Ζουμερή κιμαδόπιτα με χωριάτικο φύλλο από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου - Βάλε κανέλα και θα γίνει σούπερ!

Θα τους τρελάνεις όλους

Αρθρογράφος: Χρύσα Καραβαράκη
Χρύσα Καραβαράκη
Youweekly Editor
Ζουμερή κιμαδόπιτα με χωριάτικο φύλλο από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου - Βάλε κανέλα και θα γίνει σούπερ!

Ψάχνεις να βρεις έναν εύκολο και γρήγορο τρόπο για να φτιάξεις ζουμερή κιμαδόπιτα με χωριάτικο φύλλο; Σου έχουμε λύση με συνταγή από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου! Βάλε κανέλα και θα γίνει σούπερ στο υπογράφουμε.

Χορταστική και λαχταριστή κιμαδόπιτα, που μπορείτε να την απολαύσετε και σαν κυρίως πιάτο. Αν θες να τους εντυπωσιάσεις όλους με τις μαγειρικές σου τεχνικές, τότε δεν έχεις από το να την δοκιμάσεις.

Υλικά Συνταγής

  • 1 συσκευασία χωριάτικο φύλλο
  • 4 γεματες κ.σ. γιαούρτι
  • 3/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 3/4 φλ. νερό
  • 2 αυγά

Για τον κιμά

  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 3 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 καρότα τριμμένα
  • 500 γραμ. κιμά
  • 1 κ.σ. μπουκόβο
  • 1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
  • 1 πρέζα κανέλα
  • 1 πρέζα μπαχάρι
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 2-3 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό

Εκτέλεση

Ξεκινάμε την κιμαδόπιτα με χωριάτικο φύλλο, σοτάροντας σε μέτρια φωτιά στο ελαιόλαδο, τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια. Τα αφήνουμε για 7-8 λεπτά, ανακατεύοντάς τα τακτικά να μαλακώσουν χωρίς να πάρουν χρώμα. Προσθέτουμε τον κιμά και το καρότο, δυναμώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι ο κιμάς να αλλάξει χρώμα.

Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και αφήνουμε τον κιμά να μείνει σχεδόν με το λάδι του, που θα έχει γίνει κόκκινο από την πάπρικα και το καρότο. Πρέπει να πιει όλα τα υγρά του. Τέλος, πασπαλίζουμε με το μαϊντανό. Ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει ελαφρά. Σε ένα μπολ, χτυπάμε το 1 αυγό, το γιαούρτι, το λάδι και το νερό με σύρμα.

Ωστόσο, απίστευτα εύκολη και γρήγορη είναι και η ζαμπονοτυρόπιτα με ζύμη από πατάτες, που όταν ψήνεται μοσχομυρίζει το σπίτι και όταν τη σερβίρεις εξαφανίζεται στο λεπτό. Μια τρομερή συνταγή από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, σε περίπτωση που θες να τολμήσεις κάτι διαφορετικό.

Θα χρησιμοποιήσουμε ταψί με διάμετρο όσο το άνοιγμα του φύλλου. Δεν θέλουμε να περισσεύει καθόλου φύλλο στις άκρες.Αν έχουμε μικρότερο ταψί κόβουμε το φύλλο ακριβώς στην διάμετρο του ταψιού. Τα κομμάτια που περισσεύουν από τις άκρες τα στρώνουμε στην μέση της πίτας. Λαδώνουμε το ταψί και στρώνουμε 1 φύλλο.

Περιχύνουμε με 2 κουταλιές από το υγρό μείγμα με το γιαούρτι και αλείφουμε να πάει σε όλη την επιφάνεια. Στρώνουμε το δεύτερο φύλλο, φροντίζοντας να μην περισσεύει φύλλο στις άκρες. Περιχύνουμε με λίγο μείγμα γιαουρτιού και αλείφουμε. Στρώνουμε το 3 φύλλο, κατά τον ίδιο τρόπο, και αλείφουμε με γιαούρτι. Πασπαλίζουμε πεταχτά με τα δάχτυλα, τον ψημένο στεγνό κιμά, σε όλη την επιφάνεια του φύλλου.

Καλύπτουμε με το 4 φύλλο. Περιχύνουμε λίγο μείγμα γιαουρτιού και αλείφουμε με πινέλο να πάει καλά σε όλη την επιφάνεια. Πασπαλίζουμε την υπόλοιπη γέμιση κιμά πεταχτά, σε όλη την επιφάνεια. Καλύπτουμε με το προτελευταίο και τελευταίο φύλλο, αφού ραντίσουμε ενδιάμεσα και αλείψουμε όλη την επιφάνεια με λίγο υγρό μείγμα γιαουρτιού.

Τέλος χαράζουμε την επιφάνεια της κιμαδόπιτας σε κομμάτια. Σε όσο μείγμα γιαουρτιού έχει περισσέψει, προσθέτουμε 1 αβγό. Ανακατεύουμε καλά και περιχύνουμε όλη την επιφάνεια της πίτας. Αλείφουμε να πάει παντού. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C στις αντιστάσεις, ή στους 160 βαθμούς C στον αέρα για περίπου 50 λεπτά, να ροδίσει καλά.

Μετά την ζουμερή κιμαδόπιτα με χωριάτικο φύλλο φτιάξε και το απίστευτο κέικ της Αργυρώ Μπαρμπαρίγου που είναι διαιτητικό

Μια απίστευτη συνταγή από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου! Νόστιμο, διαιτητικό αλλά και γρήγορο κέικ κανέλας και πορτοκάλι με αποξηραμένα φρούτα! Είναι και ολικής!

Έχει μαύρη ζάχαρη και είναι κατάλληλο για σένα που προσπαθείς να προσέξεις λίγο την διατροφή σου αλλά και για τα μικρά παιδιά!

Υλικά Συνταγής

  • 2 φλ. χοντροκομμένα αποξηραμένα φρούτα (σύκα-δαμάσκηνα-βερίκοκα)
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 150 γραμ. βούτυρο
  • 3/4 φλ. μαύρη ζάχαρη
  • 4 αυγά
  • 4 κ.σ. μαρμελάδα πορτοκάλι (με κομματάκια κατά προτίμηση)
  • 1¾ φλ. αλεύρι ολικής άλεσης
  • 2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.γλ. κανέλα
  • 1/2 κ.γλ. φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
  • 2 πρέζες αλάτι
  • άχνη και κανέλα για το γαρνίρισμα

κεικ διαίτης Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Εκτέλεση

  • Για το κέικ ολικής αλέσεως με αποξηραμένα φρούτα, προθερμαίνουμε πρώτα το φούρνο στους 170 βαθμούς C. Βουτυρώνουμε μεσαία μακρόστενη φόρμα του κέικ ή μικρή φόρμα δαχτυλίδι. Στρώνουμε λαδόκολλα στη βάση.
  • Βάζουμε τα αποξηραμένα φρούτα σε μπολ. Προσθέτουμε τα ξύσματα από πορτοκάλι και λεμόνι και ανακατεύουμε πολύ καλά.
  • Βάζουμε σε μπολ το βούτυρο και τη ζάχαρη και με μίξερ χειρός τα χτυπάμε καλά να κρεμώσουν και να αφρατέψουν για 5-6΄. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, να τα πίνει το μείγμα. Προσθέτουμε και τη μαρμελάδα. Δείτε εδώ τη συνταγή μου για την ωραιότερη μαρμελάδα με κομμάτια πορτοκαλιού.
  • Σε μπολ βάζουμε το αλεύρι, το μπέικιν, τα μπαχαρικά και το αλάτι. Με σύρμα τα ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το μισό αλεύρι με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα. Ρίχνουμε τα αποξηραμένα φρούτα στο υπόλοιπο αλεύρι και με ένα κουτάλι τα διπλώνουμε απαλά στο μείγμα. Δεν το ανακατεύουμε πολύ ώρα. Αν θέλετε να φτιάξετε εσείς τα αποξηραμένα φρούτα, δείτε εδώ πώς.
  • Αδειάζουμε στην έτοιμη φόρμα και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 15΄. Το ξεφορμάρουμε αφού κρυώσει τελείως.
  • Το αλεύρι ολικής αλέσεως συγκρατεί περισσότερη υγρασία, γι’ αυτό ελέγξτε αν το κέικ ψήθηκε σωστά πριν το βγάλετε από το φούρνο. Βυθίστε τη λάμα του μαχαιριού στο κέντρο του κέικ. Αν βγαίνει στεγνή, είναι ψημένο. Αν βγαίνει με υγρασία συνεχίστε το ψήσιμο για λίγα επιπλέον λεπτά.