Αφράτοι ντοματοκεφτέδες από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου - Το μυστικό με το κολοκύθι που τους απογειώνει

Παραδοσιακή καλοκαιρινή συνταγή της Σαντορίνης

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Αφράτοι ντοματοκεφτέδες από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου - Το μυστικό με το κολοκύθι που τους απογειώνει

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας δείχνει πως να φτιάξουμε εύκολα και γρήγορα τους παραδοσιακούς και αφράτους ντοματοκεφτέδες της Σαντόρινης! Το μυστικό της βρίσκεται στο κολοκύθι που βάζει μέσα!

Είναι μια συνταγή πραγματικό "λουκούμι" που μπορείς να την δοκιμάσεις και σαν μεζέ μαζί με το ουζάκι σου!

Υλικά Συνταγής

  • 1 κιλό ντοματάκι άνυδρο Σαντορίνης
  • 4 κρεμμύδια ξερά (ψιλοκομμένα)
  • 4 κρεμμύδια φρέσκα (ψιλοκομμένα)
  • 1 κολοκυθάκι (κομμένο σε κυβάκια)
  • 200 γραμ. φάβα Σαντορίνης (βρασμένη και κρύα)
  • λίγο χλωρό φρέσκο (τυρί Σαντορίνης)
  • 1 κ.σ βασιλικό αποξηραμένο
  • 1 κ.σ ρίγανη αποξηραμένη
  • 1 ματσάκι βασιλικό φρέσκο (ψιλοκομμένο)
  • 1 ματσάκι άνηθο (ψιλοκομμένο)
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 3-4 φλ. αλεύρι

Εκτέλεση

  • Για τους παραδοσιακούς ντοματοκεφτέδες Σαντορίνης, βάζουμε πρώτα σε ένα μπολ τα ντοματάκια σαντορίνης και τα ζουλάμε με τα χέρια. Προσοχή δεν τα τρίβουμε. Πρέπει να υπάρχουν κομμάτια ντομάτας στο μείγμα για τους ντοματοκεφτέδες.
  • Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα φρέσκα και τα ξερά αφού τα έχουμε ψιλοκόψει, το κολοκύθι αφού το έχουμε κόψει σε κυβάκια, τη βρασμένη και κρύα φάβα, το βασιλικό φρέσκο και ξερό,τον ψιλοκομμένο άνηθo, το αλάτι και το πιπέρι. Τα ζυμώνουμε όλα μαζί για να γίνουν μείγμα. Τα αφήνουμε για λίγη ώρα να ξεκουραστούν και προσθέτουμε το αλεύρι όσο μας χρειαστεί, για να αποκτήσει ο χυλός την πυκνότητα που έχει η ζύμη του κέικ.
  • Αφήνουμε το χυλό 1 ώρα εκτός ψυγείου να ξεκουραστούν και να αναπτυχθούν όλες οι γεύσεις.
  • Έπειτα τηγανίζουμε κουταλιά κουταλιά ντοματοκεφτέδες σε καυτό λάδι. Με το κουταλάκι τους απλώνουμε να γίνουν πλακέ σαν τηγανίτες.
  • Τηγανίζουμε μέχρι να πάρουν ένα απαλό ρόδινο χρώμα. Τους βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί.

Και για επιδόρπιο δοκιμάστε αυτό το εύκολο και γρήγορο μπανονογλυκό ψυγείου!

Μυστικά για τέλειους και ντοματοκεφτέδες της Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

  • Το μεγάλο μυστικό για τους ντοματοκεφτέδες είναι να μην τρίψετε τις ντομάτες. Πρέπει να υπάρχουν κομμάτια ντομάτας στο μείγμα.
  • Όταν τους τηγανίζετε να μην σκουρύνουν πολύ. Ανοιχτόχρωμοι πρέπει να βγουν από τηγάνι.
  • Αν θέλετε μπορείτε στο μείγμα να βάλετε και λίγο τυρί.
  • Να φεύγει από το κουτάλι ο χυλός, να μην είναι ούτε σφιχτός να πλάθεται, ούτε πολύ αραιός. Πρέπει να είναι λίγο πιο σφιχτός από τη ζύμη του κέικ.
  • Η δόση είναι μεγάλη για πολλές μερίδες.
  • Οι ντοματοκεφτέδες τρώγονται και κρύοι.

Ζουμερή ντοματόπιτα με χωριάτικο φύλλο από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου - Ότι πρέπει για μετά την παραλία

εύκολες συνταγές για ντοματόπιτα και ντοματοκεφτέδες από Αργυρώ μπαρμπαρίγου

Ψάχνεις μια εύκολη και γρήγορη συνταγή για να έχεις να τρως μετά την παραλία; Σου βρήκαμε την κατάλληλη από τα χεράκια της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου! Φτιάξτε αυτή τη ντοματόπιτα και θα μας θυμηθείς...

Παρακάτω θα βρεις αναλυτικά τα υλικά και τα βήματα για να την κάνεις μόνη σου!

Υλικά Συνταγής

  • 1 συσκευασία χωριάτικο φύλλο με καλαμποκάλευρο
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο για τα φύλλα
  • λίγο σουσάμι για την επιφάνεια

Για τη γέμιση

  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 2 κιλά ντομάτες ώριμες και σφιχτές (χωρίς φλούδα και υγρά)
  • 3 ξερά κρεμμύδια (ψιλοκομμένα ή σε λεπτές φέτες)
  • 2 γεμάτες κουταλιές αλεύρι (καλαμποκάλευρο ή πίτουρο βρώμης)
  • 3 αυγά
  • 2½ φλ. γάλα φρέσκο
  • 1 κ.σ κοφτή ρίγανη αποξηραμένη
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμενο πιπέρι
  • 400 γραμ. σκληρή φέτα σε τρίμματα (ή τουλομοτύρι)
  • 1/2 φλ ελιές της αρεσκείας σας (ψιλοκομμένες)

Εκτέλεση

  • Για την ντοματόπιτα με χωριάτικο φύλλο και φέτα, πρέπει πρώτα να ξεφλουδίσουμε τις ντομάτες και στη συνέχεια να φτιάξουμε την κρέμα ντομάτας με την απίστευτη καλοκαιρινή γεύση.
  • Χαράζουμε σταυρωτά τη μύτη της κάθε ντομάτας και τη ζεματίζουμε, δηλαδή τη ρίχνουμε σε κατσαρόλα με νερό που βράζει για 30″. Αμέσως μεταφέρουμε τις ντομάτες σε μπολ με κρύο νερό, προκειμένου να κοπεί ο βρασμός.
  • Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες και τις ψιλοκόβουμε.
  • Ζεσταίνουμε το λάδι σε πλασωτέ κατσαρόλα. Σοτάρουμε τα κρεμμύδια να γίνουν διάφανα για 4-5΄, χωρίς να πάρουν χρώμα. Προσθέτουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα (χωρίς τα ζουμιά).
  • Αφήνουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 7΄ να στεγνώσει τελείως η ντομάτα. Πασπαλίζουμε με το αλεύρι και τη ρίγανη, ανακατεύουμε. Χαμηλώνουμε τη φωτιά.
  • Σε ένα μπολ, χτυπάμε με σύρμα τα αυγά το γάλα και αλατοπιπερώνουμε. Περιχύνουμε τη γέμιση ανακατεύοντας. Αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά να δέσει η κρέμα ντομάτας και να πήξει.
  • Αφήνουμε λίγα λεπτά να κρυώσει η γέμιση της ντοματόπιτας.
  • Σε ένα λαδωμένο μακρόστενο ταψί 40×28 εκ., στρώνουμε 3 φύλλα τσαλακωτά, λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα. Φροντίζουμε τα χωριάτικα φύλλα να εξέχουν αρκετά από το χείλος του ταψιού.
  • Αδειάζουμε την μισή γέμιση της ντοματόπιτας, πασπαλίζουμε με το μισό τρίμμα φέτας και τις μισές ελιές. Καλύπτουμε τη γέμιση με ένα φύλλο τσαλακωμένο. Επαναλαμβάνουμε, με γέμιση κρέμα ντομάτας, τρίμμα φέτας και ελιές.
  • Γυρίζουμε τα φύλλα που εξέχουν πάνω στη γέμιση. Καλύπτουμε την πίτα με τα τελευταία 2 φύλλα λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα και στρώνοντάς τα ελαφρώς τσαλακωμένα.
  • Χαράζουμε ελαφρά την πίτα στην επιφάνεια μόνο. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και λίγο νερό, πεταχτά με τα δάχτυλα την επιφάνειά της. Πασπαλίζουμε με το σουσάμι.
  • Ψήνουμε την ντοματόπιτα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C στις αντιστάσεις πάνω και κάτω, τοποθετώντας το ταψί στην κάτω σχάρα. Ψήνουμε για 40΄.
  • Γυρνάμε το φούρνο στην κάτω αντίσταση μόνο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 20΄ περίπου λεπτά επιπλέον, μέχρι να γίνει τραγανή η πίτα και να ξεκολλάει ολόκληρη από το ταψί.