Ανασκόπηση 2023: Οι 20+1 Έλληνες που έφυγαν τη φετινή χρονιά

Μεγάλες προσωπικότητες και καλλιτέχνες

Γιώργος Κακογιάννης
Youweekly Editor
Ανασκόπηση 2023: Οι 20+1 Έλληνες που έφυγαν τη φετινή χρονιά

Ήταν μία δύσκολη χρονιά από πολλές απόψεις, με ηχηρές απώλειες που δεν αποτυπώνονται εύκολα. Άνθρωποι που άφησαν ανεξίτηλη τη σφραγίδα τους στον χώρο του θεάματος, του πολιτισμού, του αθλητισμού και της ελληνικής ιστορίας γενικότερα, μας αποχαιρέτησαν για τελευταία φορά το 2023 και έφυγαν για το μεγάλο ταξίδι. Το youweekly.gr κάνει ανασκόπηση στους θανάτους που σημάδεψαν τη χρονιά και θα μνημονεύονται σίγουρα για πολλές χρόνια ακόμα.

Άλλοι πιο ξαφνικοί, άλλοι μετά από μακροχρόνια νοσηλεία: Σε τελική ανάλυση λίγη σημασία έχει, αφού ο θάνατος τους μας συγκλόνισε με τον ίδιο τρόπο. Το 2023 παίρνει μαζί του μεγάλες προσωπικότητες, τις οποίες και θυμόμαστε μέσα από αυτή τη σελίδα.

20 Έλληνες που έφυγαν από τη ζωή το 2023

Τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος

Τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος με Άννα Μαρία
Φωτογραφία αρχείου: NDP Photo Agency

Σχεδόν με την άφιξη του 2023 έκλεισε ένα μεγάλο κεφάλαιο της ελληνικής ιστορίας, όταν το βράδυ της Τρίτης 10 Ιανουαρίου «έφυγε» μία από τις πιο πολυσυζητημένες προσωπικότητες που βρέθηκαν στο «τιμόνι» της Ελλάδας, με ένθερμους υποστηρικτές και αντιπάλους να τον ακολουθούν μέχρι τέλους. Τα έργα και οι ημέρες του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου άγγιξαν έξι δεκαετίες, και ολοκληρώθηκαν με μία μεγαλοπρεπή τελετή στη Μητρόπολη Αθηνών, ένα λαϊκό προσκύνημα που ξεκίνησε από τα ξημερώματα, με ηγέτες απ' όλη την Ευρώπη να τον αποχαιρετούν και μία πομπή μέχρι τους βασιλικούς τάφους του Τατοΐου, όπου τοποθετήθηκε η σορός του δίπλα στους γονείς του βασιλιά Παύλο και Φρειδερίκη.

Μαριάννα Βαρδινογιάννη

Μαριάννα Βαρδινογιάννη
Φωτογραφία αρχείου: NDP Photo Agency

Eντελώς ξαφνική ήταν η είδηση του θανάτου της, καθώς οι λεπτομέρειες της νοσηλείας της είχαν μείνει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας μέχρι το τέλος. Η Μαριάννα Βαρδή Βαρδινογιάννη άφησε την τελευταία της πνοή στις 24 Ιουνίου περιτριγυρισμένη από τα αγαπημένα της πρόσωπα και τα μέλη της πολυπληθούς οικογένειας που είχε δημιουργήσει. Στο μεγάλο έργο που άφησε πίσω της ξεχωρίζει η ίδρυση του «Ιδρύματος για το Παιδί και την Οικογένεια», το οποίο μετονομάστηκε σε «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», και του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ». Ήταν παντρεμένη με τον μεγαλοεπιχειρηματία Βαρδή Ι. Βαρδινογιάννη, πρόεδρο της Motor Oil και εφοπλιστή, και απέκτησαν 5 παιδιά: τον Γιάννη, τη Χριστιάνα, τον Γιώργο, τον Νίκο και τη Βαρδιάννα.

Μαίρη Χρονοπούλου

Μαίρη Χρονοπούλου
Φωτογραφία αρχείου: NDP Photo Agency

Με άσχημο τρόπο ξεκίνησε ο Οκτώβριος για τον καλλιτεχνικό χώρο, αφού μόλις την δεύτερη μέρα η Μαίρη Χρονοπούλου μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο με σοβαρά τραύματα στο κεφάλι, μετά από πτώση στις σκάλες του σπιτιού της, ενώ κατέληξε στις 6/10. Μία από τις τελευταίες εκπροσώπους του λεγόμενου «παλιού ελληνικού κινηματογράφου» έφυγε, παίρνοντας μαζί της αναμνήσεις μίας ζωής και έργα μίας άλλης εποχής, πριν ακόμα προλάβει να «γεράσει» στη συνείδηση του κόσμου. Παρά τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε κατά καιρούς παρέμενε ενεργή, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τη σύντομη συμμετοχή της στη σειρά «Έτερος Εγώ: Νέμεσις».

Διαβάστε επίσης: Θρίλερ με την δεύτερη ιδιόχειρη διαθήκη της Μαίρης Χρονοπούλου - «Αυτό το έγγραφο το έγραψα εγώ την ώρα που...»

Νίκος Ξανθόπουλος

Νίκος Ξανθόπουλος
Facebook/Nikos Xanthopoulos

Πρωταγωνίστησε στις καρδιές του κοινού ενσαρκώνοντας τον πόνο της ξενιτιάς, τις αγωνίες χιλιάδων βιοπαλαιστών και τις μάχες που έδιναν απλές οικογένειες για να ορθοποδήσουν, σε μία Ελλάδα που μόλις έβγαινε από τη φουρτούνα των Β' Παγκοσμίου και του Εμφυλίου. Η δική του μάχη τελείωσε πριν στις 22 Ιανουαρίου 2023... Ο Νίκος Ξανθόπουλος λατρεύτηκε όσο λίγοι στην ιστορία του ελληνικού σινεμά και άφησε πίσω του μία τεράστια σφραγίδα, κινηματογραφική και ανθρώπινη, με χιλιάδες κόσμου να τον αποχαιρετά με πίκρα. Το «Παιδί του λαού» νοσηλευόταν σε ιδιωτική κλινική του Αιγάλεω με προβλήματα υγείας, όπου και «έφυγε» ήσυχα στον ύπνο του, δίπλα στους αγαπημένους του ανθρώπους.

Σπύρος Φωκάς

Σπύρος Φωκάς
Φωτογραφία αρχείου: NDP Photo Agency

Πάλεψε σαν λιοντάρι, αλλά δεν κατάφερε τελικά να ξεπεράσει τα αναπνευστικά προβλήματα που αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια και επιδεινώνονταν όσο περνούσε ο καιρός. O Σπύρος Φωκάς, ο Έλληνας Ομάρ Σαρίφ όπως τον είχαν χαρακτηρίσει, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 86 ετών, το πρωί της Παρασκευής 10 Νοεμβρίου και η είδηση του θανάτου του σκόρπισε απέραντη θλίψη. Την είδηση έκανε γνωστή η σύζυγός του, Λίλιαν, η οποία στάθηκε στο πλευρό του μέχρι την τελευταία στιγμή σε αυτές τις δύσκολες στιγμές της νοσηλείας του.

Νίκος Γιούτσος

Ένας από τους μεγαλύτερους επιθετικούς του ελληνικού ποδοσφαίρου, πέταξε για τους ουρανούς στις 7 Νοεμβρίου, σε ηλικία 81 ετών. Ο Νίκος Γιούτσος νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Metropolitan, με πρόβλημα στο αναπνευστικό, τις τελευταίες μέρες κρίθηκε αναγκαίο να διασωληνωθεί, παρόλα αυτά δεν τα κατάφερε στο τέλος. Στην ιστορία θα μείνει όμως το αξέχαστο σύνθημα των φίλων του Ολυμπιακού «Έμπαινε Γιούτσο», καθώς και η μεγάλη καριέρα του στην ομάδα του Πειραιά αλλά και στην Εθνική Ελλάδας.

Γιάννης Ιωαννίδης

Γιάννης Ιωαννίδης
Φωτογραφία αρχείου: NDP Photo Agency

Πολλοί τον αποκάλεσαν «μάγο», για τα κατορθώματά του εντός παρκέ, στη συνείδηση του κόσμου καθιερώθηκε ως «ξανθός», χάρη στο χαρακτηριστικό χρώμα της κόμης του. Ο Γιάννης Ιωαννίδης άφησε ανεξίτηλη υπογραφή στην ιστορία του Άρη και του Ολυμπιακού, αλλά και στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ γενικότερα, με δεκάδες χιλιάδες φίλους του αθλήματος να τον αποχαιρετούν στις 4 Οκτωβρίου. Όλοι τους είχαν από μία όμορφη ιστορία να θυμηθούν μαζί του, για τα γούρια του ή για τις εκρήξεις του, με πλήθος κόσμου να δίνει το «παρών» στο λαϊκό προσκύνημα που πραγματοποιήθηκε στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο την ημέρα της κηδείας του

Γιάννης Βογιατζής

Ο ελληνικός κινηματογράφος, αλλά και ο κόσμος του Παναθηναϊκού, έχασε έναν αγαπημένο τραγουδιστή στις 15 Μαΐου, όταν ο Γιάννης Βογιατζής, πρώτος ξάδελφος του συνονόματου ηθοποιού, άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 89 ετών. «Σου το 'πα μια», «Η πρώτη μας νύχτα», «Θέλω κοντά σου να μείνω» , ήταν μόνο μερικές από τις μεγάλες επιτυχίες του, που είχε ερμηνεύσει και στη μεγάλη οθόνη, αλλά πολλοί τον θυμούνται ως την χαρακτηριστική φωνή στον ύμνο του «Τριφυλλιού», με όλα τα τμήματα του συλλόγου να τον αποχαιρετούν.

Κώστας Νεστορίδης

Κώστας Νεστορίδης
Φωτογραφία αρχείου: NDP Photo Agency

Θλίψη στον κόσμο του ποδοσφαίρου, και της ΑΕΚ ακόμα περισσότερο, καθώς στις 12 Δεκεμβρίου, και σε ηλικία 93 ετών, άφησε την τελευταία του πνοή ο θρυλικός Κώστας Νεστορίδης. Συγκινημένοι χιλιάδες φίλοι της ομάδας, ανάμεσά τους πρώην συμπαίκτες του, και ο πρόεδρος του «Δικεφάλου», Δημήτρης Μελισσανίδης, έδωσαν το «παρών» στο λαϊκό προσκύνημα που πραγματοποιήθηκε για τρεις ώρες πριν από την νεκρώσιμο ακολουθία του το μεσημέρι της Δευτέρας 18/12, στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας στη Νέα Φιλαδέλφεια. Η ταφή του έγινε στο κοιμητήριο της Καλλιθέας.

Ρένα Κουμιώτη

Στις 3 Απριλίου «σταμάτησαν του ρολογιού οι δείκτες» για μία από τις μεγαλύτερες φωνές και σημαντικότερες εκπροσώπους του «νέου κύματος» στο ελληνικό τραγούδι. Η Ρένα Κουμιώτη έφυγε από τη ζωή μετά από ένα μήνα νοσηλείας κάτω από άκρα μυστικότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας που ξεκινούσαν χρόνια πριν, καθώς δεν είχε παρευρεθεί ούτε στην κηδεία του γιου της, Νίκου Σαββίδη, ενώ από τον Νοέμβριο του 2022 διέμενε στο Γηροκομείο Αθηνών.

Λιζέτα Νικολάου

Λιζέτα Νικολάου
Φωτογραφία αρχείου: NDP Photo Agency

Κανείς δεν ήθελε να πιστέψει πόσο γρήγορα συνέβησαν όλα, αλλά έρχεται η ζωή και γράφει τα πιο περίεργα σενάρια ορισμένες φορές... Η Λιζέτα Νικολάου μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση μετά από πέσιμο στις σκάλες, όπου χτύπησε σοβαρά το κεφάλι της, μέσα σε μία μέρα οι γιατροί έκριναν την κατάστασή της μη-αναστρέψιμη, και το πρωί της Παρασκευής 11 Αυγούστου απλά ανακοινώθηκε πως κατέληξε. Σε θλίψη βυθίστηκε ο καλλιτεχνικός κόσμος, αφού δεν ήταν μόνο μία υπέροχη φωνή, αλλά και αγαπητή σε όσους έτυχε να την γνωρίσουν στη διάρκεια των 72 χρόνων της ζωής της.

Βασίλης Βασιλικός

Ένας απ' τους πιο γνωστούς Έλληνες συγγραφείς παγκοσμίως δεν μένει πια εδώ. Ο Βασίλης Βασιλικός έβαλε την υπογραφή του σε μία ολόκληρη περίοδο της ελληνικής ιστορίας και της Αριστεράς, μεταφράστηκε σε 33 γλώσσες παγκοσμίως, ενώ το μυθιστόρημά του «Ζ» μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά. Παρότι «έφυγε» στις 30 Νοεμβρίου, μένει ζωντανός στη συνείδηση εκατοντάδων χιλιάδων που ήρθαν σε επαφή με το έργο του, και φυσικά στην καρδιά της μοναδικής κόρης που απέκτησε με την υψίφωνο Βάσω Παπαντωνίου.

Αίας Μανθόπουλος

Αίας Μανθόπουλος Ελισάβετ Σταμοπούλου
Με την τελευταία του σύντροφο Ελισάβετ Σταμοπούλου
Φωτογραφία αρχείου: NDP Photo Agency

Η είδηση της νοσηλείας του στην εντατική, μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη, ήταν τόσο ξαφνική όσο και η ανακοίνωση του θανάτου του λίγες μέρες αργότερα. Ο Αίας Μανθόπουλος κατέληξε στις 17 Οκτωβρίου, σε ηλικία 61 ετών, με πολλούς να τον μνημονεύουν για τις αξέχαστες ερμηνείες του και για τον ακέραιο χαρακτήρα του. Σαν από ειρωνεία της τύχης, δύο μήνες μετά πέθανε και η μητέρα του ηθοποιού, Λίντα, κάτι που ανακοίνωσε η τελευταία του σύντροφος Ελισάβετ Σταμοπούλου.

Δείτε επίσης: «Ο Αίας Μανθόπουλος που γνώρισα»: Τι δηλώνει για τον ηθοποιό στενός του φίλος

Γιώργος Μιχαλακόπουλος

Υπήρξε ένας από τους τελευταίους μεγάλους ηθοποιούς και σκηνοθέτες του ελληνικού θεάτρου, το οποίο και υπηρέτησε για έξι γεμάτες δεκαετίες. Ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος «έφυγε» το περασμένο Σάββατο 16 Δεκεμβρίου, αφήνοντας πίσω του ένα μεγάλο κενό στον καλλιτεχνικό χώρο. «Το στίγμα που αφήνει δεν θα ξεχαστεί και τον ευγνωμονούμε για την παρακαταθήκη που μας αφήνει. Θερμά συλλυπητήρια στην αγαπημένη του, σπουδαία Αθηνά και τα παιδιά του», ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του ΣΕΗ, Σπύρος Μπιμπίλας, αποχαιρετώντας τον.

Γιάννης & Νίκος Φλωρινιώτης

Γιάννης Φλωρινιώτης Νίκος Φλωρινιώτης Άννα Φλωρινιώτη
Φωτογραφία αρχείου: NDP Photo Agency

Όσο ακόμα ο Γιάννης Φλωρινιώτης νοσηλευόταν, κανείς δεν μιλούσε για την ασθένεια του γιου του, ούτε ο ίδιος ο Νίκος, προκειμένου να μην στενοχωρήσει τον πατέρα του μέχρι να αναρρώσει. Ποιος να φανταζόταν ότι μέσα σε έξι μήνες, θα βρίσκονταν και οι δύο στη γειτονιά των αγγέλων... Ο πρώτος απεβίωσε από πνευμονικό οίδημα στις 6 Ιουνίου 2023, σε ηλικία 76 ετών, ενώ ο δεύτερος κατέληξε μόλις σε ηλικία 39 ετών, στις 19 Δεκεμβρίου, από καρκίνο του δέρματος. Συντετριμμένη η αδερφή του, Άννα, έγραψε τις προάλλες μέσα από τα προσωπικά της social: «Μπαμπά μου να μου προσεχείς το μωρό μου».

Ματούλα

Την τελευταία της πνοή, σε ηλικία 76 ετών, άφησε η θρυλική Ματούλα του Κολωνακίου. Η γυναίκα που κάποτε είχε ταυτιστεί με την κοσμική ζωή της Αθήνας «έφυγε» μόνη στο σπίτι της, και σύμφωνα με πληροφορίες είχαν περάσει εφτά μέρες μέχρι κάποιος να την αναζητήσει. Μαζί της πήρε μία ολόκληρη εποχή και ιστορίες της ελληνικής socialite που θα μείνουν στις καρδιές όσων τη γνώρισαν από κοντά. Στην αρχή μάλιστα η υπόθεση της κηδείας της παραλίγο να εξελιχθεί σε θρίλερ, καθώς δεν την αναλάμβανε κανείς από τους συγγενείς της, αλλά στο τέλος ο γιος της Λορέντζο Καριέρε παρέλαβε τη σορό της για να γίνει αποτέφρωση.

Ερρίκος Ανδρέου

Ερρίκος Ανδρέου Νόρα Βαλσάμη
Με την σύζυγό του Νόρα Βαλσάμη
Φωτογραφία αρχείου: NDP Photo Agency

Βαρύ πένθος για τον ελληνικό κινηματογράφο, και για την οικογένεια που δημιούργησε με την ηθοποιό Νόρα Βαλσάμη. Ο σκηνοθέτης Ερρίκος Ανδρέου έδωσε σκληρή μάχη για τη ζωή του από τον Αύγουστο του 2022, όταν μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο Σπηλιοπούλειο νοσοκομείο, και νοσηλευόταν εκεί μέχρι τα ξημερώματα του Σαββάτου 21 Ιανουαρίου. Έτσι γράφτηκε το φινάλε σε πενήντα χρόνια γάμου με την Νόρα Βαλσάμη και άλλα έξι χρόνια σχέσης που ξεκίνησαν με τη γνωριμία τους κατά την διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας «Τα δυο πόδια σε ένα παπούτσι». Σε αυτό το διάστημα απέκτησαν έναν γιο, τον Ερρίκο Ανδρέου Τζούνιορ.

Κάτια Νικολαΐδου

Από τις αρχές του χρόνου είχε αποτραβηχτεί από τα φώτα της δημοσιότητας, αφού η ασθένειά της είχε επιστρέψει. Η Κάτια Νικολαΐδου τελικά έφυγε από τη ζωή στις 8 Νοεμβρίου, σε ηλικία 58 ετών, μετά από μακροχρόνια μάχη με τον καρκίνο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη διάγνωση έγινε πριν από 20 χρόνια, σε μία τυχαία εξέταση, με την ηθοποιό να παλεύει από τότε με ελάχιστους ανθρώπους στο πλευρό της, ένας από αυτούς ο αδερφός της Τάκης, που θυμόταν λίγες ώρες μετά την απώλειά της: «Η αδερφή μου είναι ένας άγγελος που έφυγε τη μέρα των αγγέλων. Ήταν φως ολόκληρο».

Τόλης Σκουλαριώτης

Τόλης Σκουλαριώτης
Φωτογραφία αρχείου: NDP Photo Agency

Νεκρός μέσα στο σπίτι του στη Βούλα βρέθηκε ο σχεδιαστής μόδας Τόλης Σκουλαριώτης το περασμένο Σάββατο 16 Δεκεμβρίου. Ο ξαφνικός θάνατός του αποδίδεται σε ανακοπή καρδιάς, σε ηλικία μόλις 52 ετών, κάτι που σόκαρε φίλους και συγγενείς που τον αναζητούσαν για δύο μέρες, μέχρι να επιβεβαιωθούν τα δυσάρεστα. «Τολίνο μου! Έφυγες νωρίς! Θα βλέπω δεντρόσπιτα και θα σε θυμάμαι! Το όνειρο που δεν πρόλαβες να ολοκληρώσεις στο αγαπημένο σου Μούρεσι. Θα σ’ έχω πάντα στην καρδιά μου!», έγραψε η φίλη του σχεδιαστή, Στέλλα Γεωργιάδου.

Βασίλης Καρράς

Βασίλης Καρράς
Φωτογραφία αρχείου: NDP Photo Agency

Με την εκπνοή του 2023 ήρθε και μία τεράστια απώλεια για τον χώρο του λαϊκού τραγουδιού, και όχι μόνο, αφού ο Βασίλης Καρράς αγαπήθηκε από ανθρώπους όλων των κοινωνικών στρωμάτων. Ο μεγάλος καλλιτέχνης άφησε την τελευταία του πνοή την παραμονή των Χριστουγέννων, βυθίζοντας στη θλίψη όσους γνώρισαν εκείνον και το έργο του και έσπευσαν να τον αποχαιρετήσουν στο Κοκκινοχώρι Καβάλας. «Δεν μπορώ να βάλω σε τάξη τις σκέψεις μου», είπε μεταξύ άλλων η Δέσποινα Βανδή. Από την πίστα τον αποχαιρέτησαν ο Νίκος Οικονομόπουλος και ο Κωνσταντίνος Αργυρός. Τα τελευταία χρόνια ο Βασίλης Καρράς έδινε μεγάλη μάχη με τον καρκίνο, ενώ μέχρι πρόσφατα νοσηλευόταν στο νοσοκομείο και με κορονοϊό.