«Το καντηλάκι τους μένει ακόμη αναμμένο...» - Τσακίζει κόκκαλα ο Λεωνίδας Κακούρης για το πραγματικό ναυάγιο στη Φαλκονέρα

«Είναι μεγάλο βάρος που ξέρω ότι καμία γυναίκα δεν σώθηκε...»

Στέλλα Μούτσιου
Youweekly Editor
«Το καντηλάκι τους μένει ακόμη αναμμένο...» - Τσακίζει κόκκαλα ο Λεωνίδας Κακούρης για το πραγματικό ναυάγιο στη Φαλκονέρα

Το βράδυ της Τετάρτης 1/11 στην εκπομπή Mega Stories φιλοξενήθηκε ο συγγραφέας του βιβλίου στο οποίο βασίστηκε η σειρά "Το Ναυάγιο", αλλά και πολλοί από τους πρωταγωνιστές του σίριαλ, οι οποίοι μίλησαν για την πραγματική ιστορία, που έλαβε χώρα στις 7 Δεκεμβρίου 1966.

Το πλοίο "Ηράκλειον" απέπλευσε από το λιμάνι της Σούδας με μισή ώρα καθυστέρηση, καταλήγοντας πέντε ώρες αργότερα, τα ξημερώματα της 8ης Δεκεμβρίου δηλαδή, να βυθίζεται στα ανοιχτά της Φαλκονέρας, με αποτέλεσμα 266 ζωές να χαθούν.

Οι δηλώσεις των πρωταγωνιστών της σειράς "Το Ναυάγιο"

Αναστασία Παντούση: «Είναι μεγάλο βάρος που ξέρω ότι καμία γυναίκα δεν σώθηκε και εγώ πρέπει να υποδυθώ την Ειρήνη που μετά από πάρα πολλές ώρες πάλης μέσα στη θάλασσα, σώθηκε. Νομίζω ότι με κάποιο τρόπο τιμάω αυτές τις γυναίκες, αλλά είναι πολύ αυτό που λέω, γιατί δεν υπάρχει δικαίωση. Άλλο η μυθοπλασία και άλλο η ζωή. Και στη ζωή τα πράγματα είναι πιο δύσκολα και σε αυτή την περίπτωση είναι πολύ στενάχωρο».

Γιάννης Στάνκογλου: «Πριν ξεκινήσω τα γυρίσματα ανακοίνωσα σε φίλους και γνωστούς ότι θα είμαι σε αυτό το πρότζεκτ, μου είπε μια φίλη μου που ζούσε στα Μανιάτικα, θυμάται τον Πειραιά να βαράνε οι καμπάνες, γυναίκες να κλαίνε, άνθρωποι να τρέχουν στους δρόμους, ήταν πολύ έντονο και μεγάλο. Είναι δύσκολο, γιατί κρατάς και έχεις την ευθύνη ότι κάποιοι μπορεί να έχουν γνωρίσει τους χαρακτήρες. Όταν ένα γεγονός είναι πραγματικό και υπάρχει ιστορία σε βοηθάει καλύτερα να πλάσεις τον χαρακτήρα και ίσως και την ίδια την ιστορία του χαρακτήρα».

Γιώργος Χρυσοστόμου: «Από τη μία είναι συγκινητικό και από την άλλη λίγο φοβιστικό. Λες τώρα “γιατί να πάρω αυτή την ευθύνη; Να φέρω στη ζωή κάτι που έχει φύγει; Κι αν δεν το κάνω σωστά;”. Το σενάριο που πήραμε στα χέρια μας είναι βασισμένο σε ένα βιβλίο που είναι βασισμένο σε κάποια γεγονότα. Υπάρχει αρκετή απόσταση και η ταύτιση μπορεί να μη βοηθήσει πολύ, αν το αναπαράγεις όπως έγινε. Κάπου στη μέση βρίσκεις μια χρυσή τομή, ψάχνεις πληροφορίες από εδώ και από εκεί. Δεν είχα κάποια μαρτυρία. Δεν ξέρω πως θα μπορούσα να το διαχειριστώ, θα είχα το βάρος της ευθύνης κάπως. Προτίμησα να μείνω παρθένος σε αυτό το κομμάτι».

Δείτε επίσης το αποκλειστικό μας για τη σειρά: Ο Ιπποκράτης φονιάς! Σκότωσε την γυναίκα του - «Είχε εραστή!»

Λεωνίδας Κακούρης: «Δίνει μια επιπλέον φόρτιση στις στιγμές σου όταν υποδύεσαι αυτούς τους χαρακτήρες που γνωρίζεις ότι ήταν αληθινά πρόσωπα, όπως η κόρη του Στελλή που βοήθησε πολλούς ανθρώπους να σωθούν και είχε την τραγική μοίρα να την πάρει το "Ηράκλειον" μαζί του. Είναι καλό να κάνουμε αναφορά σε αυτά τα πρόσωπα, γιατί όσο τα συζητάμε υπάρχουν, το καντηλάκι τους μένει ακόμη αναμμένο. Και όταν έχουν κάνει κάτι τόσο καλό για τους συνανθρώπους τους καλό θα είναι να τους μνημονεύουμε».

Σπύρος Πετρουλάκης: «Για μένα λειτούργησε αυτό το βιβλίο σαν φόρος τιμής σε αυτές τις γυναίκες που πάλεψαν να σώσουν τα παιδιά τους, πάλεψαν να σώσουν τη ζωή τους και τα κατάφεραν. Αφού λειτούργησα σαν Θεός – συγγραφέας έδωσα χάρη ζωής σε μια γυναίκα και ένα παιδί να μας πουν την ιστορία από τη δική τους πλευρά, με τα δικά τους μάτια. Και αυτή η ιστορία προέρχεται από την πατρίδα μου, από την πιο βαθιά πληγή της που ακόμα αιμορραγεί. Ήμουν 6 χρονών αλλά ίσως η πρώτη πληροφορία να είχε έρθει πιο πριν. Κάθε φορά που επισκεπτόμασταν μια θεία μου που είχε χάσει τον άντρα της και τον γιο της, είχε καντήλια μπροστά στις φωτογραφίες τους. Δεν το ξεπέρασε ποτέ! Για να γράψω την ιστορία έπρεπε να μπω στην ιστορία και να το βιώσω. Είναι σαν να το φτιάξω σαν ένα βίντεο και να το βλέπω. Είναι ένα ταξίδι που έχει μόνο χαρά, είναι ήρεμη θάλασσα αυτή».

Δείτε επίσης το αποκλειστικό μας για τη σειρά: Η Ειρήνη εξαφανίζεται & βάζει τη ζωή του αγέννητου παιδιού της σε κίνδυνο

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αναστασία Παντούση για Ιωάννη Παπαζήση – «Στο “Κόκκινο Ποτάμι” μάθαμε καλύτερα ο ένας τον άλλον»

Γιάννης Νταλιάνης: Η πρώτη αντίδραση μετά την αντικατάσταση του Λεωνίδα Κακούρη - «Πρέπει να ανταποκριθώ για να...»

Λεωνίδας Κακούρης: Η επίσημη ανακοίνωση του Εθνικού Θεάτρου μετά την παραίτησή του - Τι θα συμβεί με την παράσταση

«Όλα αυτά τα σχόλια δεν...» - Η αποκαλυπτική συνέντευξη του Γιάννη Στάνκογλου για τα social media

Το Ναυάγιο: Σούπερ αποκλειστικό! Βασίλης και Στέλλα γίνονται ζευγάρι

Το Ναυάγιο: «Κύριε ανοίξτε την βαλίτσα!» - Το σατανικό σχέδιο του Ιπποκράτη να κρύψει το φόνο της γυναίκας του

Αθηνά Ροδίτου - Δημήτρης Καπουράνης: Αποκαλύψεις για το Ναυάγιο

Το Ναυάγιο: «Πάτα μας κάτω! Η μισή σειρά αυτός είναι» - Χειροκροτήθηκε ο Θάνος Λέκκας για την σπαρακτική του εξομολόγηση για τους νεκρούς του Φοίνιξ