Προκαλεί τοξική δηλητηρίαση, διάρροια και θάνατο - Κρυφός κίνδυνος για εσάς και τα παιδιά αυτό το φυτό εσωτερικού χώρου

Το έχουν οι περισσότεροι στο σπίτι τους...

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
Nadiye Odabaşı/pexels
Nadiye Odabaşı/pexels

Τα φυτά είναι πανέμορφα και δίνουν "ανάσα" στο σπίτι μας, ωστόσο, ορισμένα είναι πολύ επικίνδυνα τόσο για εμάς, όσο και για τα παιδιά μας ακόμη και για τα κατοικίδια. Πίσω από την ομορφιά τους κρύβουν κινδύνους που πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζουμε.

Ένα από αυτά είναι το φυτό "Diffenbachia" (Ντιφενμπάχια). Σύμφωνα με το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Δηλητηριάσεων, αυτό που ελάχιστοι γνωρίζουν είναι ότι μπορεί να αποδειχτεί θανατηφόρο.

Είναι φυτό εσωτερικού χώρου με μεγάλα, δίχρωμα φύλλα. Είναι πολύ όμορφη αλλά και πολύ τοξικό και η δηλητηρίαση στον άνθρωπο μπορεί να προκύψει αν μασουλήσει κανείς τα φύλλα, τον μίσχο ή και τη ρίζα του φυτού.

"Τα κύτταρα της Ντιφενμπάχιας περιλαμβάνουν μυτερούς κρυστάλλους οξαλικού ασβεστίου που ονομάζονται raphides. Εάν ένα φύλλο μασηθεί, αυτοί οι κρύσταλλοι δημιουργούν την αίσθηση καύσης στο στόμα και στο λαιμό. Απεναντίας, η κατάποσή τους μπορεί να προκαλέσει προσωρινή ανικανότητα ομιλίας και, εξαιτίας αυτού του φαινομένου, τα φυτά αυτά ονομάζονται συνήθως βουβά καλάμια (άλλες ονομασίες για τα είδη Galatea και Leopard Lily). Το μάσημα των φύλλων θα μπορούσε να οδηγήσει στο θάνατο διότι η κατάποσή τους φράζει το λάρυγγα και την κυκλοφορία του αέρα. Οι δούλοι μερικές φορές τιμωρούνταν με την τοποθέτηση της ντιφενμπάχιας στα στόματά τους. Νεαρά παιδιά (στην ηλικία που τοποθετούν αντικείμενα στο στόμα τους) κινδυνεύουν από ασφυξία και θάνατο εάν μασήσουν τα φύλλα της Ντιφενμπάχιας. Αυτά τα περιστατικά είναι εξαιρετικά σπάνια. Μερικές γάτες τρώνε φυτά εσωτερικού χώρου και λουλούδια, που σημαίνει ότι βρίσκονται σε κίνδυνο εάν μασήσουν τα φύλλα αυτού του φυτού", αναφέρει η βικιπαίδεια.

Δείτε επίσης: "Δρα στα τελευταία στελέχη του νωτιαίου μυελού προκαλώντας παράλυση" - Τα 2 φυτά που πρέπει να κρατήσετε μακριά από εσάς και τα παιδιά σας

Φυτό εσωτερικού χώρου
pixabay

Τι μπορεί να προκαλέσει το φυτό αυτό

Κάψιμο στο στόμα ή στο λαιμό

Βλάβη στον κερατοειδή χιτώνα του οφθαλμού

Διάρροια

Πόνος στο μάτι

Βραχνή φωνή

Ναυτία ή εμετός

Πρήξιμο και φλύκταινες στο στόμα ή τη γλώσσα

Φουσκάλες και οίδημα στο στόμα που μπορεί να είναι αρκετά σοβαρό ώστε να εμποδίζει την κανονική ομιλία, την εισπνοή και την κατάποση.

Τι πρέπει να κάνετε αν δηλητηριαστείτε

Σε περίπτωση που καταλάθος το βάλετε στο στόμα σας ή τα παιδιά ακόμη και το κατοικίδιο σας, σκουπίστε άμεσα το στόμα με ένα κρύο, υγρό πανί. Ξεπλύνετε καλά τα μάτια και το δέρμα του προσώπου, αν αγγίξατε χυμούς από το φυτό και μετά το πρόσωπό σας. Δώστε στον ασθενή να πιει γάλα. Καλέστε το Κέντρο Δηλητηριάσεων για περισσότερη καθοδήγηση.

TAGS