Όαση δροσιάς στο σπίτι σου - Τα 5 φυτά που βοηθούν στην καλύτερη αναπνοή

Τα χρειάζεσαι οπωσδήποτε στον χώρο σου

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Όαση δροσιάς στο σπίτι σου - Τα 5 φυτά που βοηθούν στην καλύτερη αναπνοή

Τα φυτά αποτελούν αγαπημένη επιλογή διακόσμησης για πολλούς και είναι γνωστό πως βοηθούν και στο να γεμίσει ο χώρος μας καλή ενέργεια και δροσιά. Μάλιστα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα φυτά στους εσωτερικούς χώρους μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε.

Επιπλέον, τα φυτά μπορούν να μειώσουν τους ρύπους του αέρα σε κλειστούς εσωτερικούς χώρους και να να αναζωογονήσουν κατά πολύ τον αέρα που αναπνέουμε .

Σύμφωνα λοιπόν με την επιστήμη, υπάρχουν 5 φυτά που θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν να αναπνέουμε καλύτερα και τα χρειαζόμαστε οπωσδήποτε στον χώρο μας, κι σίγουρα όχι αυτά εδώ που προκαλούν μέχρι και ανακοπή καρδιάς.

Τα 5 φυτά που χρειάζεσαι οπωσδήποτε στον χώρο σου

Φυτό φιδάκι

Πρόκειται για ένα από τα πιο ανθεκτικά φυτά εκεί έξω, αγαπητά για την ικανότητά τους να ευδοκιμούν σε χαμηλό φωτισμό και με λίγο νερό. Είναι τόσο όμορφα να τα βλέπει κανείς με τα κάθετα πράσινα και κίτρινα φύλλα που μπορούν να μεγαλώσουν πολύ.

Εκείνα κάθονται στο σπίτι σου και καθαρίζουν τον αέρα, τόσο απλά. Μια μελέτη του 2009 που δημοσιεύτηκε στο HortTechnology διαπίστωσε ότι οι εργαστηριακοί θάλαμοι με φυτά φιδιού μέσα τους είχαν ταχύτερη εξάντληση της συγκέντρωσης του όζοντος από τους θαλάμους χωρίς αυτά. Το όζον είναι ουσιαστικά αιθαλομίχλη και η εισπνοή του μπορεί να επιτεθεί στους πνεύμονες και να προκαλέσει προβλήματα υγείας, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Πνευμόνων.

2. Φυτό αράχνη

Αυτά τα υπερχειλισμένα φυτά εσωτερικού χώρου (έτσι δεν φαίνονται τα φύλλα τους καθώς πέφτουν στο πάτωμα;) είναι εξίσου προσαρμόσιμα με τα φυτά φιδιού. Βάλτα σε έμμεσο φως με καλά στραγγισμένο χώμα και θα είναι τέλεια. Μπορείς να είσαι σίγουρη ότι όσο μεγαλώνουν, θα φρεσκάρουν τον χώρο σου. Στη μελέτη της NASA που ανακάλυψε τις ιδιότητες καθαρισμού του αέρα των φυτών, τα φυτά αράχνης αφαίρεσαν το 95% της τοξικής ουσίας φορμαλδεΰδη - ένα καρκινογόνο αέριο που μπορεί να ερεθίσει το δέρμα, τα μάτια, τη μύτη και το λαιμό - από έναν θάλαμο σε 24 ώρες.

3. Αγγλικός κισσός

Αυτό το αναρριχητικό φυτό είναι απλά πανέμορφο, δε συμφωνείς; Η μελέτη της NASA βρήκε ότι είναι το πιο αποτελεσματικό φυτό εσωτερικού χώρου για την απομάκρυνση του βενζολίου, μιας τοξικής χημικής ουσίας που δημιουργείται από τον καπνό του τσιγάρου και τα βιομηχανικά καυσαέρια. Εξάντλησε σχεδόν το 90% του βενζολίου από τον αέρα και μείωσε τη συγκέντρωση του τριχλωροαιθυλενίου - ένα υγρό που μπορεί να βλάψει το ανοσοποιητικό και το αναπαραγωγικό σύστημα, μεταξύ άλλων, και να προκαλέσει ορισμένους καρκίνους - κατά σχεδόν 11 %. Αυτό το φυτό προτιμά ένα υγρό περιβάλλον και μέτριο φως. Απλά να είσαι προσεκτική, καθώς το φυτό είναι τοξικό για τον άνθρωπο και τα κατοικίδια ζώα.

Τα 5 φυτά που χρειάζεσαι οπωσδήποτε στον χώρο σου

4. Χρυσάνθεμα

Τα ανθοφόρα φυτά μπορούν επίσης να προσφέρουν οφέλη καθαρισμού του αέρα. Η μελέτη της NASA δοκίμασε αυτά τα φυτά και διαπίστωσε ότι σε μια περίοδο 24 ωρών, καθάρισαν 61% φορμαλδεΰδης, 53% βενζολίου και 41% τριχλωροαιθυλενίου από έναν σφραγισμένο θάλαμο. Τα χρυσάνθεμα είναι κάπως εύκολα στη φροντίδα τους και χρειάζονται πλήρη ηλιακή ακτινοβολία και συχνό πότισμα. Θα ανθίσουν από τον Σεπτέμβριο μέχρι τα πρώτα μεγάλα κρύα και θα προσφέρουν χρώμα, χαρά και καλύτερη αναπνοή.

5. Φίκος Μπέντζαμιν

Ο Μπεντζαμίνος είναι δημοφιλής και φαίνεται απίστευτα κομψός όταν τοποθετείται στη γωνία ενός δωματίου. Εκτός από την κομψή του εμφάνιση, διαθέτει και ικανότητες καθαρισμού του αέρα. Η μελέτη της NASA διαπίστωσε ότι αφαιρεί σχεδόν το 48% της φορμαλδεΰδης, το 30% του βενζολίου και το 10,5% του τριχλωροαιθυλενίου. Κρατήσέ τον στον ήλιο με υγρό χώμα και θα χαρεί να αναβαθμίσει τον αέρα σου.

Τα 3 φυτά που βοηθούν στο άγχος

Πολλοί είναι αυτοί που προτιμούν να διακοσμούν το σπίτι τους, είτε το εσωτερικό είτε το εξωτερικό μέρος με φυτά, για αυτό κι εμείς σας έχουμε αυτά τα 3 συγκεκριμένα που συμβάλουν στην καθαρή ατμόσφαιρα και δημιουργούν μία διάθεση άνεσης και ηρεμίας.

Μάλιστα, οι ειδικοί τα χαρακτηρίζουν καλότυχα για αυτό πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχουν στο χώρο σας, όπως κι αυτά εδώ που βοηθούν στον ύπνο!

Γιασεμί:

Το γιασεμί είναι συνώνυμο της καλοτυχίας και θεωρείται ότι ευνοεί την καλή ψυχολογία. Το συγκεκριμένο φυτό επίσης μυρίζει πολύ όμορφα οπότε μπορείτε να προμηθευτείτε σύντομα μια γλάστρα.

Βασιλικός:

Ο βασιλικός καθαρίζει τον αέρα και είναι ένα φυτό με αντιβακτηριακές, αντιμυκητιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Θεωρείται ότι έχει μια πνευματική θεραπευτική επίδραση. Επιπλέον διώχνει και τα κουνούπια.

Παιώνια:

H παιωνία αποτελεί σύμβολο της καλής τύχης. Επίσης θεωρείται ότι η όψη του και το άρωμά του βοηθούν την ψυχολογία μας. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλές νύφες την επιλέγουν για την ανθοδέσμη τους και τη διακόσμηση της εκκλησίας.

 Τα 3 φυτά που βοηθούν στο άγχος

TAGS