Γονείς προσοχή: Σε αυτές τις ηλικίες «χτυπάει» περισσότερο ο κορωνοϊός τα παιδιά

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Γονείς προσοχή: Σε αυτές τις ηλικίες «χτυπάει» περισσότερο ο κορωνοϊός τα παιδιά

Γονείς χρειάζεται μεγάλη προσοχή από όλους μιας και αυτό το θέμα σας αφορά. Παρακάτω θα δείτε σε ποιες ηλικίες «χτυπάει» περισσότερο ο κορωνοϊός τα παιδιά, προκειμένου να είστε ενημερωμένοι και να πάρετε τις απαραίτητε προφυλάξεις.

Μπορεί τα παιδιά να παρουσιάζουν λιγότερο σοβαρά συμπτώματα του Covid-19 σε σχέση με τους ενήλικες, όμως αυτό δεν ισχύει για όλο το φάσμα των ηλικιών. Η ηλικία των παιδιών παίζει καθοριστικό ρόλο σε ό,τι αφορά τον βαθμό επικινδυνότητας των συμπτωμάτων που ενδέχεται να παρουσιάσουν σε περίπτωση που νοσήσουν από τον κορωνοϊό, όπως προειδοποιούν για πρώτη φορά οι επιστήμονες.

Η μελέτη, που διεξήχθη σε παιδιά που νόσησαν στην Κίνα, έδειξε ότι η κατάσταση της υγείας τους ήταν λιγότερο σοβαρή από αυτή των ενηλίκων. Ωστόσο, όσο πιο μικρά ήταν τα παιδιά, τόσο πιο ευάλωτα ήταν στον ιό.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα βρέφη διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν σοβαρά συμπτώματα σε σχέση με τα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας. Το ίδιο ίσχυε και για τα νήπια.

Οι ερευνητές έβαλαν στο μικροσκόπιο τα συμπτώματα της νόσου 2.143 παιδιών, ηλικίας κάτω των 18 ετών, αναλύοντας δεδομένα για την πορεία της υγείας τους από τις 16 Ιανουαρίου έως τις 8 Φεβρουαρίου. Η μελέτη έδειξε ότι περίπου τα δύο τρίτα των παιδιών παρουσίασαν ύποπτα συμπτώματα του COVID-19 ενώ τα υπόλοιπα καταγράφηκαν ως επιβεβαιωμένα. Δεν υπήρξαν σημαντικές διαφορές στον αριθμό των αγοριών και των κοριτσιών.

Περίπου το 4% των παιδιών που νόσησαν ήταν ασυμπτωματικά, το 51% νόσησε με ήπια συμπτώματα και το 39% με μέτρια συμπτώματα.

Σχεδόν το 6% των παιδιών ήταν σε σοβαρή ή κρίσιμη κατάσταση σε σχέση με το 18,5% των ενηλίκων. Από τα παιδιά που συμμετείχαν στην έρευνα, υπέκυψε μόνο ένα 14χρονο αγόρι.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι, τα βρέφη διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να παρουσιάσουν σοβαρότερα συμπτώματα του Covid-19 σε σχέση με τα μεγαλύτερα παιδιά.

Σχεδόν το 11% των βρεφών κινδυνεύουν να νοσήσουν σοβαρά, ενώ για τα νήπια ηλικίας ενός έως πέντε ετών, το ποσοοστό ανέρχεται σε 7%. Για τις ηλικίες 6 έως 10 ετών το αντίστοιχο ποσοστό είναι 4% όπως και για τις ηλικίες 11-15 ετών, ενώ για τους έφηβους 16 και άνω, το ποσoστό είναι 3%.

Από την πλευρά της, η καθηγήτρια Υβόν Μαλντονάντο, πρόεδρος της επιτροπής «ΑΑP» (Aμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής) για τα λοιμώδη νοσήματα, επισημαίνει ότι ο ιός είναι άγνωστος, έχει ιδιαίτερότητες κι ότι τα βρέφη πιθανότατα να είναι πιο ευεπίφορα στον ιό αφού δεν μπορούν να λάβουν αντισώματα από τις μητέρες τους.

Πηγή: protothema.gr

Παιδίατρος προειδοποιεί: Αυτό συμβαίνει όταν ο κορωνοϊός εισβάλλει στο ανθρώπινο σώμα

Στην εκπομπή «Μαζί σου» βρέθηκε ο έμπειρος παιδίατρος, Σπύρος Μάζανης, ο οποίος προειδοποίησε το κοινό για το τι ακριβώς συμβαίνει στον ανθρώπινο οργανισμό, όταν ο πανίσχυρος κορωνοϊός, εισβάλλει σε αυτόν.

Ο παιδίατρος ανέλυσε τη διαδρομή που διανύει ο ιός μέχρι να μολύνει τον οργανισμό, με σκοπό να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο και ιδιαίτερα τους γονείς.

«Με τα σταγονίδια και την αναπνοή μας, ο ιός διαχέεται στο περιβάλλον και φτάνει στα χέρια μας. Τα χέρια μας, σε δεύτερη φάση, μολύνουν το στόμα, τη μύτη και τα μάτια. Επίσης, με τα χέρια μας, χαιρετώντας έναν άνθρωπο μεταφέρουμε τον ιό σε αυτό τον άνθρωπο και από εκεί σε άλλους περισσότερους. Σε πρώτη φάση, ο ιός όταν μπαίνει μέσα στο σώμα μας εγκαθίσταται στο λαιμό όπου αρχίζει να πολλαπλασιάζεται. Ο άνθρωπος αισθάνεται πόνο στο λαιμό, αρχίζει να βήχει και με τον βήχα γίνεται η διασπορά του ιού πιο μέσα στο σώμα μας και καταλήγει στους πνεύμονες» είπε αρχικά ο Σπύρος Μαζάνης.

Πριν από λίγα λεπτά σήμανε συναγερμός στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» μιας και σημειώθηκαν δύο ύποπτα κρούσματα κορωνοϊού - Δείτε εδώ τι ακριβώς συνέβη

Στη συνέχεια ο παιδίατρος συμπλήρωσε: «Στους πνεύμονες αρχίζει μια φλεγμονή. Αυτό σημαίνει ότι ο οργανισμός στέλνει τα κύτταρα του στην προσπάθεια να σκοτώσει τον κορονοϊό. Ο κορονοϊός όμως είναι πιο δυνατός και από τη μάχη αυτή παράγονται εκκρίσεις και δυσκολεύουν την αναπνοή. Ο οργανισμός μας, τότε, στέλνει άλλα κύτταρα για να αποβάλλουν αυτές τις εκκρίσεις. Ο κορονοϊός, όμως, που είναι πιο δυνατός σκοτώνει και αυτά τα κύτταρα με αποτέλεσμα οι πνεύμονες να γεμίζουν με υγρό, να ελαττώνεται ο αέρας και το οξυγόνο και ο άνθρωπος να μην μπορεί να αναπνεύσει.

Ο ιός φεύγει από τους πνεύμονες και πηγαίνει και σε άλλα μέρη του σώματος, χτυπώντας και άλλα όργανα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια πολυοργανική πάθηση με κίνδυνο να καταλήξει ο άνθρωπος».