Κάτια Δανδουλάκη: Η ηλικία, η καταγωγή κι ο γάμος που έληξε άδοξα με τον θάνατο του συζύγου της

Οι επώνυμοι άντρες που είχε στη ζωή της και ο λόγος που δεν έκανε ποτέ παιδί

Έφη Εκίζογλου
Youweekly Editor
Φωτογραφία αρχείου NDP Photo Agency
Φωτογραφία αρχείου NDP Photo Agency

Με αφορμή την χθεσινή 19/11 εμφάνιση - συγκίνηση της Κάτιας Δανδουλάκη στο stage της νέας late night εκπομπής της Ναταλίας Γερμανού στον ALPHA, The Secret Song, (δείτε εδώ τι συνέβη ακριβώς) μπήκαμε στην διαδικασία να αναρωτηθούμε τι πραγματικά γνωρίζουμε για τη ζωή και το έργο της σπουδαίας αυτής ηθοποιού...

Μια μεγάλη κι επιτυχημένη καριέρα κι ένας γάμος που έληξε άδοξα...

Το παρελθόν και η ιστορία της Κάτιας Δανδουλάκη

Η Κάτια Δανδουλάκη έχει την καταγωγή της από τη Σητεία της Κρήτης από την πλευρά του πατέρα της και από την Μικρά Ασία από την πλευρά της μητέρας της. Γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη και τελείωσε τη Σχολή Θεάτρου του Καρόλου Κουν και το London School of Dramatic Art, ενώ φοίτησε παράλληλα και στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης.

Κατά την παραμονή της στο Λονδίνο συνεργάστηκε με το BBC σε τηλεταινίες και ραδιοφωνικές παραγωγές ενώ έλαβε μέρος σε πολλές δημοφιλείς ελληνικές ταινίες, όπως Παπαφλέσσας το 1971 με τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ. Η μεγάλη της επιτυχία όμως, ήρθε το 1977 στην τηλεοπτική σειρά Οι Πανθέοι, από το ομότιτλο μυθιστόρημα του Τάσου Αθανασιάδη, όπου ερμήνευσε το ρόλο της Μάρμως Πανθέου, μιας νεαρής συζύγου. Προηγουμένως είχε πρωταγωνιστήσει στην τηλεοπτική σειρά Ο Χριστός ξανασταυρώνεται, βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο που είχε γράψει ο Νίκος Καζαντζάκης. Και οι δύο αυτές σειρές μεταδόθηκαν από την ελληνική δημόσια τηλεόραση (ΕΡΤ). Ακόμα πήρε μέρος στον Χατζημανουήλ (1984 του Γιάννη Σμαραγδή) μαζί με τους Γιάννη Μόρτζο και Δάνη Κατρανίδη.

Τη δεκαετία του 1990 ο Νίκος Φώσκολος την επέλεξε ως βασική πρωταγωνίστρια στη νέα τηλεοπτική σειρά που ετοίμαζε, τη Λάμψη. Ο ρόλος της Βίρνας Δράκου της χάρισε ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία. Το 1998, μετά από σχεδόν οχτώ χρόνια συνεργασίας, εγκαταλείπει τη Λάμψη και αφοσιώνεται στο θέατρο.

Το 1999 πρωταγωνίστησε στην τηλεοπτική μεταφορά του βιβλίου του Γιάννη Ξανθούλη Και ύστερα ήρθαν οι μέλισσες μαζί με τον Γιώργο Βογιατζή για την ΕΤ1 σε σκηνοθεσία του Κώστα Κουτσομύτη. Το 2003 πρωταγωνίστησε και πάλι με τον Γιώργο Βογιατζή στην τηλεοπτική σειρά της Μιρέλλας Παπαοικονόμου, Λένη. Από το 2004 έως το 2007 πρωταγωνίστησε στην καθημερινή σειρά της Έλενας Ακρίτα και του Γιώργου Κυρίτση Βέρα στο δεξί για το Mega Channel, και από το 2009 έως το 2012 στη σειρά Η ζωή της άλλης. Από τον Οκτώβριο του 2019 έως το 2021 υποδύθηκε την (Αννέτα) Ανετ Ρουσσώ-Σεβαστού στη σειρά Άγριες μέλισσες του Ant1.

Οι άντρες που πέρασαν από την ζωή της και ο γάμος που την σημάδευσε

Σε συνέντευξη της στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα η Κάτια Δανδουλάκη στο παρελθόν είχε μιλήσει για τις δικές της προϋποθέσεις στον έρωτα και στις σχέσεις και είχε αποκαλύψει τους άνδρες που πέρασαν από τη ζωή της.

«Mέσα από τις σχέσεις θέλω να παίρνω αγάπη και να νιώθω ασφάλεια. Ένας μικρότερος άνδρας θα σου πει κάποια στιγμή: «Και τώρα θέλω να ζήσω τη ζωή μου! (δείτε εδώ την διαφορά ηλικίας που είχε με τον άντρα της)». Αυτό θα με έκανε να νιώσω ανασφάλεια. Δεν τα αντέχω τα «αντίο. Eίναι γνωστό ότι υπήρξα αρραβωνιασμένη με τον Νίκο Γαλανό και ότι έζησα μια μικρή σχέση με τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ, κάτι που έγραψε ο ίδιος σε βιβλίο του», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.

Από το 1996 ήταν παντρεμένη με τον Μάριο Πλωρίτη (ο οποίος απεβίωσε το 2006 μετά από μακροχρόνιο αγώνα με σοβαρή ασθένεια), ο οποίος έχει μεταφράσει και προσαρμόσει πολλά θεατρικά έργα στα οποία έχει πρωταγωνιστήσει η ίδια.

Κάτια Δανδουλάκη: Η ηλικία, καταγωγή και ο γάμος που έληξε άδοξα μετά τον θάνατο του συζύγου της
Κάτια Δανδουλάκη - Μάριος Πλωρίτης (πίσω αριστερά)

Ο λόγος που δεν έκανε παιδί

«Ήθελα πάρα πολύ να κάνω παιδί. Δεν ήταν επιλογή μου, ήταν επιλογή των συνθηκών. Το ήθελα πάρα πολύ, γιατί ο Μάριος Πλωρίτης ήταν ο μοναδικός άνθρωπος στον κόσμο που θα ήθελα με αυτόν να έχω παιδί. Δεν ήθελα ένα παιδί γενικώς. Ήθελα ένα παιδί με αυτόν τον άντρα. Όταν λοιπόν δεν μπόρεσα να το έχω… Υπήρξε εγκυμοσύνη, αλλά αυτά είναι πολύ λεπτά πράγματα. Είναι και θέμα τύχης. Καμιά φορά το άγχος δεν σε αφήνει να το κάνεις. Από την άλλη ίσως το κάρμα μου ήταν να μην έχω παιδί. Δεν αισθάνομαι ελλιπής χωρίς αυτό. Αυτό είναι πολύ σημαντικό» είχε αποκαλύψει.