Μελωμένες πικάντικες πατάτες φούρνου με λεμόνι και μουστάρδα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Μπορείς να τις συνοδεύεις με τα πάντα

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Μελωμένες πικάντικες πατάτες φούρνου με λεμόνι και μουστάρδα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Πανεύκολες πατάτες φούρνου που συνοδεύουν κοτόπουλο, ψάρι και κρέας – ιδανικές για κάθε περίσταση! Είναι μελωμένες, πικάντικες με χυμό λεμονιού και μουστάρδα από τα χεράκια της Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.

Την συνταγή την βρήκαμε στο argiro.gr και παρακάτω έχουμε τα υλικά, τα βήματα αλλά και με τι μπορείς να την συνοδεύσεις.

Υλικά Συνταγής

  • 4 μέτριες πατάτες καθαρισμένες και κομμένες στα έξι κυδωνάτες
  • χυμό ενός πορτοκαλιού
  • χυμό ενός λεμονιού
  • 2 κ.σ. μουστάρδα
  • λίγο αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • ¼ φλ. ελαιόλαδο
  • 1 κ. γλ. μπούκοβο

Εκτέλεση

  • Για τις πατάτες φούρνου με πορτοκάλι και μουστάρδα, προθερμαίνουμε πρώτα το φούρνο στους 230 βαθμούς C και τοποθετούμε μέσα το ταψί, να κάψει καλά.
  • Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και ρίχνουμε μέσα το ελαιόλαδο και τις πατάτες. Ανακατεύουμε πολύ καλά, να λαδωθούν όλες. Τις ψήνουμε για 10΄.
  • Ανακατεύουμε σε μπολ τους χυμούς λεμονιού και πορτοκαλιού, τη μουστάρδα, το μπούκοβο, το αλάτι και το πιπέρι και περιχύνουμε τις μισοψημένες πατάτες. Κάθε 15΄ τις ανακατεύουμε. Συνοδεύουν ιδανικά κρέας, ψάρι ή πουλερικά.

Συνόδευσε τις μελωμένες πικάντικες πατάτες φούρνου με αυτό το τραγανό κοτόπουλο φούρνου με λεμονάτη σάλτσα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Μια συνταγή για να ψήσετε το πιο τραγανό ψητό κοτόπουλο που φτιάξατε ποτέ. Ακολουθήστε την κατά γράμμα και μην ανοιγοκλείνετε το φούρνο κατά τη διάρκεια του ψησίματος.

Υλικά Συνταγής

  • 1 (1.300 γραμμ.) κοτόπουλο ολόκληρο
  • 2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο
  • 1 κ.σ. μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου βούτυρο
  • 2½ κ.σ. εστραγκόν ή άλλο φρέσκο μυρωδικό της αρεσκείας σας ψιλοκομμένο
  • 1/2 λεμόνι κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 1/2 λεμόνι (χυμός)
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 1/3 φλ. λευκό ξηρό κρασί
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  • Για το κοτόπουλο στο φούρνο, προθερμαίνουμε πρώτα πολύ καλά το φούρνο στους 230°C σε αέρα.
  • Αφήνουμε το κοτόπουλο να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Σε ένα μπολάκι, βάζουμε το σκόρδο, το βούτυρο, τις 2 κ.σ. εστραγκόν και αρκετό αλατοπίπερο. Τα αναμειγνύουμε με πιρούνι να ενωθούν. Παίρνουμε το μείγμα στα δάχτυλα και αλείφουμε πολύ καλά την κοιλιά του κοτόπουλου με το χέρι μας. Τοποθετούμε και τις φέτες λεμονιού στο εσωτερικό του. Ρίχνουμε στη χούφτα μας το ελαιόλαδο και αλείφουμε καλά το κοτόπουλο, για να κάνει τραγανή κρούστα με το ψήσιμο.
  • Λαδώνουμε ελαφρά με πινέλο το ταψάκι. Αλατοπιπερώνουμε εξωτερικά το κοτόπουλο. Τοποθετούμε στη μεσαία σχάρα, σε καλά προθερμασμένο φούρνο, και ψήνουμε ακριβώς 45΄, χωρίς να ανοίξουμε καθόλου το φούρνο.
  • Αφού ψηθεί το κοτόπουλο, με προσοχή, το ανασηκώνουμε και αδειάζουμε στο ταψί ό,τι υγρό υπάρχει στο εσωτερικό του καθώς και τις φέτες λεμονιού.
  • Μεταφέρουμε το κοτόπουλο σε πιατέλα και το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο ή λαδόκολλα για 15΄, μέχρι να ανακτήσει τα υγρά του ψησίματος που βγαίνουν στην επιφάνειά του με το ψήσιμο με τη μορφή φυσαλίδων.
  • Ανασηκώνουμε το ταψί από τη μια πλευρά και με ένα κουτάλι αφαιρούμε το περισσότερο λίπος. Τοποθετούμε το ταψί στο μάτι της κουζίνας και στύβουμε μέσα στα κατακάθια, το χυμό από 1/2 λεμόνι. Προσθέτουμε και το κρασί. Ανακατεύουμε ξύνοντας το ταψί με σπάτουλα και αφήνουμε να πυκνώσει η σάλτσα και να μειωθεί ο όγκος της. Στο τέλος προσθέτουμε τη μισή κ.σ. ψιλοκομμένο εστραγκόν για περισσότερο άρωμα. Δοκιμάζουμε το αλατοπίπερο και προσθέτουμε στη σάλτσα ό,τι υγρό έχει βγάλει το κοτόπουλο στην πιατέλα που το φυλάμε.

Κι αν δεν θες να συνοδεύσεις τις πατάτες με κοτόπουλο μπορείς να τις συνοδεύσεις με χοιρινό λαιμό στο φούρνο! Δες την συνταγή εδώ