Πεντανόστιμη ντοματόπιτα με μοτσαρέλλα και ελιές - Άκρως καλοκαιρινή

Θα γλείφετε τα δάχτυλά σας!

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
Πεντανόστιμη ντοματόπιτα με μοτσαρέλλα και ελιές  - Άκρως καλοκαιρινή

Πεντανόστιμη είναι αυτή η συνταγή για ντοματόπιτα που θα γλείφετε τα δάχτυλα σας. Έχει μέσα μεταξύ άλλων, μοτσαρέλλα και ελιές σε ροδέλες. Είναι άκρως καλοκαιρινή.

Αυτά είναι τα υλικά για την ντοματόπιτα με μοτσαρέλλα και ελιές

Για τα φύλλα:

  • 300 gr αλεύρι για πίτσα
  • 2 κ.σ. ξύδι
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2-3 τσιμπιές αλάτι
  • νερό όσο πάρει (εξαρτάται από το αλεύρι, περίπου 180 ml)
  • νισεστέ για το άνοιγμα

Για τη γέμιση:

  • 600 gr ντομάτες - καθαρό βάρος μετά την επεξεργασία
  • ½ νεροκρέμμυδο Ζακύνθου
  • 1 ½ μοτσαρέλλα
  • 2 τουφίτσες μαϊντανό
  • 3 κλωναράκια φρέσκια ρίγανη
  • 1 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
  • 2 κ.σ. κάππαρη
  • 2 κ.σ. ροδέλλες ελιάς
  • λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • αλάτι
  • έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (περίπου 1 φλιτζ.)

Προετοιμασία:

  • Ετοιμάστε τα φύλλα για την πίτα σύμφωνα με τις οδηγίες που θα βρείτε εδώ. Η δόση που χρησιμοποίησα στη ντοματόπιτα είναι ακριβώς η μισή και είναι υπολογισμένη για ένα ταψάκι με διάμετρο 24 εκ. Για την πίτα θα χρειαστούμε κλασσικά 6 φύλλα. Ετοιμάστε τις ντομάτες. Κατ’ αρχήν διαλέξτε ντομάτες σαρκώδεις, ώριμες αλλά σφιχτές. Ξεφλουδίστε τες βουτώντας τες για λίγα λεπτά σε βραστό και έπειτα σε κρύο νερό. Κόψτε τες στα τέσσερα, αφαιρέστε κοτσάνια και σπόρους και βάλτες τες σε ένα τρυπητό. Αφήστε τες τουλάχιστον μία ωρίτσα να στραγγίσουν από το νερό τους. Το ζουμάκι που θα προκύψει δεν το πετάμε αλλά το προσθέτουμε σε κάποιο φαγητό με σάλτσα.
  • Κόψτε το κρεμμύδι σε λεπτές φετούλες. Σωτάρετε το κρεμμύδι με 2 κ.σ. ελαιόλαδο, μέχρι να μαραθεί, αλλά να μη πάρει χρώμα. Κόψτε τη μοτσαρέλλα σε κυβάκια και αφήστε την και αυτήν να στραγγίσει από το νερό της. Ψιλοκόψτε τον μαϊντανό, το θυμάρι και τη ρίγανη. Αν δεν έχετε φρέσκια ρίγανη και θυμάρι, μπορείτε βέβαια να βάλετε αποξηραμένα. Σε ένα ευρύχωρο μπωλ αναμείξτε τα υλικά της γέμισης: ντομάτες, κρεμμύδι, μποτσαρέλλα, μυρωδικά, ελιές, κάππαρη, πιπεράκι και αλατάκι.
  • Αλείψτε καλά το ταψί με ελαιόλαδο και στρώστε μέσα τα τρία φύλλα της βάσης, τα οποία θα πρέπει να προεξέχουν από το ταψί. Εννοείται ότι κάθε φύλλο το αλείφετε με ελαιόλαδο. Στρώστε τη γέμιση της πίτας και περιχύστε την με 3 κ.σ. ελαιόλαδο. Στρώστε από επάνω τα υπόλοιπα φύλλα. Γυρίστε τις άκρες των φύλλων ώστε να σχηματιστεί ο κόθρος. Κόψτε την πίτα σε κομμάτια. Αλείψτε την επιφάνειά της με αρκετό ελαιόλαδο. Καθώς δεν χρησιμοποίησα καθόλου αυγά στη γέμιση της πίτας, προτίμησα να μη την αλείψω με αυγό, παρά μόνον με λαδάκι.
  • Ψήστε τη ντοματόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 °C, για μια ωρίτσα, μέχρι να ροδίσει ωραία. Προσωπικά η ντοματόπιτα μου άρεσε πιο πολύ όταν κρύωσε τελείως. Δοκιμάστε και λαχταριστό γλυκό ψυγείου με σοκολάτα, κανέλα και στιγμιαίο καφέ - Είναι έρωτας

Πηγή: bostanistas.gr

Ότι καλύτερο! Καλοκαιρινή ντοματόπιτα με τυρί φέτα...

συνταγές για καλοκαιρινή ντοματόπιτα

Υλικά

  • 3 ντομάτες (κανονικές και μερικές πορτοκαλί)
  • 400 γραμμάρια φέτα
  • Ζύμη χωριάτικη για τάρτες
  • 2 αυγά
  • 200 ml κρέμα γάλακτος
  • Φρέσκος βασιλικός
  • Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

  • Ανάψτε τον φούρνο στους 180 βαθμούς
  • Απλώστε την ζύμη σε ταψάκι, τσιμπήστε την με ένα πηρούνι και βάλτε την στο φούρνο να ροδίσει για 10 λεπτά (με το γνωστό κόλπο: λαδόχαρτο και μπίλιες στην επιφάνεια για να μη φουσκώσει η ζύμη)
  • Αφαιρέστε το χαρτί, ροδίστε ακόμη 5 λεπτά
  • Αφήστε την ζύμη να κρυώσει
  • Σε ένα μπολ χτυπήστε τα αυγά, προσθέστε την κρέμα γάλακτος
  • Προσθέστε 5-10 φύλλα βασιλικού ψιλοκομμένα, αλάτι και πιπέρι
  • Κόψτε τις ντομάτες σε μεγάλους κύβους, αφαιρέστε τους σπόρους
  • Απλώστε την τριμμένη φέτα στον πάτο του ταψιού, πάνω στη ζύμη και απλώστε τις ντομάτες
  • Περιχύστε από πάνω το υγρό μείγμα και ψήστε για 30-40 λεπτά ώσπου να ροδίσει καλά
  • Σερβίρετε ζεστή την ντοματόπιτα, με πράσινη σαλάτα