Φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια και μπόλικο λεμόνι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Είναι τρέλα

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια και μπόλικο λεμόνι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια και μπόλικο λεμόνι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου. Είναι ιδανική για την νηστεία και θα την λατρέψετε και εσείς καθώς είναι μια απλή αλλά μια πάρα πολύ νόστιμη συνταγή.

Μια συνταγή από το argiro.gr. Βελούδινη φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια όπως τα φτιάχνουμε στην Πάρο όλο το χρόνο, απαραιτήτως 1-2 φορές την εβδομάδα. Όλα τα μυστικά για βελούδινη φάβα και σωστά καραμελωμένα κρεμμύδια.

Υλικά Συνταγής

  • 500 γραμ. φάβα
  • 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια (κομμένα σε χοντρές φέτες)
  • 1½ λίτρο νερό
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 κλαδάκι φρέσκο θυμάρι ή ρίγανη προαιρετικά
  • αλάτι
  • ελαιόλαδο για το σερβίρισμα

Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια

  • 2 μεγάλα κόκκινα κρεμμύδια
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ ξύδι από κόκκινο κρασί
  • 1 κ.σ πετιμέζι
  • 2 κ.σ κάπαρη προαιρετικά

Εκτέλεση

  • Για τη φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια, βάζουμε πρώτα τη φάβα σε ένα μπολ και την καλύπτουμε με νερό. Αφήνουμε για 30 λεπτά να μουλιάσει. Τη στραγγίζουμε. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά, σε μία φαρδιά κατσαρόλα με χοντρή βάση. Σοτάρουμε τα χοντροκομμένα κρεμμύδια με το θυμάρι, ανακατεύοντας τακτικά και αφήνουμε για 6-7′ λεπτά να γυαλίσουν τα κρεμμύδια χωρίς να πάρουν χρώμα.
  • Προσθέτουμε τη φάβα και το νερό. Ανακατεύουμε τα υλικά και αφήνουμε τη φάβα να πάρει βράση. Μόλις αρχίσει να κοχλάζει και να βράζει η φάβα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε χωρία καπάκι. Με μία κουτάλα αφαιρούμε τον σκούρο αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια της φάβας.
  • Αφήνουμε τη φάβα να σιγοβράσει για περίπου 50 λεπτά (ανάλογα με το πόσο βραστερό είναι το όσπριο). Δεν ανακατεύουμε όσο σιγοβράζει γιατί πιάνει στην κατσαρόλα. Αφήνουμε σχεδόν μέχρι η φάβα να να λιώσει από το βράσιμο. Αλατίζουμε στο τέλος του βρασμού.
  • Πολτοποιούμε τη φάβα για πιο λείο και βελούδινο αποτέλεσμα με τη ράβδο ή στο μπλέντερ. Για πιο βελούδινη υφή την περνάμε από ψιλή σήτα. Μπορούμε να τη σερβίρουμε σκέτη, με ελαιόλαδο και λεμόνι ή να παντρέψουμε τη φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια.

Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια

  • Κόβουμε τα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες ή σε καρέ. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά κι αφήνουμε τα κρεμμύδια για περίπου 10′ ανακατεύοντας τα τακτικά μέχρι να πάρουν ένα σκούρο ξανθό χρώμα, να μαλακώσουν και να αρχίσουν να καραμελώνουν αποβάλλοντας τα σάκχαρα τους.
  • Προσθέτουμε το ξύδι κι αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως το ξύδι για λίγα λεπτά. Τότε προσθέτουμε το πετιμέζι και ανακατεύουμε να καραμελώσουν κι άλλο τα κρεμμύδια.
  • Τα καραμελωμένα κρεμμύδια είτε τα σερβίρουμε πάνω στη φάβα, είτε τα μπλέκουμε μαζί με τη φάβα τα «παντρεύουμε» στο τηγάνι.
  • Δηλαδή στο τηγάνι που καραμελώσαμε τα κρεμμύδια προσθέτουμε φάβα φρέσκια ή φάβα που έμεινε από το χθεσινό τραπέζι κι ανακατεύουμε τα υλικά μέχρι ελαφρά να ζεσταθεί η φάβα.
  • Η «παντρεμένη» φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια είναι το αγαπημένο φαγητό των παριανών και φτιάχνεται στα παριανά σπίτια σχεδόν κάθε βδομάδα όλο το χρόνο.
  • Στην Πάρο όπου και αυτή η συνταγή φτιάχνεται απαραιτήτως το λιγότερο μια φορά την εβδομάδα χρησιμοποιούμε πετιμέζι ή γλυκάδι. Το γλυκάδι είναι παλαιωμένο ξύδι από κόκκινο κρασί κι έχει μια ελαφριά γλύκα. Φτιάχνεται όμως σε μικρή ποσότητα και σπάνια βρίσκει κάποιος να αγοράσει. Αντίθετα αυτό το σπάνιο και εξαιρετικό υλικό που το χρησιμοποιούμε κυρίως σε λαγό στιφάδο, χταπόδι στιφάδο και μοσχάρι, ανταλλάσσεται μεταξύ ντόπιων που έχουν μεράκι με τα προϊόντα, με κάποιο άλλο δυσεύρετο και σπάνιο παριανό προϊόν.

Ωστόσο, δείτε εδώ πως να φτιάξετε θεϊκές τηγανίτες μήλου σε λίγα μόλις λεπτά!

Αν δεν θέλετε την φάβα δείτε πως να φτιάξετε νηστίσιμη μηλόπιτα χωρίς αυγά με κανέλα και καρύδια

Μοναδική νηστίσιμη μηλόπιτα με τσιχλωτό χαλβά, κανέλα και καρύδια και χωρίς αυγά! Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου με αυτή την συνταγή δημιούργησε ακόμα μια γευστική κόλαση!

Ο συνδυασμός των γεύσεων του μήλου με το χαλβά είναι συγκλονιστικός! Την συνταγή εννοείται πως την βρήκαμε στο argiro.gr και παρακάτω ακολουθούν αναλυτικά τα υλικά, η εκτέλεση καθώς και τα μυστικά για να φτιάχνεις πάντα την τέλεια μηλόπιτα.

Υλικά Συνταγής

Για τη ζύμη

  • 1 /2 κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 φλ.ταχίνι
  • 1/2 φλ. νερό
  • 2/3 φλ. χυμό πορτοκάλι
  • 1/2 φλ. ζάχαρη
  • 3 κ.σ. κονιάκ
  • ξύσμα από 1 λεμόνι

Για τη γέμιση

  • 4 μεγάλα μήλα ψιλοκομμένα
  • 5 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 φλ. καρύδια χοντροτριμμένα
  • 1 φλ. σταφίδα ξανθιά
    3 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
  • 200 γραμ. χαλβάς με σοκολάτα σπασμένος σε κομματάκια
  • κανέλα

Για το σερβίρισμα

  • άχνη ζάχαρη
  • κανέλα

Εκτέλεση

Φτιάχνουμε τη ζύμη για τη νηστίσιμη μηλόπιτα χωρίς αυγά

  • Για τη νηστίσιμη μηλόπιτα, ρίχνουμε το ταχίνι και το χυμό πορτοκάλι σε ένα μπολ και ανακατεύουμε με τα χέρια μέχρι να διαλυθεί. Ρίχνουμε το αλεύρι και τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη. Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο αλεύρι επιπλέον.
  • Σκεπάζουμε τη ζύμη με μια διάφανη μεμβράνη και την αφήνουμε για 30′. Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο και ανοίγουμε το πρώτο κομμάτι σε φύλλο και το απλώνουμε σε ταψί 34 εκ. που το έχουμε λαδώσει. Απλώνουμε τη γέμιση μήλου στο στρωμένο φύλλο. Πασπαλίζουμε με τα τρίμματα χαλβά.
  • Ανοίγουμε το δεύτερο φύλλο και το στρώνουμε πάνω από τη γέμιση. Με τα δάκτυλα ενώνουμε προσεκτικά τα δύο φύλλα στα χείλη του ταψιού.
  • Τρυπάμε την επιφάνεια να φεύγουν οι υδρατμοί. Λαδώνουμε την επιφάνεια και ραντίζουμε με λίγο νερό. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς C στις αντιστάσεις στην προτελευταία σχάρα για περίπου μία ώρα μέχρι να ροδίσει.
  • Βγάζουμε και αφήνουμε να κρυώσει. Κόβουμε και σερβίρουμε. Αχνίζουμε με άχνη και κανέλα.

Για τη γέμιση της μηλόπιτας

  • Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά της γέμισης και ανακατεύουμε.