Συγκλονίζει ο Θοδωρής Αθερίδης για τον αλκοολισμό: «Είναι θανατηφόρα ασθένεια, ο εξευτελισμός είχε χτυπήσει πάτο»

«Έπινα ένα μπουκάλι ουίσκι την ημέρα. Αισθανόμουν πως είναι φάρμακο»

Γιώργος Κακογιάννης
Youweekly Editor
Συγκλονίζει ο Θοδωρής Αθερίδης για τον αλκοολισμό: «Είναι θανατηφόρα ασθένεια, ο εξευτελισμός είχε χτυπήσει πάτο»

Τον προσωπικό του αγώνα ενάντια στον αλκοολισμό μοιράστηκε ο Θοδωρής Αθερίδης την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο του 1ου συνεδρίου «Μην κολλάς» για την μείωση της βλάβης από εθιστικές συνήθειες που διοργανώνει ο Όμιλος ΑΝΤ1 και η Tsomokos Communications. Ο ηθοποιός, σκηνοθέτης και συγγραφέας ανέφερε πως για πρώτη φορά το αλκοόλ μπήκε στη ζωή του σε ηλικία 15 χρονών, και το θεωρούσε φάρμακο.

«Είχα ένα background από έναν πατέρα που ήταν πότης-πότης, όχι αστεία. Επειδή στα 15 μου ξαφνικά εμφάνισα απ' το πουθενά κρίσεις πανικού, που δεν ήταν και της μόδας τότε, πίστευα ότι έρχονται δαίμονες ή ότι είχε μπει ο διάολος μέσα μου. Με πήγαν στο ΙΚΑ σε έναν νευρολόγο, ο οποίος πίστευε αρχικά ότι με κακοποιούσε ο πατέρας μου και μετά του είπε ότι στην εφηβεία εμφανίζονται αυτά και μου έδωσε κάτι φάρμακα», είπε αρχικά ο Θοδωρής Αθερίδης.

Δείτε επίσης: Θοδωρής Αθερίδης: «Όταν πήγα στους Α.Α....» - Ο εφιάλτης της ζωής του με το αλκοόλ και πως τον ξεπέρασε

Θοδωρής Αθερίδης: «Έπινα ένα μπουκάλι ουίσκι την ημέρα. Αισθανόμουν πως είναι φάρμακο»

Και συνέχισε: «Στην τρίτη κρίση πανικού, Νοέμβριο βράδυ, έτρεξα στο ουζερί που τα έπινε ο μπαμπάς μου με τους φίλους του. Μου λέει “Πάλι;” και του λέω “Ναι”, γιατί ήμουν κίτρινος, και μου έδωσε μια μπύρα. Η κρίση πανικού κρατάει 20 με 30 λεπτά αλλά με την μπυρίτσα μαζί έκανα συνειρμό κι επειδή με χαλάρωσε, έκανα συνειρμό σαν τον σκύλο του Παβλόφ. Κάθε φορά έπαιρνα μπύρα και σιγά σιγά την έβαλα στη ζωή μου.

Όλοι μου οι φίλοι έπαιρναν ηρωίνη κι εγώ δεν πήρα ποτέ γιατί φοβόμουν. Αυτό με έσωσε, γιατί με τα προβλήματα που είχα, αν είχα δοκιμάσει και καταλάβαινα ότι δεν με πειράζει, δεν πέθαινα, θα ξαναέπαιρνα και θα είχα μια άλλη εξέλιξη. Με το αλκοόλ την πάτησα και κατέληξα να πίνω ένα μπουκάλι ουίσκι την ημέρα με πάρα πολλές μπύρες. Αισθανόμουν πως είναι φάρμακο».

Όπως ανέφερε αμέσως μετά ο Θοδωρής Αθερίδης, για ένα διάστημα έπινε από το πρωί μέχρι το βράδυ. «Δεν είχα ποτέ εικόνα μεθυσμένου, παρά μόνο αργά το βράδυ πια. Δεν μπορούσα να φανταστώ ποτέ ότι μπορώ να γράψω ή να παίξω χωρίς αλκοόλ, δεν υπήρχε περίπτωση. Κοιμόμουν μία ώρα και ξυπνούσα με έναν πόνο στο στήθος, ο οποίος δεν έφευγε αν δεν έπινα μπύρα στις 4 το πρωί. Έπινα από τις 4 το πρωί μέχρι τις 2 το βράδυ, για 40 μέρες», είπε χαρακτηριστικά.

Δείτε επίσης: «Εκείνη την ώρα με πιάνει κάτι και...» - Ο Θοδωρής Αθερίδης μιλάει ανοιχτά για το πρόβλημα της υγείας του

«Ο εξευτελισμός είχε χτυπήσει πάτο. Είναι ασθένεια προοδευτική, θανατηφόρα»

Και κατέληξε μεταξύ άλλων στην κουβέντα που συντόνιζε η δημοσιογράφος Ρίτσα Μπιζόγλη: «Μου έλεγαν πολλά χρόνια ότι πίνω, αλλά μου έβγαινε ένα ενοχικό σύμπλεγμα, τους έλεγα “Δεν είμαι, τι είναι αυτά που λέτε;”. Αν δεν παραδεχτείς ότι έχεις πρόβλημα, δεν κάνεις τίποτα. Το Αύγουστο του '99 ήπια 26 καραφάκια τσικουδιά και ξαφνικά έπεσα με το κεφάλι στο τραπέζι και με έτρεχαν στη θάλασσα να κάνω εμετό. Ο εξευτελισμός είχε χτυπήσει πάτο. Μια φορά αλκοολικός, πάντα αλκοολικός. Είναι ασθένεια προοδευτική, θανατηφόρα. Πάντα είσαι υπεύθυνος για την ανάρρωσή σου».

Δείτε το απόσπασμα που προβλήθηκε από την εκπομπή «Το Πρωινό»: