"Δρα στα τελευταία στελέχη του νωτιαίου μυελού προκαλώντας παράλυση" - Τα 2 φυτά που πρέπει να κρατήσετε μακριά από εσάς και τα παιδιά σας

Είναι πανέμορφα αλλά και επικίνδυνα!

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
pixabay/RitaE
pixabay/RitaE

Τα φυτά είναι πανέμορφα και σίγουρα φέρνουν ζωή τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό του σπιτιού μας. Παρόλα αυτά, μερικά είναι πολύ επικίνδυνα για τη ζωή μας, αν δεν τα προσέξουμε. Όσο όμορφα είναι άλλο τόσους κινδύνους κρύβουν.

Για το λόγο αυτό αν τυχόν θελήσουμε να φυτέψουμε κυρίως φυτά εξωτερικού χώρου στον κήπο μας, πρέπει πρώτα να μάθουμε για αυτά. Τα θετικά τους και τα αρνητικά τους.

Δυο πολύ γνωστά σε όλους μας λοιπόν, που μπορεί είτε να συναντήσουμε έξω στην βόλτα μας είτε έχουμε στον κήπο μας, είναι επικίνδυνα και για εμάς αλλά και για τα παιδιά.

Δείτε επίσης: Το πέταξε αμέσως από το σπίτι της - Το φυτό της Ιωάννας Τούνη που έφερνε γρουσουζιά στο κρεβάτι

Αυτά τα 2 φυτά είναι επικίνδυνα

Κώνειο

Το φυτό κώνειο το στικτόν (Conium maculatum) είναι ίσως το πιο διάσημο δηλητηριώδες φυτό της Ελλάδας, αφού το ήπιε ο Σωκράτης όταν καταδικάστηκε σε θάνατο. Η δραστική δηλητηριώδης ουσία του φυτού είναι το αλκαλοειδές κωνείνη. Η ουσία αυτή θεωρείται από τα πιο ισχυρά φυτικά δηλητήρια και μάλιστα είναι αρκετά πτητική, όποτε εξαφανίζεται γρήγορα από τα εκχυλίσματα της και δύσκολα μπορεί να βρεθεί σαν αποδεικτικό στοιχείο σε περιπτώσεις δηλητηρίασης.

Χαρακτηριστικά: Το κώνειο είναι ένα ποώδες φυτό με ύψος από 50cm εως και 2,5m. Τα άνθη του αναπτύσσονται σε ταξιανθίες σκιάδια, και είναι μικρά, λευκά με πέντε πέταλα και χωρίς σέπαλα. Έχει μία βαριά οσμή, που θυμίζει ούρα ποντικών και γίνεται εντονότερη με την σύνθλιψη των φύλων και καρπών του. Έχει γεύση πικρή που προκαλεί ναυτία.

Κώνειο

Δείτε επίσης: Είναι στους κανόνες του Feng Shui - Τα 3 φυτά που θα σου αλλάξουν ολοκληρωτικά τη ζωή

Που το συναντάμε: Το φυτό αυτό είναι αυτοφυές κατά μήκος των αγροτικών δρόμων, σε ακαλλιέργητες φυσικές εκτάσεις και γενικά σε υγρούς και σκιερούς τόπους. Είναι αρκετά διαδεδομένο στην Αττική και Μεγαρίδα

Συμπτώματα: Η κωνείνη ανήκει στα γαγγλιοπληγικά φάρμακα, δηλαδή πλήττει το περιφερειακό νευρικό σύστημα. Δρα κυρίως στα νεύρα των περιφερειακών κινητικών μυών και στα τελευταία στελέχη του νωτιαίου μυελού, προκαλώντας παράλυση. Συγκεκριμένα το κώνειο προκαλεί:

  • Απώλεια μυϊκής δύναμης
  • Άμβλυνση της περιφερειακής όρασης
  • Ακούσιο τρόμο και σπασμούς από την ανακλαστική δύναμη του νωτιαίου μυελού
  • Εγκεφαλική νάρκη

Πικροδάφνη

Το φυτό αυτό (Nerium oleander) σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συγχυστεί με την μαγειρική δάφνη, καθώς τα φύλλα του είναι αρκετά τοξικά και μπορούν να προκαλέσουν θάνατο. Είναι ένα φυτό αρκετά συχνό στη φύση και πολλές φορές το βρίσκουμε σαν καλλωπιστικό σε κήπους.

Χαρακτηριστικά: Η πικροδάφνη είναι ένας αειθαλής θάμνος που μπορεί να φτάσει εως και τα 4m. Ξεχωρίζει από τα λευκά η ροδόχρωμα άνθη του και τα φύλλα του, που είναι μακρόστενα (λογχοειδή) σκούρα και σκληρά, με χαρακτηριστικές εγκάρσιες παράλληλες γραμμώσεις.

Που το συναντάμε: Το φυτό αυτό το βρίσκουμε κατά μήκος ρεμάτων η χειμάρρων σε ξηροθερμικές περιοχές. Επίσης είναι πολύ συχνό καλλωπιστικό είδος οπότε πολύ πιθανόν να το βλέπουμε σε κήπους μέσα σε πόλεις.

Πικροδάφνη

Συμπτώματα: Η κατανάλωση ακόμα και ενός φύλλου αρκεί για να προκαλέσει θάνατο σε μικρά παιδιά και μεγαλύτερες δόσεις για ενήλικες. Συγκεκριμένα οι τοξικές ιδιότητες του φυτού οφείλονται στον γαλακτώδη χυμό του που περιέχει την ουσία ολεανδρίνη. Η ουσία αυτή δρα ως καρδιακό γλυκοσίδιο, αναστέλλωντας τις αντλίες Na-K των μύων της καρδιάς. Αυτό προκαλεί μια σειρά από φυσιολογικές δυσλειτουργίες που τελικά οδηγούν στην συσσώρευση ασβεστίου στα μυοκύτταρα και την ισχυρή σύνδεση των ινιδίων ακτίνης και μυοσίνης. Η κατάσταση αυτή δυσκολεύει την καρδιακή συστολή και μπορεί να προκαλέσει από αρρυθμία μέχρι και θάνατο από καρδιακή ανεπάρκεια.

Η επαφή του χυμού με το δέρμα μπορεί να προκαλέσει:

  • Φουσκάλες
  • Ερεθισμό
  • Πόνο

Η κατανάλωση του φυτού μπορεί να οδηγήσει σε:

  • Κοιλιακό άλγος
  • Εμετό
  • Διάρροια
  • Διαταραχές της όρασης
  • Ταχυκαρδία
  • Καρδιακή δυσλειτουργία

Με πληροφορίες truemed.gr

TAGS