Στριφτή σιροπιαστή κολοκυθόπιτα με ζάχαρη - Σαν αυτή που φτιάχνει η γιαγιά

Είναι πανεύκολη

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
Στριφτή σιροπιαστή κολοκυθόπιτα με ζάχαρη - Σαν αυτή που φτιάχνει η γιαγιά

Αυτή η συνταγή για κολοκυθόπιτα είναι στριφτή με ζάχαρη και... φουλ σιροπιαστή. Είναι σαν αυτή που φτιάχνει η γιαγιά μας και δεν αφήνουμε κομμάτι στο πιάτο μας.

Κολοκυθόπιτα στριφτή σιροπιαστή - Αναλυτικά η συνταγή

Υλικά -Φύλλο

  • 300 γρ αλεύρι
  • 2 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 2 κουταλιές ξύδι
  • 180 γρ νερό
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • Αλεύρι για να τα ανοίξουμε
  • Λάδι για να τα αλείψουμε
  • Γέμιση
  • 1 κιλό τριμμένη κολοκύθα
  • 250 γρ ζάχαρη
  • 1 κουταλιά κανέλα

Σιρόπι

  • 300 γρ νερό
  • 300 γρ ζάχαρη

Εκτέλεση

  • Τρίβουμε από το προηγούμενο βράδυ την κολοκύθα και την αφήνουμε μέσα σε τρυπητό να στραγγίσει και να στεγνώσει. Ετοιμάζουμε τη γέμιση απλά ανακατεύοντας την κολοκύθα με τη ζάχαρη και την κανέλα.
  • Ρίχνουμε σε ένα μπολ τα υλικά για το φύλλο, ζυμώνουμε καλά και αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 10 μπαλάκια, τα πασπαλίζουμε με αλεύρι και τα σκεπάζουμε.
  • Ρίχνουμε μπόλικο αλεύρι στον πάγκο μας και με ένα λεπτό πλάστη ανοίγουμε κάθε μπαλάκι ζύμης σε λεπτό στρογγυλό φύλλο, στάζουμε πάνω λίγο ελαιόλαδο, βάζουμε μια λωρίδα γέμισης στην άκρη, τυλίγουμε το φύλλο σε ρολό και έπειτα το στρίβουμε και το βάζουμε σε λαδωμένο ταψί.
  • Κάνουμε το ίδιο και με τα υπόλοιπα φύλλα στρώνοντας τα στριφτάρια ξεκινώντας από τα τοιχώματα του ταψιού διαδοχικά προς το κέντρο του, λαδώνουμε καλά την επιφάνεια με ελαιόλαδο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να πάρει η πίτα ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.
  • Βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη να βράσουν για 5 λεπτά από τη στιγμή που θα κοχλάσει. Αφού ψηθεί η πίτα την αφήνουμε να κρυώσει όσο βράζει το σιρόπι, τη σιροπιάζουμε χλιαρή με καυτό σιρόπι, την αφήνουμε να κρυώσει καλά και να πιει το σιρόπι και έπειτα κόβουμε.

Επίσης και αυτή η τεμπέλικη κολοκυθόπιτα με κίτρινο τυρί θα γίνει και η αγαπημένη σου. Θα είναι έτοιμη μέσα σε λίγα λεπτά και θα λατρέψεις να την φτιάχνεις καθημερινά στο σπίτι.

Κολοκυθόπιτα της γιαγιάς χωρίς φύλλο - Το μυστικό για να γίνει σούπερ είναι η πικάντικη φέτα στο ελαιόλαδο

κολοκυθόπιτα συνταγή

Η πιο top συνταγή για κολοκυθόπιτα της γιαγιάς είναι εδώ! Αυτή η συγκεκριμένη δεν έχει φύλλο και για να γίνει σούπερ υπάρχει μυστικό με την φέτα και το ελάχιστο ελαιόλαδο στο οποίο και την ανακατεύεις!

Απίστευτη συνταγή που θα ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους! Επειδή μας χωρίζουν λίγες ώρες από το Σαββατοκύριακο, φτιάξτην από το βράδυ για να την έχεις έτοιμη αύριο το πρωί!

Yλικά

  • 3-4 κολοκυθάκια τριμμένα στον χοντρό τρίφτη και στημένα καλά
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο ή στο μούλτι
  • 4 αυγά
  • Μισό φλιτζάνι λάδι
  • Μισό φλιτζάνι φρυγανιά τριμμένη (γαλέτα)
  • 2 κουταλιές σούπας μεγάλες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Μαϊντανό
  • Άνηθο (εγώ βάζω μπόλικο)
  • 300 γραμ. τυρί φέτα [εγώ βάζω την πικάντικη]
  • Αλάτι (με προσοχή λόγο του τυριού)
  • Πιπέρι προαιρετικά
  • Βάζω και κεφαλοτύρι τριμμένο ή ότι άλλα τυριά έχω από μικρές ποσότητες
  • Ψιλοκομμένη κόκκινη πιπεριά και πράσινη κέρατο ή την κλασική
  • Και δυόσμος

Εκτέλεση

  • Τα ανακατεύουμε όλα μαζί και το χυλό τον αδειάζουμε στο ταψί που έχουμε λαδώσει και πασπαλίσει με γαλέτα
  • Πάνω από τον χυλό ραντίζω με λαδάκι και πασπαλίζω με την γαλέτα πάλι (μερικές φορές πασπαλίζω και με το τριμμένο κεφαλοτύρι όπως κάνουμε και πάνω από την μπεσαμέλ)
  • Βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε στους 200 βαθμούς έως να κάνει ένα ωραίο χρώμα. Απίστευτη ντοματόπιτα με φέτα - Το μέλι την κάνει "λουκούμι"