Νίκος Κούρκουλος: 12 χρόνια από τον θάνατο του! Οι γυναίκες, οι ρόλοι του και η πρόωρη «αυλαία» από καρκίνο!

12 σπάνιες φωτογραφίες για τα 12 χρόνια από τότε που ο «γόης» του σινεμά έφυγε από την ζωή...

Νίκος Κούρκουλος: 12 χρόνια από τον θάνατο του! Οι γυναίκες, οι ρόλοι του και η πρόωρη «αυλαία» από καρκίνο!

Στις 30 Ιανουαρίου, το 2007, άφησε την τελευταία του πνοή ο απόλυτος Έλληνας ζεν πρεμιέ. Ήταν μόλις 73 ετών. Με την ευκαιρία, γυρίζουμε τον χρόνο πίσω και θυμόμαστε μερικές από τις πιο σημαντικές στιγμές του τόσο επαγγελματικά όσο και προσωπικά. Οι γυναίκες και οι ρόλοι της ζωής του, που έγραψαν τη δική τους ιστορία.


Ο Νίκος Κούρκουλος γεννήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου του 1934 στου Ζωγράφου σε μια πολύ φτωχή οικογένεια. Ο Κερκυραίος πατέρας του είχε κουρείο στην γωνία της οδού Κριεζώτου με την Πανεπιστημίου. Η μητέρα του ήταν από την Τήνο. Ήταν μια αγαπημένη οικογένεια. Διαβάστε παρακάτω...

Δείτε ακόμη: Άννα Μπαζάν: Συγκλονίζει η παίκτρια του GNTM! "Ο πατέρας μου ήταν βίαιος και η μητέρα μου δε με ήθελε.." (Βίντεο)

Τα νεανικά του χρόνια όμως ήταν βυθισμένα στο πένθος αφού έχασε τα δυο του αδέλφια σε ατυχήματα. Στη συνέχεια, μπήκε σε νυχτερινό σχολείο αφού την ημέρα δούλευε για να βοηθήσει στο σπίτι.

Δείτε ακόμη: Νίκος Μουτσινάς: Η απώλεια κιλών και η συγκλονιστική εξομολόγηση! «Αποφάσισα να αγκαλιάσω τον εαυτό μου όταν...»


Στην αρχή ο έφηβος Νίκος ασχολήθηκε με το κολύμπι όμως τελικά τον κέρδισε το ποδόσφαιρο.


Μπήκε στα "τσικό" του Παναθηναϊκού σε ηλικία 13 ετών. Έπαιξε σέντερ μπακ γιατί ήταν πολύ δυνατός. Για χάρη του ποδοσφαίρου κατάφερε να μπει στο λιμενικό.


Ο πατέρας του τον ήθελε γιατρό ή δικηγόρο, όμως εκείνος διάλεξε τη δραματική σχολή. "Ήμουν στο πρώτο έτος της σχολής θεάτρου θυμάμαι ότι με έπιασε κάποια στιγμή και μου είπε: 'Κοίταξε να δεις, στο θέατρο, αν δεν γίνεις πρώτος, θα υποφέρεις στη ζωή σου'", του είπε. Ε... τα κατάφερε!

Δείτε ακόμη: Τηλεθέαση 30/1: Τρελές ανατροπές στα νούμερα τηλεθέασης! Μάχη μέχρις εσχάτων δίνουν οι παρουσιαστές! Δείτε αναλυτικά...


Οι σταθμοί στην καριέρα του


1961 και "Κατήφορος". Ταινία σταθμός για τον Νίκο Κούρκουλο


"Το αίμα βάφτηκε κόκκινο" (1966). Ακόμη μία τεράστια επιτυχία του Νίκου Κούρκουλου. Στο πλευρό του η Μαίρη Χρονοπούλου σε μια ταινία που είχε προταθεί για Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας.


Λίγο αργότερα, η ταινία "Συντρίμμια μιας ζωής" του 1963 σε μια υπερβολικά προκλητική σκηνή για την εποχή της.
"Ορατότης μηδέν" (1970). Στην πρεμιέρα μια γριούλα τον πλησιάζει, γονατίζει μπροστά του, του φιλάει το χέρι και του λέει: "Παιδί μου τώρα που σε γνώρισα ας πεθάνω".Μία μόνο από τις πάμπολες στιγμές λατρείας που έχει ζήσει όλα τα χρόνια της ζωής του


"Με φόβο και πάθος". Στο πλευρό της Ελένης Ερήμου το 1972 σε μια ακόμη συνεργασία του με τη Finos Films
"Αστραπόγιαννος" (1970). Η ταινία που του χάρισε το ένα από τα δυο βραβεία αντρικού ρόλου στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης -το άλλο ήταν για τους "Αδίστακτους" ((1965) κόντεψε να του στοιχίσει τη ζωή δυο φορές. Στη φωτογραφία με τη Νίκη Τριανταφυλλίδη.


Η ερώτηση που του έκανε κάποια στιγμή ο Θανάσης Λάλας ήταν η εξής: "Τι είναι το παν για σένα". Ιδού η απάντηση: "Ο έρωτας… δεν αντέχω να μην είμαι ερωτευμένος. Είμαι ερωτευμένος ακόμη και με τα παπούτσια που φοράω. Αν πάψω να είμαι ερωτευμένος μαζί τους, παύω να τα φοράω. Τα χαρίζω, ας πούμε". Ενώ σε άλλη στιγμή δεν θα διστάσει να παραδεχτεί: "Είμαι φεμινιστής. Μια ζωή ήμουν. Λατρεύω τη γυναίκα"..


Η προσωπική του ζωή
Πρώτη σύζυγος του Νίκου Κούρκουλου η Μελίτα Κουτσογιάννη, βοηθός σκηνοθέτη, με την οποία δούλεψαν μαζί στο θέατρο - και αργότερα δημιούργησαν το Θέατρο ΚΑΠΠΑ. Οι δυο τους, γνωρίστηκαν σε ένα πάρτι στις αρχές της δεκαετίας του '60. Ο έρωτας ήρθε δύο χρόνια αργότερα, όταν η γοητευτική κοπέλα χτύπησε την πόρτα του στο καμαρίνι του θεάτρου ΡΕΞ, για να τον συγχαρεί για την ερμηνεία του στην παράσταση «Η γειτονιά των Αγγέλων», όπου έπαιζε με την Τζένη Καρέζη.

Ο έρωτας ήταν κεραυνοβόλος. Ο Νίκος Κούρκουλος και η Μελίτα παντρεύτηκαν το 1966, την περίοδο που ξεκίνησε να γυρίζεται η ταινία «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο». Κουμπάρος ήταν ο ηθοποιός και συγγραφέας Νότης Περγιάλης.


Στη φωτογραφία με το πρώτο παιδί τους, τον Άλκη


Η πρώτη σύζυγος του Νίκου Κούρκουλου, Μελίτα, με την εγγονή τους, κόρη της κόρης τους, Μελίτας!

Εκτός από τον Άλκη, η Μελίτα χάρισε στον Νίκο Κούρκουλο και μια κόρη στην οποία έδωσαν το δικό της όνομα. Μελίτα, επίσης!


Σταθμός στη ζωή του Νίκου Κούρκουλου ήταν η γνωριμία του με τη Μαριάννα Λάτση (1963) το καλοκαίρι του 1986 κατά τη διάρκεια παράστασης στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.

Ο ίδιος σε συνέντευξή του το 1994 στον Νίκο Χατζηνικολάου περιέγραψε με το ίδιο πάθος και το ίδιο καρδιοχτύπι την πρώτη στιγμή που αντίκρισε τον μεγάλο και τελευταίο έρωτα της ζωής του, λέγοντας: «Κάνω έτσι και παγώνω… Ξαφνικά βλέπω ένα πλάσμα να ανεβαίνει τις κερκίδες και αυτό ήταν».


Εκείνη την εποχή η Μαριάννα Λάτση ήταν παντρεμένη με τον δάσκαλο του σκι και Δήμαρχο Βουλιαγμένης, Γρηγόρη Κασιδόκωστα, με τον οποίο είχαν ήδη έναν γιο, τον Πάρη. Άμεσα, τόσο ο Κούρκουλςο όσο κι εκείνη κατέθεσαν αίτηση διαζυγίου και έγιναν ζευγάρι.


Ο Νίκος Κούρκουλος διαγνώστηκε με καρκίνο στο ρινοφάρυγγα το 2001. Αξιοσημείωτο είναι το ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του, ίδρυσε την Πειραματική Σκηνή και το Εργαστήρι Ηθοποιών, ενώ επίσης έθεσε σε μόνιμη λειτουργία την Παιδική Σκηνή του Θεάτρου