«Ταξίδευαν φυλακισμένοι με χειροπέδες και βούλιαζαν κατευθείαν! Εγώ τέζα...» - Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των επιζώντων από το ναυάγιο του "Ηράκλειον"

Ρίγη ανατριχίλας!

Στέλλα Μούτσιου
Youweekly Editor
«Ταξίδευαν φυλακισμένοι με χειροπέδες και βούλιαζαν κατευθείαν! Εγώ τέζα...» - Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των επιζώντων από το ναυάγιο του

Το βράδυ της Τετάρτης 1/11 στην εκπομπή Mega Stories μίλησαν οι πρωταγωνιστές της σειράς "Το ναυάγιο" που βασίζεται στο πραγματικό ναυάγιο του "Ηράκλειον" στη Φαλκονέρα (δείτε εδώ τα συγκινητικά τους λόγια για τα πρόσωπα που υποδύονται).

Μίλησαν, όμως, και κάποιοι από τους επιζώντες εκείνης της τραγωδίας. Μετά από 57 χρόνια, όπου οικογένειες θρήνησαν για 266 επιβάτες, ο Μανώλης Σταματάκης και ο Ηλίας Κουκουνάκης περιγράφουν όσα έζησαν και ανατριχιάζουν.

Οι δηλώσεις των επιζώντων του ναυαγίου στη Φαλκονέρα

Ο Μανώλης Σταματάκης είπε αρχικά: «Έρχεται ο κουνιάδος μου και μου λέει "Μανώλη, θα πάω Αθήνα για οικογενειακούς λόγους" και αναγκάστηκα να πάρω άδεια και να πάω μαζί του. Τότε είχα δύο παιδιά και αυτός άλλα δύο και ετοιμαστήκαμε να φύγουμε. Επειδή ήξερα ότι το "Ηράκλειον" ήταν ταχύπλοο, το προτίμησα. Είχαμε καθυστέρηση. Όταν πέρασαν τρία τέταρτα, βλέπω από την κάτω Σούδα να έρχεται ένα ψυγείο. Μόλις μπήκε μέσα, σήκωσαν καταπέλτη και έφυγαν. Ο καιρός βγαίνοντας από τη Σούδα δεν ήταν καλός, ήταν το λιγότερο 8 μποφόρ. Είχαμε καλό κούνημα. Λέω στον κουνιάδο μου "Πάμε πάνω γιατί κάτι δεν μου αρέσει". Φεύγοντας από τη 204 καμπίνα και ανεβαίνοντας στα σκαλοπάτια, ήρθαν τα νερά μέσα. Υπήρξε πανικός. Είχε μπατάρει το πλοίο και πάνω υπήρχαν άνθρωποι. Προσπάθησα με κάθε τρόπο και βρέθηκα στο δεξιό κατάστρωμα και κρεμόμουν όπως κρεμιέται ένας άνθρωπος. Αφήνω τα χέρια μου και όπως ήμουν ταλαιπωρημένος και στεναχωρημένος, τσουλάω το κατάστρωμα και βγαίνω από την άλλη πλευρά που ήταν στη θάλασσα. Βρήκα ένα κουπί και στο βάθος βλέπω μια πόρτα με δύο ανθρώπους πάνω. Πάω κοντά σιγά σιγά, αλλά δυστυχώς αυτοί είχαν ξυλιάσει. Είχαν περάσει 8-9 ώρες κολυμπώντας και κάποια στιγμή άφησα το κεφάλι μου μέσα στη θάλασσα. Εκείνη τη στιγμή άκουσα ένα αεροπλάνο από πάνω μου. Ακούω ένα σφύριγμα πλοίου και ήταν ο Φιλανδός. Πήρα θάρρος και είπα θα γλιτώσω. Με έπιασαν από τη ζώνη του παντελονιού και με ανέβασαν πάνω. Μόλις ανέβηκα, λιποθύμησα».

Δείτε επίσης το αποκλειστικό μας για τη σειρά: Η Ειρήνη εξαφανίζεται & βάζει τη ζωή του αγέννητου παιδιού της σε κίνδυνο

Και ο Ηλίας Κουκουνάκης με τη σειρά του, δήλωσε: «Την στιγμή που βγήκα έξω από την καμπίνα είχε γυρίσει το βαπόρι σχεδόν το μισό. Εγώ έφτασα στην πόρτα χωρίς σωσίβιο και έπιασα τα σίδερα. Κατέβαιναν στις σκάλες, είχαμε αρκετά παιδιά και γυναίκες. Ταξίδευαν αρκετοί φυλακισμένοι, κάθονταν με χειροπέδες και βούλιαζαν κατευθείαν. Σε μια στιγμή γύρισε το καράβι και με πέταξε το κύμα πολύ μακριά. Ανεβαίνω πάνω και ήταν η κασέλα που υπήρχαν 20 άτομα και με βοήθησαν να κάτσω με την κοιλιά πάνω σε αυτή και έτσι σώθηκα. Εμείς είχαμε απομακρυνθεί, μετά έσπασε η κασέλα. Παρουσιάζεται το Σύρος και έπεσα στους προβολείς του. Κατάφερα να μπω στην κουλούρα και να με τραβήξουν. Το μόνο που πρόλαβα να πω είναι "Είναι και άλλοι εδώ". Μετά εγώ τέζα! Η κοπέλα πιστεύω ότι είχε πεθάνει».