Δεν είναι μόνο η κακοποίηση στην Αράχωβα: 5 εγκλήματα που συγκλόνισαν το πανελλήνιο

Αποτρόπαιες πράξεις μίσους

Γιώργος Κακογιάννης
Youweekly Editor
Δεν είναι μόνο η κακοποίηση στην Αράχωβα: 5 εγκλήματα που συγκλόνισαν το πανελλήνιο

Σοκαρισμένο παρακολουθεί το πανελλήνιο όσα εκτυλίσσονται τις τελευταίες μέρες στην Αράχωβα. Οι λεπτομέρειες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας για την κακοποίηση του Όλιβερ, λίγο πριν ξεψυχήσει, προκαλούν μόνο αποτροπιασμό, φρίκη και οργή, με φιλοζωικές οργανώσεις και απλούς πολίτες να ζητούν μόνο να λάμψει η αλήθεια στο τέλος αυτού του τούνελ που ονομάζεται «κακοποίηση ζώων στην Ελλάδα». Τις προηγούμενες μέρες έκανε δηλώσεις και ο ιδιοκτήτης του άτυχου χάσκι, ζητώντας (το αυτονόητο) να αποδοθεί δικαιοσύνη.

«Μετά από αυτό που έχω βιώσει, ήμουν σε τόσο άσχημη ψυχολογική κατάσταση, ζήτησα τη βοήθεια ενός φίλου μου για να τον θάψω. Τον αφήσαμε σε ένα σημείο και τον σκεπάσαμε με λίγα κλαδιά. Βάλαμε και λίγο χώμα γιατί έβρεχε καταρρακτωδώς. Για 2 ημέρες τον κουβαλούσα μέσα στο αμάξι μου. Τρία αυτοκίνητα άλλαξα για να τον πηγαίνω δεξιά και αριστερά, που τον κουβάλαγα στα χέρια, μου τον έδωσαν με τις πάνες και τα γάντια τεμαχισμένο, με τα σκουπίδια μέσα… Δεν ένιωθα ότι στις σακούλες μέσα ο σκύλος μου», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Μιχάλης στην εκπομπή T-Live, το απόγευμα της Παρασκευής (8/12).

Εγκλήματα μίσους απέναντι σε ζώα

Δεν είναι η πρώτη φορά, και δυστυχώς ούτε η τελευταία, που κάποιο αθώο τετράποδο βρίσκεται στο ρόλο του θύματος. Την είδηση για τον Όλιβερ ακολούθησε μια νέα καταγγελία για θανάτωση σκύλου έγινε τις τελευταίες ώρες, καθώς μία σκυλίτσα ενός έτους με το όνομα «Μπέλλα» βρέθηκε νεκρή, μετά από πυροβολισμό, σε οικόπεδο της περιοχής «Πευκάκια» στον Βόλο. Αυτή η υπόθεση ήρθε να προστεθεί σε πολλές ακόμα περιπτώσεις του παρελθόντος, που έχουν βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Μόλις πριν από περίπου έξι μήνες όπου ένα άλογο άμαξας έπεσε νεκρό μπροστά από τον Κινηματογράφο «Ορφέας» στην Κέρκυρα, με τους περαστικούς, αλλά και τον ιδιοκτήτη να μένουν άναυδοι. Οι φιλοζωικές οργανώσεις του νησιού, από την άλλη πλευρά, καταγγέλλουν τη συγκεκριμένη πρακτική και υποστηρίζουν πως το άλογο αναγκαζόταν να μεταφέρει τουρίστες κάνοντας βόλτες για την διασκέδασή τους μέρα μεσημέρι τη στιγμή που η θερμοκρασία πλησιάζει τους 40 βαθμούς.

«Στην διαβούλευση του καινοτόμου φωνάζαμε για τα ιπποειδή. Μας έλεγαν τρελούς, υποστήριζαν ότι ο νόμος τα καλύπτει και μας κατηγόρησαν πως πολεμάμε τον νόμο και την Κυβέρνηση. Μας στοχοποίησαν, εκπομπές μας έφτυσαν, εμείς όμως είμαστε ακόμα εδώ και θα φωνάζουμε. Κι όχι μόνο θα φωνάζουμε αλλά θα καταφέρουμε να τα προστατεύσουμε. Όσοι ανεβαίνετε σε άμαξα με 38 βαθμούς σας έχουμε νέα: η Σταχτοπούτα πέθανε», ανέφερε η ανακοίνωσή τους.

Ενάμιση χρόνο πριν, τον Αύγουστο του 2022, αποτροπιασμό είχε προκαλέσει μία παρόμοια είδηση στην Ήπειρο, όπου οδηγός έδεσε γάιδαρο στο αγροτικό του αυτοκίνητο και τον έσερνε για πολλά μέτρα σε κεντρικό δρόμο του χωριού, με τους κατοίκους να αναστατώνονται βλέποντας τα αίματα που άφηνε πίσω του το άτυχο ζώο. Για την πράξη αυτή κατηγορείται ο Αντιδήμαρχος Ζίτσας Ιωαννίνων, που αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

Μιλώντας μέσω του δικηγόρου του, ισχυρίστηκε αρχικά ότι δεν είχε καταλάβει ότι ο γάιδαρος ήταν δεμένος στο αγροτικό του, ενώ στη συνέχεια υποστήριξε ότι στο άτυχο ζώο επιτέθηκε λύκος και το φόρτωσε στην καρότσα του για να του παράσχει τις πρώτες βοήθειες, μέχρι που εκείνο έπεσε από ατύχημα. Στο γαϊδουράκι έγινε ευθανασία λίγες μέρες αργότερα, καθώς η πορεία της υγείας του ήταν μη αναστρέψιμη.

Λίγους μήνες αργότερα μία εξίσου φρικιαστική ιστορία έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη, όταν κάμερα ασφαλείας κατέγραψε έναν άνδρα στη Θεσσαλονίκη να πατάει βάναυσα το κεφάλι ενός μικρού αδέσποτου γατιού, που ξεψύχησε λίγη ώρα αργότερα. Ο άνδρας αυτός ταυτοποιήθηκε από τις αρχές, του ασκήθηκε ποινική δίωξη για κακούργημα, ωστόσο αρνείται κατηγορηματικά ότι έχει σχέση με το περιστατικό.

Μπάμπης Αναγνωστόπουλος
Ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος έξω από το δικαστήριο
Φωτογραφία αρχείου: NDP Photo Agency

«Έπνιξα το σκυλί και το κρέμασα...»

Και ποιος μπορεί να ξεχάσει την υπόθεση του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου, που εκτός από τη σύζυγό του Καρολάιν είχε ως θύμα και την σκυλίτσα της οικογένειας, την Ρόξυ. Στην αρχή ο 35χρονος πιλότος ισχυρίστηκε πως οι δύο δολοφονίες έγιναν από αλλοδαπούς που εισέβαλαν στην κατοικία τους, για να ομολογήσει λίγο αργότερα ότι εκείνος ήταν ο δράστης, και σκηνοθέτησε όλο αυτό το σκηνικό για καλύψει τα δικά του ίχνη.

«Εγώ έπνιξα το σκυλί έξω από το σπίτι και το κρέμασα στη συνέχεια στη κουπαστή. To έπνιξα γιατί έπρεπε να γίνω πιστευτός», δήλωσε με κυνισμό ενώπιον του δικαστηρίου που τον καταδίκασε ομόφωνα σε ισόβια κάθειρξη, σε πρόσκαιρη ποινή επιπλέον 11 χρόνων και 6 μηνών, ενώ πλην της ποινής φυλάκισης τού επιβλήθηκε και χρηματικό πρόστιμο 21.000 ευρώ.