Παπαρίζου, Ρουβάς και... Αγάθωνας - Οι 10 καλύτερες συμμετοχές της Ελλάδας στην Eurovision

Οι εμφανίσεις που άφησαν εποχή

Αρθρογράφος: Νεφέλη Ντατσοπούλου
Νεφέλη Ντατσοπούλου
Youweekly Editor
Παπαρίζου, Ρουβάς και... Αγάθωνας - Οι 10 καλύτερες συμμετοχές της Ελλάδας στην Eurovision

Η πρόκριση της Αμάντα Γεωργιάδη στον μεγάλο τελικό της Eurovision 2022 ξύπνησε μνήμες από τις συμμετοχές της Ελλάδας που κατάφεραν να αφήσουν εποχή και μνημονεύονται μέχρι και σήμερα από τους φανς τους διαγωνισμού τραγουδιού (δείτε εδώ τα σχόλια του Twitter).

Να σημειώσουμε πως και φέτος, η Ελλάδα αποτελεί ένα από τα μεγάλα φαβορί για τη νίκη στη Eurovision αν και οι περισσότερες πιθανότητες για νίκη είναι με την Ουκρανία (δείτε εδώ το performance της).

Οι συμμετοχές της Ελλάδας στη Eurovision που ξεχώρισαν

Στη 10η θέση βρίσκεται ο Γιώργος Αλκαίος. Ο έμπειρος τραγουδιστής εκπροσώπησε την Ελλάδα στον διαγωνισμό τραγουδιού το 2010 με το τραγούδι «Opa» και κατάφερε να εξασφαλίσει την 8η θέση ενώ είχε ελληνικό στίχο. Μάλιστα, η συμμετοχή αυτή ήταν η πρώτη από το 1998 που τραγουδήθηκε εξ ολοκλήρου στα ελληνικά.

Τον Γιώργο Αλκαίο στην 9η θέση ακολουθεί η Κλεοπάτρα, η οποία εμφανίστηκε στη σκηνή της Eurovision το 1992 με το τραγούδι «Όλου του κόσμου η Ελπίδα», κατακτώντας την 5η θέση.

Στην 8η θέση βρίσκεται ο πολυαγαπημένος Σάκης Ρουβάς και η δεύτερη προσπάθειά του στην Eurovision. Ο λόγος για το «This is Our Night», το οποίο συμμετείχε στον διαγωνισμό τραγουδιού το 2009 και πήρε την 7η θέση.

Αμέσως μετά ακολουθεί ο Σαρμπέλ ο οποίος εμφανίστηκε στη Eurovision το 2007 με το ιστορικό «Yassou Maria», ένα από τα πιο αγαπημένα τραγούδια των Eurofan. Ο Σαρμπέλ εξασφάλισε για την Ελλάδα την 7η θέση.

To 2011 στη σκηνή της Eurovision βρέθηκε ο Λούκας Γιώρκας μαζί με το Stereo Mike ερμηνεύοντας το «Watch my Dance» και κατακτώντας την 7η θέση.

Δύο χρόνια αργότερα, το 2013 ο Αγάθωνας και οι Koza Mostra βρέθηκαν στη Eurovision με το Alcohol is Free, το τραγούδι που πήρε την καλύτερη θέση για την Ελλάδα την προηγούμενη δεκαετία. Συγκεκριμένα, εξασφάλισαν την 6η θέση.

Στην τέταρτη θέση η παρθενική εμφάνιση της Έλενας Παπαρίζου στη Eurovision, εκεί όπου εμφανίστηκε με τους Antique και το τραγούδι «Die for You» παίρνοντας την 3η θέση. Να θυμίσουμε πως το συγκρότημα επανενώθηκε φέτος και κυκλοφόρησε και νέο τραγούδι.

Στην τρίτη θέση ο Σάκης Ρουβάς και το «Shake It», ένα κομμάτι που για πολλούς θα έπρεπε να έχει κερδίσει τον διαγωνισμό που διεξήχθη το 2004 στην Τουρκία. Ο Έλληνας σταρ εξασφάλισε την 3η θέση.

Αμέσως μετά βρίσκεται η Καλομοίρα, η οποία εκπροσώπησε την Ελλάδα το 2008 στο Βελιγράδι και κατέκτησε την 3η θέση με το τραγούδι «My Secret Combination».

Φυσικά στην πρώτη θέση δε θα μπορούσε να βρίσκεται άλλη από την Έλενα Παπαρίζου, η οποία το 2005 χάρισε την πρώτη και μοναδική μέχρι στιγμής νίκη στην Ελλάδα με το τραγούδι «My Number One». Η στιγμή αυτή αποτελεί τομή για την καριέρα της Παπαρίζου η οποία στη συνέχεια εξελίχθηκε στην κορυφαία Ελληνίδα σταρ της μουσικής βιομηχανίας.