Βέφα Αλεξιάδου: Οι κρέπες της θα σε μαγέψουν! Με σπανάκι και προσούτο, αν δεν τρως γαλοπούλα σώθηκες!

Βήμα - βήμα οι συνταγή για τεμπέλες!

Βέφα Αλεξιάδου: Οι κρέπες της θα σε μαγέψουν! Με σπανάκι και προσούτο, αν δεν τρως γαλοπούλα σώθηκες!

Οι κρέπες της Βέφας Αλεξιάδου θα σε μαγέψουν! Με σπανάκι και προσούτο, αν δεν τρως γαλοπούλα σώθηκες αφού φτιάχνονται εύκολα και γρήγορα!

Κάν΄τες φέτος και σίγουρα θα πάρεις το 10άρι από τους καλεσμένους σου...

Υλικά

12 κρέπες
1 κούπα σάλτσα ντομάτας
1/4 κούπα τριμμένη παρμεζάνα
12 λεπτές φέτες προσούτο
2 σκελίδες σκόρδο τριμμένες
35γρ κουκουνάρι ψημένο
4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
250γρ σπανάκι
250γρ ρικότα
2 αυγά
2 κ.σ. ψιλοκομμένο βασιλικό
λίγο ρίγανη
αλάτι, πιπέρι, λάδι


Εκτέλεση

Φτιάχνουμε τις κρέπες σε αντικολλητικό τηγάνι. Σ’ ένα τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτουμε το σπανάκι και ανακατεύουμε μέχρι να εξατμιστούν τα όποια υγρά του. Κατεβάζουμε το μείγμα από τη φωτιά. Χτυπάμε τη ρικότα μαζί με τα αυγά στο μίξερ, ρίχνουμε λίγο λάδι στο μείγμα, τη ρίγανη και το βασιλικό. Ρίχνουμε μέσα και το μείγμα με το σπανάκι και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν. Γεμίζουμε τις κρέπες. Ανοίγουμε μία μία τις κρέπες, βάζουμε από μία φέτα προσούτο, καλύπτουμε με μια στρώση από το μείγμα με τη ρικότα και τις τυλίγουμε σε ρολάκια. Βάζουμε τις κρέπες σε πυρέξ τη μία δίπλα στην άλλη, ρίχνουμε από πάνω τη σάλτσα ντομάτας και την παρμεζάνα και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 15-20 λεπτά.

Σάλτσα ντομάτας

Η συνταγή που χρησιμοποιήσαμε εμείς για τη σάλτσα ντομάτας είναι αρκετά απλή αλλά ήταν πολύ νόστιμη. Σωτάρουμε κρεμμυδάκι και σκόρδο, ρίχνουμε ντομάτα στον τρίφτη και λίγο νερό, ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και λίγο μπαλσάμικο ξύδι και βράζουμε.

Ζύμη για τις κρέπες

Επειδή δεν υπήρχε από την κυρία Βέφα συνταγή για τη ζύμη των κρεπών, παραθέτουμε τη δικιά μας. Χρειαζόμαστε 1 αυγό, 1,5 κουπ. αλεύρι και 2,5 κουπ. γάλα. Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά μας με το μίξερ. Σε ένα αντικολλητικό τηγανάκι, λιώνουμε λίγο βούτυρο (για να μην κολλήσει η κρέπα) σε χαμηλή φωτιά. Ρίχνουμε μια δόση από το μίγμα μας (εμείς χρησιμοποιήσαμε μια κουτάλα της σούπας για μετρητή) και περιμένουμε να ροδίσει από τη μια πλευρά. Τη γυρίζουμε (χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα ή στον αέρα, αν μπορούμε…) και περιμένουμε να ροδίσει και από την άλλη πλευρά. Επαναλαμβάνουμε ξανά την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει το μίγμα μας.

Small Tips:

Το προσούτο δεν ήταν ιδιαίτερα εμφανές στη συνταγή. Οπότε αν θέλετε μπορείτε να το αντικαταστήσετε με κάποιο ζαμπόν για φθηνότερη επιλογή, ή ακόμα και να το παραλλείψετε εντελώς.
Εμείς βάλαμε αρκετά παραπάνω από μία κούπα σάλτσα ντομάτας και 1/4 τριμμένη παρμεζάνα. Το νόημα είναι να καλυφθούν οι κρέπες ώστε να ψηθούν καλύτερα.
Επειδή η ρικότα είναι εντελώς ανάλατο τυρί, μπορούμε να βάλουμε λίγο αλάτι ή λίγο παρμεζάνα μέσα στο μείγμα ρικότα-σπανάκι με το οποίο θα γεμίσουμε τις κρέπες. Δείτε και την συνταγή της για τριφτή βασιλόπιτα

Βέφα Αλεξιάδου: Γαλοπούλα «μαγεία» ακόμα και για αυτούς που δεν την τρώνε! Μόνο με 8 υλικά...

Γαλοπούλα «μαγεία» από την Βέφα Αλεξιάδου, ακόμα και για αυτούς που δεν την τρώνε! Μόνο με 8 υλικά και δεν θα μείνει τίποτα! Βήμα - βήμα η τεχνική της...

Υλικά

1 γαλοπούλα 4-5 κιλά
1/4 κούπας χυμό λεμονιού
1/2 κούπα χυμό πορτοκαλιού
1/2 κούπα βούτυρο καθαρισμένο
αλάτι
πιπέρι

Για τη γέμιση

6 κουταλιές βούτυρο
τα εντόσθια της γαλοπούλας
1/4 κιλού κιμά μοσχαρίσιο
1/4 κιλού κιμά χοιρινό
1/4 κούπας ρύζι Καρολίνα
200 γρ. κάστανα βρασμένα
ή ψημένα σε κομματάκια
1/4 κούπας κουκουνάρια
1/4 κούπας σταφίδες (προαιρετικά)
2 κουταλιές κονιάκ (προαιρετικά)
1 κούπα ζωμό κότας ή κρέατος

για το γαρνίρισμα της γαλοπούλας

1/2 κιλό κάστανα
1/2 κιλό δαμάσκηνα ξερά
1/2 κιλό βερίκοκα ξερά
3 μεγάλα κυδώνια ή 4 μεγάλα ξινόμηλα
4 κούπες ζωμό κρέατος
9 κουταλιές βούτυρο
9 κουταλιές λάδι
3 κουταλιές ζάχαρη


Αφαιρέστε από τη γαλοπούλα τα εντόσθια, πλύντε τα καλά μέσα και έξω και αφήστε
τα να στραγγίσουν Λιώστε το βούτυρο και ανακατέψτε το με το χυμό λεμονιού και πορτοκαλιού. Αλείψτε και τρίψτε τη γαλοπούλα με λίγο από αυτό το μείγμα Πασπαλίστε την κοιλιά και το άνοιγμα του στήθους με αλάτι και πιπέρι.


Ετοιμάστε τη γέμιση :Πλύντε και κόψτε σε κομματάκια τα εντόσθια της γαλοπούλας. Βάλτε σε κατσαρόλα το βούτυρο, ζεστάνετε το σε δυνατή φωτιά, ρίξτε μέσα τα εντόσθια, τον κιμά, το κρεμμύδι και σοτάρετε τα καλά.
Ρίξτε το ρύζι, τα κάστανα, τα κουκουνάρια, το κονιάκ, αλάτι και πιπέρι. Τέλος, ρίξτε κι ανακατέψτε το ζωμό κότας

Κατεβάστε το μείγμα από τη φωτιά και αφήστε το να κρυώσει λίγο. Πάρτε όσο χρειάζεται και γεμίστε
πρώτα το στήθος της γαλοπούλας. Γυρίστε την πέτσα του λαιμού προς την πλάτη και ράψτε τη με την
πέτσα της ράχης. Πιάστε μια-μια τις φτερούγες, γυρίστε τες προς τη ράχη, διπλώστε και δέστε τις άκρες τους κάτω από την πλάτη.

Ετσι σχηματίζουν μια βάση, για να σταθεί καλύτερα η γαλοπούλα επάνω στη σχάρα. Γεμίστε με την υπόλοιπη γέμιση το άνοιγμα της κοιλιάς και ράψτε το. Μην παραγεμίσετε τη γαλοπούλα. Αφήστε λίγο χώρο, γιατί η γέμιση
με το ψήσιμο θα φουσκώσει. Δέστε και στερεώστε καλά τα μπούτια με την ουρά. Βάλτε τη γαλοπούλα επάνω σε σχάρα μέσα σε ταψί με το στήθος προς τα επάνω. Ρίξτε στο ταψί λίγο νερό και προσέξτε να μη μείνει χωρίς νερό, όσο ψήνεται η γαλοπούλα. Φτιάξτε από αλουμινόχαρτο ένα καπέλο και σκεπάστε τη γαλοπούλα έτσι,
ώστε να καλύπτονται το στήθος και τα μπούτια και να μένουν ακάλυπτα τα πλευρά του πουλιού.

Βάλτε τη σε φούρνο 160 βαθμών και αφήστε να ψηθεί τόσες ώρες, όσα είναι τα κιλά της. Την τελευταία ώρα
ανεβάστε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 200 βαθμούς Κελσίου. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος,ανοίγετε
από καιρό σε καιρό το φούρνο και αλείφετε τη γαλοπούλα με το υπόλοιπο μείγμα χυμών λεμονιού-πορτοκαλιού
και βουτύρου, χρησιμοποιώντας ένα μακρύ πινέλο. Ετσι η πέτσα της δε θα σκάσει και θα πάρει ένα λείο,
γυαλιστερό, ροδοκόκκινο χρώμα. Πριν τη βγάλετε από το φούρνο, εάν το χρώμα της δε σας ικανοποιεί, βγάλτε το αλουμινόχαρτο και ψήστε τη 15' ακόμη, ακάλυπτη.


Μπορείτε να μαγειρέψετε τη γέμιση στην κατσαρόλα. Ετσι, γλιτώνετε τον κόπο του γεμίσματος και ραψίματος της γαλοπούλας. Αφού σοτάρετε τον κιμά με τα εντόσθια και τα κρεμμυδάκια, ρίξτε το ζωμό κρέατος, σκεπάστε και σιγοβράστε 10'.

Ρίξτε το ρύζι, σκεπάστε και συνεχίστε το βράσιμο 20', ώσπου να μαλακώσει το ρύζι. Ρίξτε κι ανακατέψτε τα υπόλοιπα υλικά και κατεβάστε από τη φωτιά. Προσθέστε, αν θέλετε, λίγη κανέλα.

Χρόνοι ψησίματος


Για 1.8 με 3.5 κιλά ψήσιμο 2.5 με 3 ώρες

Για 3.5 με 5 κιλά ψήσιμο 3 με 3.5 ώρες
Για 5 με 7 κιλά 3.5 με 4 ώρες
Για 7 με 9 κιλά 4 με 4.5 ώρες

Για το γαρνίρισμα

Χαράξτε και βράστε τα κάστανα σε νερό που να τα σκεπάζει, επί 15'. Βγάλτε τα λίγα-λίγα από το καυτό νερό
και καθαρίστε τα. Βάλτε τα σε κατσαρόλα με μία κούπα ζωμό κρέατος, δύο κουταλιές βούτυρο και δύο κουταλιές λάδι.

Αφήστε τα να σιγοβράσουν, έως ότου μείνουν με το λίπος. Αλατίστε τα ελαφρά. Αλλιώς αφού τα βράσετε πρώτα,
μέσα σε ζωμό κρέατος, στραγγίστε τα και σοτάρετε τα καλά μέσα σε βούτυρο,
ανακατεμένο με λάδι. Βάλτε τα δαμάσκηνα σε μια κούπα ζωμό κρέατος κι αφήστε τα
να φουσκώσουν μερικές ώρες. Αφαιρέστε με προσοχή τα κουκούτσια. Βάλτε σε κατσαρόλα δύο κουταλιές λάδι, ρίξτε μέσα τα δαμάσκηνα και σοτάρετε τα σε δυνατή φωτιά,
ανακατεύοντας τα 10'-15'. Βάλτε σε κατσαρόλα τα βερίκοκα με μία κούπα ζωμό κρέατος, δύο κουταλιές βούτυρο
και δύο κουταλιές λάδι. Σιγοβράστε τα, έως ότου μείνουν με το λίπος. Πλύντε και τρίψτε καλά τα κυδώνια,
να φύγει όλο το χνούδι και να γυαλίσει η φλούδα. Κόψτε τα σε όγδοα και αφαιρέστε τα κουκούτσια.
Βάλτε τα σε κατσαρόλα με 1 κούπα ζωμό κρέατος, 3 κουταλιές βούτυρο 3 κουταλιές λάδι και ελάχιστο αλάτι. Αφήστε τα να σιγοβράσουν, έως ότου μείνουν μόνο με το λίπος. Προς το τέλος, πασπαλίστε τα
με λίγο μοσχοκάρυδο, λίγο μπαχάρι και τη ζάχαρη.
Ανακατέψτε τα, ώσπου να λιώσει η ζάχαρη και να καραμελώσουν τα κυδώνια. Βάλτε τη γαλοπούλα σε μια μεγάλη πιατέλα και γαρνίρεται τη με τα κάστανα, τα δαμάσκηνα, τα βερίκοκα και τα κυδώνια. Έχετε δει και την συνταγή της για τέλειο χοιρινό;