Βέφα Αλεξιάδου: Χοιρινό «λουκούμι» με δαμάσκηνα! Λιώνει στο στόμα και γίνεται στο πι και φι!

Στρώσε τραπέζι και φτιάχ'το!

Βέφα Αλεξιάδου: Χοιρινό «λουκούμι» με δαμάσκηνα! Λιώνει στο στόμα και γίνεται στο πι και φι!

Χοιρινό «λουκούμι» με δαμάσκηνα από την Βέφα Αλεξιάδου! Λιώνει στο στόμα και γίνεται στο πι και φι, δοκίμασέ το και θα μας θυμηθείς!

Η γνωστή σε όλους μας κυρία Βέφα. Είτε είσαι οπαδός των συνταγών της, είτε όχι, δεν μπορείς να μην αναγνωρίσεις τη συμβολή της. Η Γενοβέφα Οδυσσέα Βούλγαρη, όπως είναι το πλήρες ονόμά της (Αλεξιάδης είναι ο άντρας της), σπούδασε χημικός στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και έπειτα συνέχισε με σπουδές στο εξωτερικό στην υγιεινή των τροφών, τη διακόσμηση του τραπεζιού και στη σύγχρονη μαγειρική τέχνη.

Στα σπίτια μας όμως μπήκε ως η κυρία Βέφα, η οποία μεσουρανούσε σε εκπομπές μαγειρικής, αλλά και γρόφοντας βιβλία, την εποχή που το σπορ ακόμα δεν ήταν τόσο διαδεδομένο στην Ελλάδα. Έχει ταυτίσει το όνομά της, με τη μέση Ελληνίδα μαγείρισσα και οι συνταγές της γίνονται ανάρπαστες, με την παρακάτω να είναι από τις πιο δημοφιλείς:

Χοιρινό με δαμάσκηνα


Υλικά


1/3 κούπα βούτυρο
1 κιλό χοιρινό ψαρονέφρι κομμένο σε ροδέλες
1/2 κούπα κόκκινο κρασί
1/2 κούπα ζωμό κρέατος
1/2 κ.γ. θυμάρι
1/2 κ.γ. δεντρολίβανο
1/4 δαμάσκηνα ξερεά χωρίς κουκούτσι
αλάτι, πιπέρι


Εκτέλεση

Σοτάρουμε το κρέας στο βούτυρο μέχρι να ροδίσει. Ρίχνουμε το κρασί και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 1′. Προσθέτουμε το ζωμό κρέατος, αλάτι, πιπέρι και τα μυρωδικά και σιγοβράζουμε για 15′ μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Αφαιρούμε το κρέας από την κατσαρόλα με μια τρυπητή κουτάλα και ρίχνουμε μέσα στη σάλτσα τα δαμάσκηνα. Σιγοβράζουμε μέχρι να φουσκώσουν και η σάλτσα να μείνει λίγη και σχετικά πηχτή. Ξαναρίχνουμε μέσα το κρέας για να ζεσταθεί και σερβίρουμε με πουρέ.

!Small Tips:

Εμείς επειδή δεν θέλαμε να κάνουμε όλη αυτή τη διαδικασία, ρίξαμε τα δαμάσκηνα στη σάλτσα χωρίς να βγάλουμε το κρέας. Το αποτέλεσμα ήταν μια χαρά!
Αν θέλουμε να έχουμε λίγο περισσότερη σαλτσούλα, μπορούμε πριν εξατμιστεί να τη δέσουμε ελαφρώς με νερό και αλεύρι!

Δείτε και μια άλλη, φανταστική της συνταγή: Βέφα Αλεξιάδου: Στήθος γαλοπούλας γεμιστό για τεμπέλες που «κλέβουν» εντυπώσεις! Θα σε βγάλει από την δύσκολη θέση!

Βέφα Αλεξιάδου: Δίπλες σαν τριαντάφυλλα σε 8 βήματα! Μοιάζουν με «αφρό» και δεν θα μείνει τίποτα!

Δίπλες σαν τριαντάφυλλα από την Βέφα Αλεξιάδου σε 8 βήματα! Μοιάζουν με «αφρό» και δεν θα μείνει τίποτα! Κάντε τις χωρίς δεύτερη σκέψη!

ΔΙΠΛΕΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑ

Υλικά


6 αυγά

ξύσμα πορτοκαλιού, πολύ λεπτό, λιωμένο

αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

3 κούπες μέλι

1 1/2 κούπα νερό

2 κούπες καρύδια ψιλοκομμένα

2 κουταλάκια κανέλα

λάδι για το τηγάνισμα


Ατομα: Γίνονται 70 - 80 δίπλες

Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα

Χρόνος ψησίματος: 1 ώρα


Εκτέλεση Χτυπήστε ελαφρά τ' αυγά σ' ένα μπολ. Ρίξτε το ξύσμα και όσο αλεύρι χρειαστεί ζυμώνοντας, ώσπου να επιτύχετε μια ζύμη πολύ σφιχτή. Χωρίστε τη ζύμη σε 8 μέρη και πλάστε 8 μπαλάκια. Σκεπάστε τα με πλαστική μεμβράνη κι αφήστε τα να σταθούν 1 ώρα. Ανοίξτε με τον πλάστη κάθε μπαλάκι σε φύλλο, όσο πιο λεπτό μπορείτε. Αλευρώνετε την επιφάνεια συχνά, για να μην κολλάει η ζύμη. Χρησιμοποιήστε καλύτερα νισεστέ αντί για αλεύρι. ΄Ετσι, τα φύλλα ανοίγουν πιο εύκολα. Αν έχετε μηχανή για λαζάνια, περάστε τη ζύμη λίγη λίγη από τη μηχανή κι ανοίξτε τα φύλλα, γλιτώνοντας έτσι πολύ κόπο. Κόψτε τα φύλλα σε λωρίδες με 3 εκ. πλάτος και 25-30 εκ. μήκος. Σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο, βάλτε μπόλικο λάδι. Βάλτε το επάνω σε δυνατή φωτιά να κάψει. Περάστε τη μία άκρη κάθε λωρίδας ανάμεσα στα δόντια ενός πηρουνιού και στερεώστε την τυλίγοντάς τη λίγο γύρω από το πηρούνι. Με το άλλο σας χέρι, κρατήστε την άλλη άκρη της λωρίδας. Βουτήξτε το πηρούνι μαζί με τη ζύμη μέσα στο καυτό λάδι και περιστρέφοντάς το, τυλίξτε την υπόλοιπη λωρίδα λίγη λίγη, καθώς θα ψήνεται, γύρω από το πηρούνι. Τηγανίστε τις δίπλες, ώσπου να ροδίσουν απ' όλες τις πλευρές. Μόλις τις βγάλετε, ακουμπήστε τες σε απορροφητικό χαρτί, να στραγγίσει το λάδι τους. Βάλτε σε βαθουλή κατσαρολίτσα το μέλι με το νερό να βράσουν. Αφαιρέστε τον αφρό και ρίξτε μέσα τις δίπλες λίγεσ λίγες, αφήνοντάς τες να βράσουν λίγα λεπτά. ΄Οταν τις βγάλετε από το μέλι, πασπαλίστε τες με τα καρύδια και την κανέλα, που έχετε ανακατέψει προηγουμένως. Διατηρούνται εκτός ψυγείου 15-20 μέρες.

Η συνταγή περιλαμβάνεται στο βιβλιαράκι ΟΙ 20 ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΙΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΓΛΥΚΑ. Δείτε και τους κουραμπιέδες της κυρίας Βέφας!