αυτοάνοση ασθένεια που αντιμετώπισε μέσω της σωστής διατροφής που ακολούθησε.

«Άρχισα να μαγειρεύω, γιατί είχα ένα πρόβλημα στον θυροειδή μου. Οπότε είχα πάρει κιλά. Άρχισα μία θεραπεία με κορτιζόνη, τα κλασικά. Ήταν Χασιμότο, ήταν αυτοάνοσο. Άλλαξα τη διατροφή μου. Έκοψα τα κρέατα, έκοψα τα λίπη, τα τηγανιτά. Μετά από 2-3 χρόνια που έκανα εξετάσεις, το Χασιμότο είχε εξαφανιστεί. Μου λέει ο γιατρός μου "δεν εξαφανίζονται συνήθως τα αυτοάνοσα αλλά μπορεί να συμβεί". Έκτοτε ο θυρεοειδής μου δουλεύει ρολόι, οι εξετάσεις μου είναι απίστευτες. Πιστεύω ότι λειτούργησε θεραπευτικά», εξομολογήθηκε ο ηθοποιός.

Τι είναι η νόσος Χασιμότο;

Η νόσος Χασιμότο ή αλλιώς Θυρεοειδίτιδα Hashimoto αποτελεί ένα νόσημα του θυροειδή αδένα. Συγκαταλέγεται στα αυτοάνοσα νοσήματα και μάλιστα θεωρείται το πιο κοινό από αυτά.

Πρόκειται ουσιαστικά για μια κατάσταση κατά την οποία, ο οργανισμός αντιλαμβάνεται τον θυρεοειδή αδένα ως ξένο σώμα και έτσι προσπαθεί να τον καταπολεμήσει. Για τον λόγο αυτό, η νόσος Hashimoto, χαρακτηρίζεται και ως χρόνια λεμφοκυτταρική θυρεοειδίτιδα. Αυτή η χρόνια φλεγμονή, οδηγεί τελικά σε υπολειτουργία του θυρεοειδούς. Άλλωστε, η νόσος Χασιμότο είναι η πιο κοινή αιτία υποθυρεοειδισμού.

Το ασυνήθιστο όνομά της προήλθε από τον Ιάπωνα γιατρό Χακάρου Χασιμότο, ο οποίος περιέγραψε το νόσημα ήδη από το 1912. Αρκετά αργότερα, συγκεκριμένα το 1957, Θυρεοειδίτιδα Hashimoto αναγνωρίστηκε επίσημα ως αυτοάνοσο νόσημα.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για την εκδήλωση της νόσου Χασιμότο;

Φύλο: Η Νόσος Χασιμότο εμφανίζεται κυρίως στις γυναίκες σε αναλογία έναντι των αντρών 9:1, μάλλον εξαιτίας των ορμονολογικών μεταβολών που συμβαίνουν στο γυναικείο σώμα.

Κληρονομικότητα: Οι πιθανότητες εκδήλωσης νόσου Χασιμότο αυξάνονται στην περίπτωση που κάποιο οικογενειακό μέλος έχει διαταραχές θυρεοειδούς ή άλλο αυτοάνοσο νόσημα (Ρευματοειδής αρθρίτιδα, Διαβήτης τύπου 1, κ.ά).

Έκθεση σε ακινοβολία: Τα άτομα που εκτίθενται σε υπερβολικά επίπεδα περιβαλλοντικής ακτινοβολίας είναι πιο επιρρεπή στη νόσο του Χασιμότο.

Διατροφή: Η υπερβολική πρόσληψη ιωδίου, μπορεί να εντείνει την φλεγμονή που προέρχεται από τη νόσο Hashimoto. Ωστόσο, καμία διατροφή δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την Θυρεοειδίτιδα Hash

Ποια είναι τα συμπτώματα της νόσου Χασιμότο;

Τα συμπτώματα της νόσου Χασιμότο μπορεί να εναλλάσσονται με την πάροδο του χρόνου. Επίσης, διαφοροποιούνται σε μεγάλο βαθμό από άτομο σε άτομο. Αυτό που αξίζει να επισημανθεί είναι ότι τα συμπτώματα της νόσου αργούν πολύ να εμφανιστούν, εξαιτίας της αργής εξέλιξής της.

Τα συμπτώματα της νόσου Χασιμότο είναι αυτά του που εμφανίζονται όταν υπάρχει υποθυρεοειδισμός. Έτσι, μεταξύ των συμπτωμάτων της νόσου Χασιμότο συγκαταλέγονται τα ακόλουθα:

  • Βρογχοκήλη
  • Έντονη κόπωση – Χαμηλά επίπεδα ενέργειας
  • Μυϊκή αδυναμία
  • Αυξημένη ευαισθησία στο κρύο
  • Δυσκοιλιότητα
  • Χλωμό & ξηρό δέρμα
  • Πρήξιμο στο πρόσωπο
  • Εύθραυστα νύχια
  • Απώλεια μαλλιών
  • Ανεξήγητη αύξηση βάρους
  • Διαταραχές του ύπνου
  • Μυϊκοί πόνοι – μυϊκές κράμπες
  • Εφιδρώσεις και ταχυκαρδίες
  • Πόνος και δυσκαμψία στις αρθρώσεις
  • Υπερβολική ή παρατεταμένη εμμηνορροϊκή αιμορραγία
  • Μελαγχολία – Κατάθλιψη
  • Απώλεια μνήμης και μειωμένη πνευματική διαύγεια
  • Απότομες εναλλαγές διάθεσης
  • Όζοι στον θυρεοειδή αδένα
  • Αίσθημα κατακράτησης
Πώς γίνεται η διάγνωση της νόσου Χασιμότο;

Τα παραπάνω συμπτώματα μπορούν να παρακινήσουν τον Ενδοκρινολόγο σας να προχωρήσει στις αντίστοιχες εξετάσεις, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχετε νόσο Χασιμότο.

Η διάγνωση της Θυρεοειδίτιδας Hashimoto γίνεται με:

Εξετάσεις αίματος & εξέταση αντισωμάτων TPO : Για την μέτρηση των επιπέδων της θυρεοειδικής ορμόνης και της θυρεοειδοτρόπου ορμόνης. Με τις εξετάσεις αυτές, ελέγχεται τόσο η ποσότητα των ορμονών που παράγονται από τον θυρεοειδή όσο και από την υπόφυση. Στην περίπτωση που ο θυρεοειδής είναι υπολειτουργικός, το επίπεδο της θυρεοειδικής ορμόνης είναι χαμηλό. Ταυτόχρονα, το επίπεδο της TSH είναι αυξημένο, επειδή η υπόφυση προσπαθεί να διεγείρει τον θυρεοειδή, προκειμένου να παράγει περισσότερη θυρεοειδική ορμόνη.
Όσον αφορά στην εξέταση αντισωμάτων TPO, πρόκειται για μια εξέταση αίματος που μπορεί να επιβεβαιώσει την παρουσία αντισωμάτων κατά της υπεροξειδάσης του θυρεοειδούς (αντισώματα TPO).

Πως αντιμετωπίζεται η νόσος Χασιμότο;

Στην περίπτωση που η λειτουργία του αδένα παραμένει φυσιολογική, συστήνεται η περιοδική παρακολούθηση της πορείας της νόσου. Παράλληλα, δεν υπάρχει λόγος χορήγησης φαρμακευτικής αγωγής.

Αντίθετα, αν ο θυρεοειδής αρχίζει να υπολειτουργεί, απαιτείται θεραπεία υποκατάστασης με θυρεοειδική ορμόνη, ενώ η παρακολούθηση είναι συστηματική. Έτσι, γίνεται συνήθως χορήγηση λεβοθυροξίνης, μέσω ενός μικρού χαπιού, κάθε πρωί. Το χάπι αυτό, στις περισσότερες περιπτώσεις, θα χρειαστεί ο ασθενής να το λαμβάνει για όλη την διάρκεια της ζωής του.

Η συνθετική λεβοθυροξίνη είναι πανομοιότυπη με τη θυροξίνη, τη φυσική εκδοχή αυτής της ορμόνης που παράγεται από τον θυρεοειδή αδένα.

Το πρώτο χρονικό διάστημα, μετά την διάγνωση της νόσου, συνήθως χρειάζονται τακτικές ορμονικές εξετάσεις, προκειμένου να δούμε πως ανταποκρίνεται ο οργανισμός στην θεραπεία. Οι εξετάσεις αυτές συνήθως γίνονται κάθε τρίμηνο. Όταν οι ορμόνες, ομαλοποιηθούν οι ορμονικές εξετάσεις, είναι σημαντικό να εξετάζεται ο ασθενής ανά 6 με 12 μήνες.

Στην περίπτωση που η νόσος Χασιμότο δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να προκαλέσει στον ασθενή μια σειρά προβλημάτων, όπως:

  • Βρογχοκήλη: Η συνεχής διέγερση του θυρεοειδή, μπορεί να προκαλέσει διόγκωση του αδένα, γνωστή και ως βρογχοκήλη, προκαλώντας προβλήματα στην κατάποση και την αναπνοή.
  • Καρδιακά νοσήματα, όπως για παράδειγμα Υπερτροφική Μυοκαρδιοπάθεια.
  • Ψυχολογικά προβλήματα: Χαμηλή ερωτική επιθυμία (λίμπιντο), μειωμένη πνευματική διαύγεια, μελαγχολία, ακόμα και κατάθλιψη.
  • Μυξοίδημα: Τα συμπτώματά του Μοιξήματος, περιλαμβάνουν υπνηλία που ακολουθείται από βαθύ λήθαργο και απώλεια των αισθήσεων. Πρόκειται για μια σπάνια και απειλητική για την ζωή κατάσταση.
  • Γεννητικές ανωμαλίες : Είναι πιθανό, μια γυναίκα που δεν έχει αντιμετωπίσει τη Θυρεοειδίτιδα Hashimoto, να γεννήσει ένα μωρό με διανοητικά ή/και αναπτυξιακά προβλήματα. Για τον λόγο αυτό, είναι εξαιρετικά σημαντικό καθ’ όλη την διάρκεια της εγκυμοσύνης, να υπάρχει παρακολούθηση από τον Ενδοκρινολόγο σας.

Πηγή: dboufas.gr