Βάλε λίγο λεμόνι στα γιαπράκια με κιμά της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου και θα πάθεις "έρωτα"

Θα τους τρελάνεις όλους με τη συνταγή!

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Βάλε λίγο λεμόνι στα γιαπράκια με κιμά της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου και θα πάθεις

Είναι σίγουρο πως αν φτιάξεις κι εσύ την υπέροχη συνταγή για γιαπράκια με κιμά της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου, και βάλεις λίγο μόνο λεμόνι, θα πάθεις αυτομάτως "έρωτα" μιας και πρόκειται για ένα από τα πιο νόστιμα και παραδοσιακά φαγητά.

Ντολμαδάκια με κιμά, ή παραδοσιακά γιαπράκια με αμπελόφυλλα και κιμά από την Κω. Στην περιοχή του Ασφενδιου τα φτιάχνουν χωρίς αυγολέμονο. Θα δείτε ότι σε αυτή την παραδοσιακή συνταγή με πολύ νοστιμιά, η γέμιση έχει κύμινο. Ένα μπαχαρικό που αγαπάνε πολύ τα Δωδεκάνησα και το συναντάμε συχνά στις παραδοσιακές συνταγές της Δωδεκανήσου.

Τη συνταγή αυτή τη βρήκαμε στο argiro.gr και θα σου προτείναμε να τη δοκιμάσεις κι αυτή όπως και το ψητό κουνουπίδι με πορτοκάλι που θα σε κάνει να "λιώσεις"!

Πάμε να δούμε τα υλικά αλλά και την εκτέλεση της συνταγής:

Υλικά:

  • 1 κιλό τρυφερά αμπελόφυλλα ζεματισμένα (100 τμχ)
  • ½ κιλό κιμά χοντροκομμένο (μισό χοιρινό–μισό μοσχαρίσιο)
  • ½ κιλό ρύζι Καρολίνα
  • 2 κρεμμύδια ξερά (τριμμένα)
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 1/2 ματσάκι δυόσμο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • λίγο κύμινο
  • 2 ντομάτες ψιλοκομμένες

Για την κατσαρόλα

  • χυμό από δύο λεμόνια
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • νερό
  • αλάτι
  • πιπέρι

Γιαπράκια με κιμά Μπαρμπαρίγου

Εκτέλεση

  • Για τα παραδοσιακά γιαπράκια με αμπελόφυλλα και κιμά, ανακατεύουμε πρώτα όλα τα υλικά μαζί σε ένα μπολ.
  • Ζεματίζουμε το νερό και προσθέτουμε τα αμπελόφυλλα για 5 δευτερόλεπτα.
  • Στη βάση της κατσαρόλας βάζουμε κόκαλα ή παχάκια από το κρέας που φτιάξαμε τον κιμά.
  • Βάζουμε λίγο μείγμα σε κάθε φύλλο και το τυλίγουμε.
  • Τα τοποθετούμε σε μία κατσαρόλα προσθέτοντας νερό, το λάδι και το χυμό από δύο λεμόνια.
  • Βάζουμε από πάνω ένα πιάτο σκεπάζοντας τα και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για μια ώρα περίπου να μείνουν μόνο με το λάδι τους.
  • Τα σερβίρουμε με γιαούρτι.

Δοκίμασε και αυτή τη σαλάτα με πορτοκάλι και μανούρι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Σαλάτα με πορτοκάλι και μανούρι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, που έχει ελάχιστες θερμίδες. Το μυστικό είναι στο πορτοκάλι για αυτή την συνταγή που θα φτιάξετε και θα τους ξετρελάνετε όλους μέσα στο σπίτι, τόσο τους μικρούς όσο και τους μεγάλους.

Την βρήκαμε στο argiro.gr. Από τις πιο αγαπημένες μου σαλάτες. Με τη γλύκα των πορτοκαλιών και το μανούρι να λιώνει στο στόμα... Πρέπει να τη δοκιμάσετε οπωσδήποτε.

Υλικά Συνταγής

  • 3 μεγάλα ζουμερά πορτοκάλια
  • 2 ντομάτες
  • 1 μεγάλο κόκκινο ξερό κρεμμύδι
  • 1/2 φλ. ελιές
  • 2 αβοκάντο ώριμα
  • 1 φλ. θρυμματισμένο μανούρι

Για τη σως

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. κρέμα βαλσάμικου
  • 2 κ.σ. χυμό πορτοκαλιού
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 κ.σ. φρέσκο δυόσμος ψιλοκομμένο

Σαλάτα πορτοκάλι μανούρι Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Εκτέλεση

  • Για τα πορτοκάλια σαλάτα, πρώτα αφαιρούμε γύρω τη φλούδα του πορτοκαλιού παίρνοντας με το μαχαίρι όλο το λευκό. Καθαρίζουμε τα φιλέτα πορτοκαλιού κόβοντας ανάμεσα στις μεμβράνες (κρατάμε 2 κ.σ. χυμό πορτοκαλιού).
  • Τα βάζουμε όλα στη σαλατιέρα που θα σερβίρουμε τη σαλάτα με πορτοκάλι και μανούρι.
  • Κόβουμε τις ντομάτες σε φέτες. Καθαρίζουμε τα αβοκάντο και τα κόβουμε σε καρέ. Τα προσθέτουμε.
  • Κόβουμε το κρεμμύδι σε λεπτές ροδέλες. Τις ρίχνουμε στη σαλάτα. Προσθέτουμε τις ελιές και το θρυμματισμένο μανούρι.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά για τη σως. Τα χτυπάμε με σύρμα ή πιρούνι να ενωθούν.
  • Περιχύνουμε τη σαλάτα με τη σος, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

Δείτε εδώ πως να φτιάξετε και μια συγκλονιστική τυρόπιτα με ανθότυρο!