Αρνάκι γεμιστό στο φούρνο με μπόλικο λεμόνι από την Βέφα Αλεξιάδου - Είναι λουκούμι

Αφού δεν θα σουβλίσουμε, ας το φάμε έτσι!

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Αρνάκι γεμιστό στο φούρνο με μπόλικο λεμόνι από την Βέφα Αλεξιάδου - Είναι λουκούμι

Μια συνταγή σκέτο "λουκούμι" από τα χεράκια της Βέφας Αλεξιάδου! Αρνάκι γεμιστό στο φούρνο με μπόλικο λεμόνι... Τώρα που πλησιάζει το Πάσχα είναι ότι πρέπει.

Εφόσον τα μέτρα της κυβέρνησης για το καλό όλων απαγορεύουν τις εξόδους και τις πολλές μαζώξεις, για σένα που δεν έχει αυλή ή ταράτσα για να σουβλίσεις σου βρήκαμε την απόλυτη συνταγή για να φας αρνί φέτος, αλλά στο φούρνο.

Υλικά

  • στήθος αρνιού από τη νεφραμιά και πάνω
  • τη συκωταριά του αρνιού
  • 1/3 κούπας χυμό λεμονιού
  • 1/2 κιλού κιμά μοσχαρίσιο ή άλλη μια συκωταριά
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 κούπα φρέσκα κρεμμυδάκια, σε κομματάκια
  • 1/2 κούπας λάδι
  • 1 κούπα ρύζι καρολίνα
  • 1/2 κούπας ψιλοκομμένο άνηθο
  • 1/2 κούπας ψιλοκομμένο δυόσμο
  • 1/2 κούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  • Ζεματίστε τη συκωταριά και κόψτε την σε κομμάτια.
  • Πλένετε το στήθος του αρνιού μέσα κι έξω, τρίψτε το με το χυμό λεμονιού και πασπαλίστε το με αλάτι και πιπέρι.
  • Σοτάρετε στο λάδι το ξερό κρεμμύδι, ρίξτε τη συκωταριά, τον κιμά κι ανακατέψτε επάνω στη φωτιά, ώσπου να εξατμιστούν τα υγρά.
  • Κατεβάστε από τη φωτιά, ρίξτε κι ανακατέψτε το ρύζι, τα κρεμμυδάκια, τα μυρωδικά, αλάτι και πιπέρι.
  • Γεμίστε με το μείγμα το στήθος του αρνιού και κλείστε το άνοιγμα ράβοντάς το. Τοποθετήστε το σε ταψί, όρθιο, και περιχύνετε το με 1/3 κούπας λάδι.
  • Βάλτε στο ταψί 1 κούπα νερό. Ψήστε το στήθος στους 200°C, 30΄ να πιάσει κρούστα και να πάρει χρώμα και κατόπιν χαμηλώστε το φούρνο στους 100°C.
  • Συνεχίστε το ψήσιμο για 2 ώρες ακόμη ή ώσπου να ψηθεί το κρέας. Στο διάστημα αυτό περιχύνετε το με το ζουμί του. Το ρύζι θα φουσκώσει με τα υγρά του αρνιού.
  • Συνοδέψτε το με πατατάκια τηγανητά.
  • Αν θέλετε, αραδιάστε στο ταψί γύρω από το στήθος, πατάτες κομμένες σε κομμάτια, περιχύνετε τες με λίγο χυμό λεμονιού και αρκετό λάδι, πασπαλίστε τες με αλάτι, πιπέρι και ψήστε μαζί με το κρέας.

Και για σβήσιμο φτιάξε αυτό το σάμαλι! Ιδού η συνταγή

Αρχαιοελληνικό αρνάκι με μπόλικο λεμόνι από την Βέφα Αλεξιάδου - Είναι για "μερακλήδες"

Το αρχαιοελληνικό αρνάκι με μπόλικο λεμόνι από την Βέφα Αλεξιάδου θα σας ξετρελάνει και είναι μόνο για "μερακλήδες". Θα γλείφετε τα δάχτυλα σας και δεν θα μείνει ούτε κομμάτι στα πιάτα της οικογένειας.

Υλικά

  • 1 ρίζα σέλινο
  • 2 καρότα κομμένα σε στικς
  • λίγα φρέσκα σπαράγγια
  • 1 κούπα φακές
  • ζωμό κρέατος
  • φρέσκο κάρδαμο
  • θυμάρι
  • λίγο λεμόνι
  • 1 μπουτάκι αρνίσιο
  • λίγο ελαιόλαδο
  • αλάτι - πιπέρι
  • Για το γλάσο
  • 1 κρεμμύδι κομμένο
  • λίγο κόκκινο κρασί
  • λίγο ξύδι
  • θυμαρίσιο μέλι
  • φρέσκο κάρδαμο

Εκτέλεση

Σ' ένα τηγάνι, σωτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο το σέλινο, τα καρότα και τα σπαράγγια.

Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τις φακές στο ζωμό κρέατος και προσθέτουμε λίγο κάρδαμο, το θυμάρι και λίγο λεμόνι.

Σε άλλη κατσαρόλα, σωτάρουμε το αρνίσιο μπουτάκι μέχρι να ροδίσει.

Φτιάχνουμε το γλάσο, βράζοντας το κρεμμύδι, το κρασί, το ξύδι, το θυμαρίσιο μέλι και το φρέσκο κάρδαμο. Αφού βράσει, το αποσύρουμε από τη φωτιά. Αν πάλι θέλετε κάτι γλυκό δείτε αυτό το γλυκό του κουταλιού λεμόνι από την Βέφα Αλεξιάδου

Κόβουμε το κρέας σε φέτες και το περιχύνουμε με το γλάσο.

Στα λαχανικά που έχουμε σωτάρει, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, λίγο φρέσκο κάρδαμο και λίγο ζωμό κρέατος. Τα ανακατεύουμε και τα σερβίρουμε σε πιατέλα, δίπλα από τις ροδέλες κρέατος και τις φακές.