Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ μετά τη μήνυση και την προσαγωγή του Πέτρου Κουσουλού

«Το Διοικητικό Συμβούλιο καταδικάζει απερίφραστα...»

Στέλλα Μούτσιου
Youweekly Editor
Φωτογραφία αρχείου NDP Photo Agency
Φωτογραφία αρχείου NDP Photo Agency

Το πρωί της Παρασκευής 10/11 σημειώθηκαν επεισόδια έξω από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο με τον Πέτρο Κουσουλό και την οικογένεια της Ρούλας Πισπιρίγκου (δείτε εδώ το βίντεο) και λίγο αργότερα ο δημοσιογράφος βρέθηκε στο αστυνομικό τμήμα μετά από μήνυση της κατηγορούμενης (δείτε εδώ την φωτογραφία του από το περιπολικό).

Η 34χρονη κατηγόρησε τον ίδιο για απρεπή χειρονομία εναντίον της, την ώρα που εκείνος είχε βρεθεί εκεί για να καλύψει δημοσιογραφικά το γεγονός. Για τον λόγο αυτό, λοιπόν, η ΕΣΗΕΑ πήρε θέση, υπερασπιζόμενη τον Πέτρο Κουσουλό, μέσα από μία ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ για την μήνυση και την σύλληψη του Πέτρου Κουσουλού

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ καταδικάζει απερίφραστα την προσαγωγή του δημοσιογράφου Πέτρου Κουσουλού έπειτα από μήνυση που υποβλήθηκε εναντίον του από κατηγορουμένη σε ποινική δίκη και ενώ ο ίδιος την κάλυπτε δημοσιογραφικά. Επιπλέον, πληροφορηθήκαμε ότι ο κ. Κουσουλός έπεσε θύμα προπηλακισμών κατά την προσέλευσή του στο Δικαστήριο.

Υπενθυμίζουμε ότι η ΕΣΗΕΑ παρενέβη αποφασιστικά για την κατάργηση της διαδικασίας του αυτοφώρου για τα αδικήματα περί Τύπου. Το γεγονός ότι εισαγγελείς εξέδιδαν εντάλματα σύλληψης για συναδέλφους στο πλαίσιο του αυτοφώρου, λόγω δημοσιευμάτων τους, καταγγέλθηκε από την Ευρωπαϊκή και τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων. Αποτέλεσμα της κινητοποίησης της ΕΣΗΕΑ και των Διεθνών Οργανώσεων ήταν ο δραστικός περιορισμός της διαδικασίας του αυτοφώρου στα αδικήματα περί Τύπου.

Η ΕΣΗΕΑ εκφράζει τη συμπαράστασή της στον δημοσιογράφο, τον οποίο θα συνδράμει με κάθε νομικό μέσο. Το φαινόμενο των προσαγωγών δημοσιογράφων θα πρέπει να εξαλειφθεί», αναφέρει η ανακοίνωση.

Το επόμενο βήμα του δημοσιογράφου

Ο Πέτρος Κουσουλός επικοινώνησε με την εκπομπή του ALPHA, T-Live, και ενημέρωσε πως αφέθηκε ελεύθερος με προφορική εισαγγελική εντολή, ενώ ετοιμάζεται να καταθέσει μήνυση για ψευδή καταμήνυση στην 34χρονη μητέρα από την Πάτρα.

«Σήμερα ζήσαμε ένα διπλό δράμα, το οποίο δεν αφορά μόνο εμένα, αφορά όλη τη δημοσιογραφία. Αφέθηκα ελεύθερος με προφορική εντολή εισαγγελέα και, φυσικά, επιφυλάσσομαι για το νόμιμα δικαιώματά μου. Αυτό σημαίνει πως θα κατατεθεί μήνυση για ψευδή καταμήνυση στην κυρία Πισπιρίγκου», είπε αρχικά ο Πέτρος Κουσουλός.

Και συνέχισε, εξηγώντας τι ακριβώς συνέβη: «Ισχυρίστηκε η κατηγορουμένη ότι εγώ με τον δείκτη του χεριού μου την έδειξα με το χέρι μου και γέλασα. Aυτό έχει πει. Το θέμα εδώ πέρα έχει να κάνει με την δημοσιογραφία, με το δικαίωμα του δημοσιογράφου να αποκαλύπτει, να ερευνά και να κάνει τη δουλειά του. Σήμερα, λοιπόν, υπήρξε μια διπλή επίθεση. Ενώ βρισκόμουν στον αέρα ήρθαν αυτές οι δύο κυρίες και ο θείος της Ρούλας Πισπιρίγκου και εξαπέλυσαν μπροστά στις κάμερες έναν απίστευτο λεκτικό προφυλακισμό.

Με είπαν παλιάνθρωπο, με απείλησαν, μίλησαν για τα παιδιά μου, μίλησαν για την ακεραιότητά μου. Αυτά τα πράγματα εγώ τα υπέμεινα. Yπάρχουν τα πλάνα, ευτυχώς, αλλά αναρωτιέμαι, σε περίπτωση που όλα αυτά δεν συνέβαιναν μπροστά στις κάμερες σε ποιο σημείο θα φτάναμε; Θα με χτυπούσαν; Θα χειροδικούσαν; Συγγνώμη που υψώνω τον τόνο της φωνής μου, αλλά καταλαβαίνεις και εμένα τη ψυχική μου κατάσταση αυτή τη στιγμή. Οι δημοσιογράφοι δεν βάζουν τον κόσμο στην φυλακή, οι δημοσιογράφοι δεν ασκούν διώξεις και δεν προφυλακίζουν, οι δημοσιογράφοι κάνουν έρευνα, είτε είναι αρεστή σε κάποιους είτε όχι.

Εφόσον έληξε αυτό το ακραίο επεισόδιο λεκτικής βίας, κλήθηκα από τις αστυνομικές αρχές, γιατί ήθελαν οι αστυνομικοί να καταγράψουν το συμβάν. Ενώ βρισκόμουν έξω από την αίθουσα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου βλέπω την κατηγορουμένη να φωνάζει προς το μέρος μου αλλά δεν έδωσα σημεία. Λίγα λεπτά αργότερα, ενημερώθηκα ότι είχε υποβάλει αίτηση έκκληση για το αδίκημα της εξύβρισης και έτσι πήγα στο Αστυνομικό Τμήμα Αμπελοκήπων και με προφορική εισαγγελική εντολή αφέθηκα ελεύθερος.

Δυστυχώς το βαρέλι δεν έχει πάτο. O κόσμος μας βλέπει, είναι ιδιαίτερα ευφυής και έχει κρίση. Είναι πρωτοφανής αυτή η στοχοποίηση. Οτιδήποτε και αν συμβεί, τώρα ή στο μέλλον, οποιαδήποτε τρίχα δική μου, των παιδιών μου, της συντρόφου μου και των συνεργατών μου, πειραχτεί, να ξέρετε ότι υπάρχουν υπεύθυνοι και οι υπεύθυνοι αποκαλύφθηκαν σήμερα on camera».