Μακαρόνια με κόκκινη σάλτσα και λαχανικά από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου - Πεντανόστιμα και γρήγορα

Μπορείτε να προσθέσετε ότι άλλο θέλετε εσείς

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
Μακαρόνια με κόκκινη σάλτσα και λαχανικά από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου - Πεντανόστιμα και γρήγορα

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου έχει δημιουργήσει μια πεντανόστιμη και γρήγορη συνταγή που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι. Πρόκειται για τα μακαρόνια με κόκκινη σάλτσα και λαχανικά.

Μία νηστίσιμη συνταγή που με τη φαντασία σας προσθέτοντας υλικά, π.χ. τυρί, κοτόπουλο, θαλασσινά (σε περιόδους εκτός νηστείας), θα σας...λύσει τα χέρια.

Υλικά Συνταγής

  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 5-6 φρέσκα ασπρομανίταρα ψιλοκομμένα
  • 1 κολοκύθι κομμένο σε μικρά καρέ
  • 1 καρότο κομμένο σε μικρά καρέ
  • 1 κλωνάρι σέλερι κομμένο σε μικρά καρέ
  • 1 μικρή μελιτζάνα κομμένη σε μικρά καρέ
  • 1 πιπεριά κομμένη σε μικρά καρέ
  • 800 γραμ. ψιλοκομμένες ντομάτες
  • 1 κ.σ. ξίδι από κρασί
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 κ.γλ. θυμάρι αποξηραμένο
  • 1 κ.γλ. βασιλικό αποξηραμένο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • ελαιόλαδο
  • 500 γραμ. σπαγγέτι

Η εκτέλεση για τα μακαρόνια με κόκκινη σάλτσα και λαχανικά

  • Για τη νηστίσιμη μακαρονάδα με λαχανικά και κόκκινη σάλτσα, σε βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο. Σε χαμηλή φωτιά μαραίνουμε το κρεμμύδι για 5 λεπτά, προσθέτουμε το σκόρδο και αφήνουμε για 2 λεπτά.
  • Προσθέτουμε όλα τα ψιλοκομμένα λαχανικά και σοτάρουμε για 5-6 λεπτά. Προσθέτουμε το ξίδι και τη ζάχαρη. Αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά. Προς το τέλος του βρασμού προσθέτουμε τα μυρωδικά.
  • Στο μεταξύ έχουμε βράσει τα μακαρόνια. Τα στραγγίζουμε καλά και τα ρίχνουμε στη σάλτσα λαχανικών. Βράζουμε για 1 λεπτό δυνατά, ανακατεύουμε και σερβίρουμε. Ιδανικά γαρνίρετε με φέτες τηγανητής ή ψητής μελιτζάνας και τριμμένο νηστίσιμο τυρί.

Μετά τα μακαρόνια με κόκκινη σάλτσα και λαχανικά, σερβίρεται στους καλεσμένους σας ή στην οικογένεια σας, ένα κομμάτι από αυτό το απίστευτο γλυκό ψυγείου με κεράσια. Δεν έχει ζάχαρη.

Πεντανόστιμα είναι και τα σπιτικά μακαρόνια με κιμά από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου - Η κανέλα κάνει την γεύση θεϊκή

Με αυτήν αξεπέραστη συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου για σπιτικά μακαρόνια με κιμά θα ξετρελαθούν όλοι στην οικογένεια! Το μυστικό της μαγείρισσας βρίσκεται στην κανέλα που κάνει την γεύση να μοιάζει θεϊκή.

Παρακάτω θα βρείτε αναλυτικά τα βήματα και τα υλικά της συνταγής.

Υλικά Συνταγής

  • 1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά περασμένο 1 φορά στην μηχανή
  • 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 σπασμένες σκ. σκόρδο
  • 2 μέτρια καρότα ψιλοτριμμένα
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1/2 φλ. κονιάκ
  • 2 συσκευασίες ολόκληρα αποφλοιωμένα ντοματάκια στο χυμό τους
  • 2 ½ φλ. ζεστό ζωμό κρέατος ή νερό
  • 1-2 δαφνόφυλλα
  • 1/2 ξυλάκι κανέλας
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • 1-2 κλωνάρια μαϊντανό
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 ½ πακέτο μακαρόνια (σπαγγέτι Νο 5)
  • λίγο ελαιόλαδο
  • μπόλικο κεφαλοτύρι ψιλοτριμμένο

Εκτέλεση για τα αξεπέραστα μακαρόνια με κιμά της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

Δείτε εδώ επίσης πως μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας σπιτικά μακαρόνια είτε με αυγό είτε χωρίς!

Μακαρόνια με κιμά και όλα τα μυστικά επιτυχίας

  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και ροδίζουμε τον κιμά για 7-8′ σε δυνατή φωτιά. Δεν ανακατεύουμε συνέχεια τον κιμά, γιατί αντί να ροδίσει θα αρχίσει να βράζει μέσα στα υγρά του.
  • Τραβάμε κι ανοίγουμε το κέντρο του κιμά με κουτάλα σαν να κάνουμε μια μεγάλη τρύπα στο κέντρο του. Ρίχνουμε λίγες σταγόνες ελαιόλαδο και προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τα σπασμένα σκόρδα και το τριμμένο καρότο.
  • Σοτάρουμε τα λαχανικά εκτός του μαϊντανού για περίπου 3′-4′ να μαλακώσουν και να γυαλίσουν, χωρίς να πάρουν καθόλου χρώμα τα κρεμμύδια.
  • Ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και τρίβουμε στη βάση της κατσαρόλας. Αφήνουμε να ψηθεί για 1-2′ μέχρι να βγάλει το έντονο άρωμά του.
  • Σβήνουμε με κονιάκ για πολλή νοστιμιά.
  • Συνεχίζοντας, πάντα σε δυνατή φωτιά, σβήνουμε τα υλικά με το κονιάκ. Αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως το αλκοόλ και φυλακίζουμε τα μαγικά αρώματα του. Λιώνουμε τις αποφλοιωμένες ντομάτες είτε ζουλώντας με τα χέρια είτε ψιλοκόβοντάς τις και τις προσθέτουμε στον κιμά.
  • Προσθέτουμε το νερό ή το ζεστό ζωμό και μόλις πάρει βράση, σκεπάζουμε καλά την κατσαρόλα με λαδόκολλα- αλουμινόχαρτο, που σφραγίζει στα χείλη της κατσαρόλας και καπάκι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε την σάλτσα κιμά σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά, για περίπου 1 ώρα.
  • Στο τέλος του βρασμού, προσθέτουμε αλατοπίπερο, τα μπαχαρικά και τα κλωνάρια μαϊντανού. Προαιρετικά, αν θέλουμε 1 πρέζα ζάχαρη. Ξανασκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για περίπου 20′ μέχρι να μελώσει η σάλτσα κιμά, να δέσει σωστά κι ο κιμάς και να γίνει πολύ τρυφερός και μαλακός. Αφαιρούμε τα μπαχαρικά και σερβίρουμε με μακαρόνια και τριμμένο κεφαλοτύρι.