Σάββατο, 10 Ιουνίου 2023 | Επικοινωνία

Καθαρίζετε αυτά τα αντικείμενα με μαγειρική σόδα; Σταματήστε το γρήγορα! Μπορεί να προκαλέσει...

Μεγάλη προσοχή

Καθαρίζετε αυτά τα αντικείμενα με μαγειρική σόδα; Σταματήστε το γρήγορα! Μπορεί να προκαλέσει...
DECO & ΣΠΙΤΙΑ 09.07.2022 10:38
Από Κωνσταντίνα Τσουκαλά

Είναι γνωστό πως η μαγειρική σόδα έχει πολύ οφέλη και έχει αποδειχθεί θαυματουργή, μιας και μπορεί να καθαρίσει επιφάνειες, αντικείμενα και γενικότερα όλο το σπίτι (ακόμα και για να μην βουλώνει ο νεροχύτης). Ωστόσο, υπάρχουν και κάποια μέταλλα στα οποία η μαγειρική σόδα μπορεί να προκαλέσει αποχρωματισμό.

Τα αντικείμενα τα οποία δεν πρέπει να πλησιάζει η μαγειρική σόδα

Μαγειρικά σκεύη αλουμινίου

Ενώ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σόδα στο καθάρισμα μεταλλικών επιφανειών δεν επιτρέπεται να κάνετε το ίδιο αν τα σκεύη σας είναι αλουμινίου. Αν τη χρησιμοποιήσετε πολύ γρήγορα και την ξεπλύνετε αμέσως τότε μπορεί να μην έχετε πρόβλημα, αλλά αν την αφήσετε πάνω στο σκεύος σας για πολύ ώρα θα το αποχρωματίσετε.

Ασημικά-αντίκες

Παρόλο που η μαγειρική σόδα πάνω σε λίγο αλουμινόχαρτο μπορεί να γυαλίσει τα ασημικά σας, μερικοί ισχυρίζονται πως η λειαντική δράση της σόδας μπορεί να καταστρέψει το φινίρισμα των ασημικών.

undefined

Μαρμάρινες επιφάνειες

Μπορεί κάποιοι να σας έχουν πει πως το καθάρισμα του μαρμάρου με μαγειρική σόδα είναι κάτι που μπορείτε να κάνετε, αλλά οι κατασκευαστές πέτρας ισχυρίζονται το αντίθετο. Οι επαναλαμβανόμενη χρήση της σόδας μπορεί να καταστρέψει τελικά το μάρμαρό σας.

Επιχρυσωμένα αντικείμενα

Μπορεί να μην είναι το σπίτι σας γεμάτο χρυσά αντικείμενα αλλά αν είστε από αυτούς που έχετε έναν επιχρυσωμένο δίσκο σερβιρίσματος τότε σίγουρα δεν πρέπει να τον καθαρίζετε με μαγειρική σόδα. Ο χρυσός είναι ένα μαλακό μέταλλο και εύκολα μπορεί να χαρακτεί ακόμα και με λίγη μαγειρική σόδα.

Επίσης, δεν πρέπει ποτέ να ανακατέψετε την μαγειρική σόδα με το ξύδι

Ένα από τα πιο ισχυρά φυσικά καθαριστικά που έχουμε στο σπίτι είναι η μαγειρική σόδα, αλλά και το ξύδι. Πρέπει να προσέχετε όμως και να μην τα αναμείξετε ποτέ, αφού το αποτέλεσμα θα είναι καταστροφικό. Το ξύδι είναι όξινο, ενώ η μαγειρική σόδα είναι μία ασθενής βάση, και όταν αναμειγνύονται μαζί γίνεται αντίδραση (δες εδώ τι θα συμβεί αν αναμείξεις την μαγειρική σόδα με γάλα), όπου το ένα στοιχείο εξουδετερώνει το άλλο, παράγοντας κυρίως νερό και καθιστώντας το διάλυμα σχεδόν άχρηστο.

Το πιο επικίνδυνο, βέβαια, είναι ότι ο συνδυασμός τους μπορεί να προκαλέσει έκρηξη, αν τα ανακατέψουμε σε ένα κλειστό δοχείο.

Δείτε επίσης στο Υouweekly.gr:

Αν βάζετε συχνά μαγειρική σόδα στο πρόσωπό σας σταματήστε το αμέσως! Μπορεί να πάθετε...

Πασπάλισε στα σημεία που βγαίνουν κατσαρίδες, μαγειρική σόδα και... - Το μείγμα θαύμα για να τις εξοντώσεις

Share