Γρήγορη ντοματόπιτα χωρίς φύλλο με ελάχιστο ελαιόλαδο - Την κάνει αφράτη σαν σύννεφο το γιαούρτι

Θα πάθετε πλάκα με την γεύση της

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Γρήγορη ντοματόπιτα χωρίς φύλλο με ελάχιστο ελαιόλαδο - Την κάνει αφράτη σαν σύννεφο το γιαούρτι

Μια δροσιστική και άκρως καλοκαιρινή συνταγή! Φτιάξτε κι εσείς την ντοματόπιτα χωρίς φύλλο με ελάχιστο ελαιόλαδο και τρελάνετέ τους όλους! Αν βάλετε γιαούρτι θα γίνει πιο αφράτη από ποτέ!

Τόσο εύκολη, γρήγορη και νόστιμη που θα τη φτιάξετε ξανά και ξανά. Προσοχή υπάρχει περίπτωση να πάθετε εξάρτηση μαζί της.

Υλικά για ένα ταψί διαστ. 25Χ35εκ.

  • 3 ντομάτες μέτριες πλυμένες και κομμένες στα 4
  • 1 κρεμμύδι μέτριο κομμένο στα 4
  • 2 κολοκύθια ξυσμένα στον τρίφτη
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι
  • 2 αβγά
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι νιφάδες βρώμης
  • 1 ½ φλιτζάνι αλεύρι
  • 250γρ. φέτα πατημένη με το πιρούνι
  • 1 μικρό ματσάκι βασιλικό ψιλοκομμένο ή μαϊντανό (λίγο μεγαλύτερο ματσάκι)
  • Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  • Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180οC. Πολτοποιείτε τις ντομάτες στο μπλέντερ. Πρέπει να πάρετε 2 φλιτζάνια πολτό.
  • Τον μεταφέρετε σε ευρύχωρο μπολ και πολτοποιείτε και το κρεμμύδι. Τρίβετε τα κολοκύθια στον τρίφτη και τα ρίχνετε στο μπολ μαζί με το κρεμμύδι. Αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε καλά.
    Χτυπάτε σε μικρότερο μπολ τα αβγά με το γιαούρτι και το λάδι. Τα ρίχνετε στο μπολ με την ντομάτα.
  • Προσθέτετε σταδιακά το αλεύρι ανακατεύοντας με σύρμα να ενσωματωθεί. Στο τέλος ενσωματώνετε τις νιφάδες βρώμης, τη φέτα και το βασιλικό ή τον μαϊντανό.
  • Ρίχνετε το μείγμα σε λαδωμένο ταψί. Δεν πρέπει να ξεπερνά σε πάχος το ένα δάχτυλο. Ψήνετε την πίτα στον προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει ελαφρά η επιφάνειά της.

Δοκιμάστε επίσης: Πανεύκολο γιαουρτογλυκό ψυγείου με ζαχαρούχο γάλα και ξηρούς καρπούς από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Παραδοσιακή και ελαφριά ντοματοτυρόπιτα με ελαιόλαδο και ζύμη γιαουρτιού - Έχει πάθει φρενίτιδα το instagram

συνταγές για ντοματόπιτες με λίγο ελαιόλαδο

Η πιο κορυφαία και παραδοσιακή συνταγή για ντοματοτυρόπιτα είναι εδώ! Χρειάζεται μόνο λίγο ελαιόλαδο κι έχει την πιο τέλεια ζύμη από γιαούρτι. Η συγκεκριμένη παραλλαγή της κλασικής πίτας έχει ξετρελάνει το instagram και αξίζει την δοκιμάσεις.

Μπορώ να πω με σιγουριά ότι αυτή η πίτα θα είναι η βασίλισσα των καλοκαιρινών μου τραπεζιών!

Υλικά για τη ζύμη

  • 300 γρ. γιαούρτι ΔΩΔΩΝΗ Στραγγιστό κλασικό 2%
  • 150 ml ελαιόλαδο & επιπλέον για την επάλειψη
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις & επιπλέον για το άνοιγμα της ζύμης
  • Υλικά για τη γέμιση
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 4 μεγάλες ντομάτες, σε κύβους
  • 500 γρ. ντοματίνια, κομμένα στη μέση
  • 5 λιαστές ντομάτες, ψιλοκομμένες
  • 1 κ.γ. ξερή ρίγανη
  • 1 κ.γ. ξερό βασιλικό
  • 300 γρ. Φέτα ΔΩΔΩΝΗ με 40% λιγότερο αλάτι
  • ¼ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 2 αυγά
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  • Ετοιμάζουμε τη ζύμη. Σε μπολ χτυπάμε με σύρμα το γιαούρτι ΔΩΔΩΝΗ Στραγγιστό κλασικό 2%, το ελαιόλαδο και το αλάτι.
  • Σταδιακά προσθέτουμε το αλεύρι, ζυμώνοντας με το άλλο μας χέρι, μέχρι να σχηματίσουμε μαλακή και εύπλαστη ζύμη.
  • Καλύπτουμε τη ζύμη με πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί σε θερμοκρασία δωματίου, για 30 λεπτά.
  • Ετοιμάζουμε τη γέμιση. Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε 4 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια σε μέτρια φωτιά, για 5-6 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
  • Προσθέτουμε τις ντομάτες, τα ντοματίνια, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Σοτάρουμε για 12-15 λεπτά, μέχρι να αποβάλλουν οι ντομάτες τα υγρά τους και να εξατμιστούν.
  • Προσθέτουμε τις λιαστές ντομάτες, τη ρίγανη και τον βασιλικό και σοτάρουμε για 1 λεπτό ακόμα. Όταν πλέον δεν υπάρχουν υγρά στο τηγάνι, αποσύρουμε από την φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει για 10-12 λεπτά.
  • Θρυμματίζουμε την Φέτα ΔΩΔΩΝΗ με 40% λιγότερο αλάτι στο περιεχόμενο του τηγανιού και προσθέτουμε το μαϊντανό και τα αυγά. Ανακατεύουμε.
  • Κόβουμε τη ζύμη σε 2 κομμάτια, ένα μεγαλύτερο για τον πάτο του ταψιού και ένα μικρότερο για το πάνω μέρος της πίτας.
  • Σε αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγουμε το μεγαλύτερο κομμάτι ζύμης με πλάστη και το προσαρμόζουμε σε λαδωμένο ορθογώνιο ταψί.
  • Καλύπτουμε ομοιόμορφα με τη γέμιση.
  • Ανοίγουμε με πλάστη και το άλλο, μικρότερο κομμάτι ζύμης και καλύπτουμε με αυτό τη γέμιση, διπλώνοντας τις άκρες.
  • Λαδώνουμε τη ζύμη και χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα, για περίπου 60-70 λεπτά, μέχρι να χρυσοψηθεί η ζύμη.
  • Αφήνουμε την πίτα να κρυώσει και την σερβίρουμε χλιαρή ή σε θερμοκρασία δωματίου.