Γρήγορη και εύκολη πανταζόροπιτα με ελαιόλαδο και φέτα - Ότι πρέπει για μετά την παραλία

Θεσπέσια συνταγή

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Γρήγορη και εύκολη πανταζόροπιτα με ελαιόλαδο και φέτα - Ότι πρέπει για μετά την παραλία

Θες μια εύκολη και γρήγορη συνταγή πίτας για να παίρνεις ένα κολατσιό μετά την παραλία; Αυτή η θεσπέσια παντζαρόπιτα με φέτα και ελαιόλαδο είναι ακριβώς αυτό που ψάχνεις.

Δες παρακάτω πόσο εύκολα μπορείς να την φτιάξεις σπίτι σου! Θα την λατρέψουν μικροί και μεγάλοι!

Για την πίτα:

  • 6 Φύλλα κρούστας

Για τη γέμιση:

  • 4 κεφάλια παντζάρια
  • 1/2 κρεμμυδι ξερό, κομμένο σε κυβάκια
  • 1 πράσο, κομμένο σε ροδέλες
  • 1 σκελίδα σκόρδο, προαιρετικά
  • 2 κρεμμύδια φρέσκα, κομμένα σε ροδέλες
  • 20 καρύδια, χοντροσπασμένα
  • 1 λουκάνικο χωριάτικο, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 1 κ.σ. φρέσκα μυρωδικά, ρίγανη, δυόσμο, βασιλικό ή ό,τι άλλο έχουμε
  • 250 γρ. φέτα
  • 250 γρ. μυζήθρα ανάλατη ή ανθότυρο
  • λίγο ελαιόλαδο
  • λίγο ξίδι
  • αλάτι & πιπέρι

πανταζόροπιτα εύκολη και γρήγορη καλοκαιρινή συνταγή

Κι αν θες κάτι σε γλυκό δοκίμασε αυτό με τα 5 μόνο υλικά! Είναι πολύ γευστικό και γρήγορο

ΟΔΗΓΙΕΣ

  • Πλένουμε και ξεφλουδίζουμε τα παντζάρια.
  • Τα βάζουμε σε αλουμινόχαρτο, τα περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο, προσθέτουμε αλάτι και τα κλείνουμε καλά.
  • Τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 30 λεπτά.
  • Τα βγάζουμε και τα κόβουμε σε μικρά κυβάκια.
  • Σε ένα μεγάλο τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι με τα κρεμμυδάκια και το πράσο (και το σκόρδο προαιρετικά)
  • Προσθέτουμε τα παντζάρια, τα μυρωδικά, το λουκάνικο και ανακατεύουμε.
  • Θρυμματίζουμε τα τυριά και τα προσθέτουμε στο τηγάνι.
  • Αφαιρούμε από το μάτι.
  • Λαδώνουμε καλά το ταψί μας.
  • Βάζουμε το πρώτο φύλλο και το λαδώνουμε καλά με ένα πινέλο.
  • Προσθέτουμε το δέυτερο και το λαδώνουμε.
  • Βάζουμε το 1/4 τη γέμισης και συνεχιζουμε με το επόμενο φύλλο. Το λαδώνουμε καλά και επαναλαβάνουμε την ίδια διαδικασία για ακόμα 3 φορές.
  • Στο τέλος καλύπτουμε με ακόμα δύο φύλλα το οποία λαδώνουμε πολύ καλά.
  • Προαιρετικά ρίχνουμε μια κουταλιά της σούπας σουσάμι στην επιφάνεια.
  • Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 40 λεπτά.

Παντζάρια τρως; Τα οφέλη και οι ιδιότητες της σούπερ τροφής!

  • Είναι σούπερ αντικαρκινικό:Είναι πλούσια σε μια ισχυρή φυτική χρωστική και αντιοξειδωτική ουσία, τη βητακυανίνη, η οποία δίνει το βαθύ κόκκινο χρώμα σε αυτό το λαχανικό. Η βητακυανίνη μπορεί να περιορίσει τη βλάβη που προκαλούν στον οργανισμό οι ελεύθερες ρίζες, αλλά και να αναστείλει τη δημιουργία καρκινικών κυττάρων στο στομάχι, το έντερο, τους πνεύμονες και το νευρικό σύστημα, σύμφωνα με κάποιες έρευνες.
  • Σε ομορφαίνει:Επίσης, περιέχουν διοξείδιο του πυριτίου, που είναι ζωτικής σημασίας για το υγιές δέρμα, τα νύχια, τους συνδέσμους, τους τένοντες και τα οστά.
  • Αποτρέπει την οστεοπόρωση:Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο στον οργανισμό μας για τη σωστή απορρόφηση του ασβεστίου και τη συντήρηση των οστών. Τα κόκκινα παντζάρια έχουν αρκετές ποσότητες μαγνησίου κι έτσι βοηθούν στην καλύτερη αξιοποίηση του ασβεστίου. Προσοχή όμως, τα πράσινα παντζάρια περιέχουν οξαλικό οξύ, το οποίο δυσχεραίνει την απορρόφηση του ασβεστίου.
  • Κατεβάζει τη χοληστερίνη:Έρευνα που έγινε σε πειραματόζωα, έδειξε ότι το φολικό οξύ που βρίσκεται στις φυτικές ίνες των παντζαριών, μπορεί να μειώσει τόσο τη χοληστερίνη, όσο και τα τριγλυκερίδια.