Τρίτη, 09 Αυγούστου 2022 | Επικοινωνία

Κορωνοϊός: Αυτό το φυτό εσωτερικού χώρου κάνει καλό στην υγεία

Μπορείτε να το βρείτε παντού και είναι οικονομικό

Κορωνοϊός: Αυτό το φυτό εσωτερικού χώρου κάνει καλό στην υγεία
DECO & ΣΠΙΤΙΑ 14.12.2020 13:13
Από Youweekly Team

Μπορεί όλοι να διανύουμε μια δύσκολη περίοδο λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού που έχει πλήξει την χώρα μας αλλά ένα μεγάλο ποσοστό έχει στραφεί στην κηπουρική - εκτός από την μαγειρική - για να καλύψει τον κενό του χρόνο στο σπίτι! Παρακάτω, σας προτείνουμε ένα φυτό το οποίο κάνει καλό στη υγεία.

Αυτό είναι το νούμερα 1 φυτό εσωτερικού χώρου που κάνει καλό στην υγεία

Λεβάντα

κορωνοϊός και φυτά εσωτερικού χώρου

Είναι κομψή, έχει χαλαρωτικές ιδιότητες και αρωματίζει ευχάριστα τα συρτάρια όπου βάζουμε τα ρούχα μας. Επομένως, ήδη έχουμε πολλούς λόγους να την προτιμάμε! Εκτός αυτών, όμως, η λεβάντα είναι ικανή να καταπραΰνει τη νευρικότητα, το άγχος, τα συμπτώματα κατάθλιψης και την αϋπνία. Γιατί, λοιπόν, να μην την τοποθετήσετε στην κρεβατοκάμαρά σας;

Ωστόσο, προσφάτως έγινε γνωστό πως σκύλος απεβίωσε επειδή έφαγε ένα συγκεκριμένο φυτό εσωτερικού χώρου. Δείτε εδώ για ποιο πρόκειται.

Τα 5 οφέλη των φυτών εσωτερικού χώρου!

1. Υποβοηθούν την αναπνευστική λειτουργία

Με την εισπνοή εισέρχεται οξυγόνο στο σώμα και με την εκπνοή απελευθερώνεται διοξείδιο του άνθρακα. Με τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης τα φυτά επιτυγχάνουν το αντίστροφο κατά κάποιο τρόπο: απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα και απελευθερώνουν οξυγόνο στην ατμόσφαιρα συμβάλλοντας καθοριστικά στον περιορισμό των αερίων ρύπων. Το οξυγόνο που απελευθερώνουν είναι πολύτιμο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Παρόλα αυτά, πρέπει να γνωρίζουμε ότι τις νυχτερινές ώρες, όταν η διαδικασία της φωτοσύνθεσης σταματά, τα περισσότερα φυτά ξεκινούν να απορροφούν το οξυγόνο απελευθερώνοντας διοξείδιο του άνθρακα. Μόνο ορισμένα φυτά όπως οι ορχιδέες, τα παχύφυτα και κάποια επίφυτα αποτελούν εξαίρεση και συνεχίζουν να απελευθερώνουν οξυγόνο. Σε κάθε περίπτωση δεν βάζουμε φυτά στην κρεβατοκάμαρα.

2. Αντιμετωπίζουν τις ασθένειες

Στον εξωτερικό χώρο, οι ρίζες των φυτών συναντούν τον υδροφόρο ορίζοντα για να αντλήσουν νερό το οποίο εν συνεχεία εξατμίζεται από τα φύλλα σε μια διαδικασία γνωστή και ως διαπνοή. Μελέτες αποδίδουν το 10% της υγρασίας της ατμόσφαιρας στη διαπνοή των φυτών. Το ίδιο συμβαίνει και στο σπίτι όπου τα φυτά αυξάνουν τα επίπεδα υγρασίας. Ειδικά σε περιοχές με ξηρό και άνυδρο κλίμα τα φυτά εσωτερικού χώρου αποτελούν πραγματικό δώρο. Μάλιστα, μια μελέτη επιστημόνων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου της Νορβηγίας υποστηρίζει ότι τα φυτά εσωτερικού χώρου μειώνουν τις πιθανότητες εκδήλωσης ξηροδερμίας, κρυώματος, πονόλαιμου και βήχα. Άλλες έρευνες αποδεικνύουν ότι η αυξημένη υγρασία μειώνει τις πιθανότητες μετάδοσης και επιβίωσης του ιού της γρίπης.

3. Καθαρίζουν τον αέρα

Η NASA έχει διαθέσει πολλούς πόρους και χρόνο για έρευνες της ποιότητας του αέρα σε αποστειρωμένα περιβάλλοντα. Εκτεταμένες έρευνες της διαστημικής υπηρεσίας των ΗΠΑ έδειξαν ότι τα φυτά εσωτερικού χώρου διαδραματίζουν κομβικό ρόλο στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα: “τόσο τα φύλλα όσο και οι ρίζες των φυτών απομακρύνουν τους τοξικούς ατμούς από σφραγισμένα κτήρια και εγκαταστάσεις. Τα φυτά εσωτερικά χώρου, σύμφωνα με το perierga, μπορούν από μόνα τους να απομακρύνουν μικρές συγκεντρώσεις χημικών όπως το μονοξείδιο του άνθρακα και η φορμαλδεΰδη”. Όσον αφορά στη σχέση αστροναυτών και φυτών η NASA επισημαίνει ότι “τα φυτά τρέφουν το σώμα και βελτιώνουν την ποιότητα της ατμόσφαιρας του εσωτερικού χώρου. Συγκρατούν το διοξείδιο του άνθρακα για να παράξουν το οξυγόνο που αναπνέουμε”.

4. Επιταχύνουν τη θεραπεία

Προσφέροντας λουλούδια ή φυτά στον ασθενή που νοσηλεύεται σε ένα νοσοκομείο δεν αποτελεί απλώς πράξη ευγενείας αλλά θεωρείται ως προσφορά ενός “μη παρεμβατικού, φθηνού και αποτελεσματικού συμπληρωματικού φαρμάκου σε ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση”. Το συμπέρασμα αυτό εξάγει μελέτη του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Κάνσας, η οποία υποστηρίζει ότι η θέα των φυτών κατά τη διάρκεια της μετεγχειρητικής αποκατάστασης έχει πράγματι αντίκτυπο στη φυσιολογία, όπως αποδεικνύουν η χαμηλότερη συστολική αρτηριακή πίεση, και τα χαμηλότερα επίπεδα πόνου, άγχους και κόπωσης σε σύγκριση με τους ασθενείς που δεν έχουν φυτά στο δωμάτιο. Μια ακόμα τεχνική σύντμησης του χρόνου αποκατάστασης είναι η “κηπουρική θεραπεία”. Όπως υποστηρίζει μελέτη του Texas A&M University, οι ασθενείς που ασχολούνται με τα φυτά μειώνουν τον χρόνο της αποκατάστασης μετά από διάφορες θεραπείες.

5. Βοηθούν στην αύξηση της παραγωγικότητας

Μια σειρά μελέτες σε σπουδαστές και εργαζόμενους αποδεικνύουν ότι η μελέτη ή η εργασία σε χώρους όπου υπάρχουν φυτά συμβάλλει καθοριστικά στην αύξηση της παραγωγικότητας. Αυτό συμβαίνει χάρη στη θετική συμβολή των φυτών στη συγκέντρωση και τη μνήμη σε ποσοστό που μπορεί να φτάσει και το 20%, όπως υποστηρίζει σχετική μελέτη του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν. Η εργασία που εκτελείται υπό τη φυσική επιρροή διακοσμητικών φυτών συνήθως έχει υψηλότερη ποιότητα και ολοκληρώνεται με καλύτερη ακρίβεια σε σύγκριση με την εργασία που ολοκληρώνονται σε εντελώς τεχνητά περιβάλλοντα.

Δείτε επίσης στο Υouweekly.gr:

Ποια μαγειρική σόδα; Ζάχαρη στα φυτά για να μην τα κάψει ο ήλιος - Ο τρόπος για να μείνουν ζωντανά το καλοκαίρι

Έχεις φυτά μέσα στο σπίτι; Αυτό είναι το "μαγικό" κόλπο με την κανέλα για να ζήσουν περισσότερο

Share