Παραδοσιακά καλιτσούνια Κρήτης από τον Λευτέρη Σουλτάτο και την Βάσω Λασκαράκη

Μια συνταγή που θα λατρέψεις

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Παραδοσιακά καλιτσούνια Κρήτης από τον Λευτέρη Σουλτάτο και την Βάσω Λασκαράκη

Παραδοσιακά καλιτσούνια Κρήτης από τον Λευτέρη Σουλτάτο και την Βάσω Λασκαράκη. Μια συνταγή λατρεμένη και ιδιαίτερη που αρέσει σε αρκετούς από εμάς και αν την φτιάξετε δεν θα μείνει ούτε ένα από αυτά μέσα στο σπίτι.

Το ζευγάρι απολαμβάνει αυτές τοις ημέρες του αυτοπεριορισμού, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού όσο πιο όμορφα και εποικοδομητικά γίνεται. Τηρεί όλα τα μέτρα, αλλά και τις οδηγίες που έχουν δοθεί από τις αρμόδιες αρχές και μένει σπίτι, ενώ όταν θέλουν να βγουν στέλνουν το μήνυμα τους στο 13033.

Μπορεί η Βάσω Λασκαράκη πολλές φορές να έχει μοιραστεί με τους διαδικτυακούς της φίλους πως δεν αντέχει άλλο μέσα στο σπίτι, ωστόσο όπως βλέπουμε το διασκεδάζουν πραγματικά. Αφού, τόσο η ηθοποιός, όσο και ο σεφ σύζυγος της, είναι ελεύθεροι από επαγγελματικές υποχρεώσεις.

Έτσι οι ίδιοι,δηλαδή ο σύζυγος της μπήκε στην κουζίνα και έφτιαξε μια παραδοσιακή συνταγή που όλοι αγαπάμε. Ποια είναι αυτή; Μα φυσικά καλιτσούνια Κρήτης.

Δείτε το βίντεο:

Να σημειώσουμε, πως πριν λίγες ημέρες, Βάσω Λασκαράκη και Λευτέρης Σουλτάτος είχαν πάρει το ποδήλατο της Εύας και κάνανε κόντρες στην αυλή.

Πώς να φτιάξεις καλιτσούνια Κρήτης σαν τον Λευτέρη Σουλτάτο και την Βάσω Λασκαράκη

Υλικά Συνταγής

Για τη ζύμη

  • 1 φλ. βούτυρο
  • 1 φλ. ζάχαρη
  • 1 φλ. γάλα εβαπορέ
  • 2 αυγά
  • 2 κ.σ μπέικιν πάουντερ
  • 1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ

Για τη γέμιση

  • 1 κιλό μυζήθρα ανάλατη Κρήτης
  • ½ κιλό ζάχαρη
  • 1 κ.σ βούτυρο
  • 1 κ.γλ. κανέλα
  • 4 βανίλιες
  • 2 αυγά
  • 1 άνθος αραβοσίτου βανίλια
  • λίγη κανέλα για να βάλουμε πάνω στα καλιτσούνια
  • 1-2 αυγά χτυπημένα με λίγο νερό
  • 1 κ.σ. μέλι
  • νεραντζόφυλλα πλυμένα καλά

Εκτέλεση

  • Για τα καλιτσούνια, ετοιμάζουμε πρώτα τη ζύμη. Ανακατεύουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη, το γάλα και τα αυγά καλά, μέχρι να γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν και τα ρίχνουμε στο μείγμα. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακιά.
  • Για τη γέμιση
    Περνάμε τη μυζήθρα από τη μηχανή του πουρέ, προσθέτουμε τα αυγά, το μέλι, τις βανίλιες, τη ζάχαρη, το βούτυρο, την κανέλα και το άνθος αραβοσίτου και τα ανακατεύουμε όλα μαζί πολύ καλά.
  • Αλείφουμε με λάδι θήκες τάρτας. Παίρνουμε λίγη ζύμη, όσο ένα μικρό καρύδι, τη βάζουμε στο κέντρο της θήκης και την απλώνουμε με τα δάχτυλά μας μέχρι να καλύψει όλη την επιφάνεια της θήκης. Βάζουμε μέσα μια κουταλιά γέμιση και αφού την απλώσουμε ομοιόμορφα σε όλη τη θήκη, αλείφουμε με λίγο από τα χτυπημένα αυγά με νερό (για χρώμα) και ρίχνουμε και λίγη κανέλα. Τσιμπάμε γύρω γύρω τη ζύμη να σχηματιστεί το χαρακτηριστικό σχήμα.
  • Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία σε όλες τις θήκες. Όταν τελειώσουμε, βάζουμε τις θήκες σε ένα ταψί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 20΄-30΄, μέχρι να πάρουν χρώμα. Όταν βγάλουμε τα καλιτσούνια από το φούρνο, τα βγάζουμε από τις θήκες και ρίχνουμε από πάνω τα νεραντζόφυλλα για άρωμα.