Θέλει μεγάλη προσοχή - Πώς βγαίνει ο λεκές από καρπούζι από τα ρούχα

Το tip που θα σε σώσει

Αρθρογράφος: Νεφέλη Ντατσοπούλου
Νεφέλη Ντατσοπούλου
Youweekly Editor
Θέλει μεγάλη προσοχή - Πώς βγαίνει ο λεκές από καρπούζι από τα ρούχα

Μπορεί το καρπούζι να είναι το πιο αγαπημένο και το πιο νόστιμο φρούτο με τις λιγότερες θερμίδες (και τις πιο ευεργετικές ιδιότητες), ωστόσο την ίδια στιγμή αποτελεί κίνδυνο για τα ρούχα μας μιας και μία μόνο σταγόνα του είναι ικανή να καταστρέψει το αγαπημένο μας μπλουζάκι.

Ο λεκές από καρπούζι είναι πολύ επίμονος και χρειάζεται μεγάλη προσοχή, ενώ το ιδανικό είναι να αφαιρεθεί την στιγμή που γίνεται και όχι μετά από ώρα.

Πώς θα βγάλετε τον λεκέ από καρπούζι από τα ρούχα σας

Σε περίπτωση λοιπόν που πέσει καρπούζι σε κάποιο ρούχο σας, θα πρέπει να το βγάλετε αμέσως και να το βρέξετε με αρκετό δροσερό νερό. Στη συνέχεια, ρίξτε πάνω στον λεκέ απορρυπαντικό πιάτων και βάλτε το στο πλυντήριο ρούχων αμέσως, σε μια γρήγορη πλύση με κρύο νερό. Το πιο πιθανόν είναι ο λεκές να έχει φύγει.

Πώς βγαίνει ο λεκές από καρπούζι από τα ρούχα

Εάν πάλι ο λεκές επιμένει, τότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα λευκαντικό με βάση το οξυγόνο. Μπορείτε να βρείτε πολλά διαφορετικά λευκαντικά στο σούπερ μάρκετ και θα σας βοηθήσουν να αφαιρέσετε όλους τους λεκέδες από καρπούζι αλλά και άλλα τρόφιμα.

Γιατί πρέπει να ξεπλένετε το καρπούζι πριν το κόψετε

Μπορεί οι περισσότεροι να έχουμε συνηθίσει να αγοράζουμε το καρπούζι και να το κόβουμε κατευθείαν προκειμένου να το βάλουμε στο ψυγείο και να παγώσει, ωστόσο αυτή η τεχνική είναι λάθος καθώς επιφυλάσσει πολλούς κινδύνους.

Όπως δεν πρέπει να βάζουμε το καρπούζι στο ψυγείο δίπλα σε άλλα φρούτα (δείτε εδώ γιατί), έτσι δεν πρέπει με τίποτα να το κόβουμε πριν πρώτα το πλύνουμε, ενώ αυτό ισχύει και για το πεπόνι.

Όπως επιβεβαιώνει, το CDC, ακόμη και όταν δεν καταναλώνετε τη φλούδα τους, τα φρούτα μπορεί να μολυνθούν αν δεν ξεπλυθούν σωστά. Το Reader’s Digest συμφωνεί, σημειώνοντας ότι τροφιμογενή παθογόνα όπως η σαλμονέλα και η λιστέρια μπορούν εύκολα να μεταφερθούν από το εξωτερικό τμήμα των φρούτων στο εσωτερικό, όπου βρίσκεται το βρώσιμο μέρος, αν δεν τηρούνται οι κατάλληλες τεχνικές καθαρισμού.

Πλύσιμο καρπουζιού

«Οι πελάτες μου εκπλήσσονται όταν τους λέω να πλένουν τα πεπόνια πριν τα κόψουν -και να αποφεύγουν τα προ-κομμένα πεπόνια», δήλωσε στο Reader’s Digest η συγγραφέας και διαιτολόγος- διατροφολόγος Lauren Manaker. «Οι άνθρωποι δεν σκέφτονται αμέσως να πλύνουν τη φλούδα των πεπονιών και των καρπουζιών τους πριν τα κόψουν, επειδή τρώνε μόνο το εσωτερικό».