Καλαμαράκια με κόκκινη σάλτσα και κρασί - Μια συνταγή της Βέφας Αλεξιάδου

Ότι πρέπει για το καλοκαίρι

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
Καλαμαράκια με κόκκινη σάλτσα και κρασί - Μια συνταγή της Βέφας Αλεξιάδου

Η Βέφα Αλεξιάδου σε ένα από τα βιβλία της έφτιαξε μια απίστευτη συνταγή για καλαμαράκια με κόκκινη σάλτσα και κόκκινο κρασί. Είναι άκρως καλοκαιρινή και πεντανόστιμη!

Έτσι θα φτιάξεις τα καλαμαράκια με κόκκινη σάλτσα και κρασί της Βέφας Αλεξιάδου

Υλικά

  • 1 κιλό καλαμαράκια καθαρισμένα και κομμένα ή σουπιές ή χταπόδι
  • 1 κιλό κρεμμύδια
  • 1 κούπα ελαιόλαδο(εγώ βάζω λιγότερο)
  • 6 σκελίδες σκόρδο κομμένες στη μέση
  • 1 κούπα κρασί λευκό
  • 3 κ.σ. ντοματοπελτέ
  • 1/4 κούπας νερό
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 3 κόκκους μπαχάρι
  • 10 κόκκους πιπέρι
  • αλάτι
  • 1/2 κουταλάκι ζάχαρη

Εκτέλεση

  • Αφού πλύνουμε και κόψουμε τα καλαμάρια τα βάζουμε σε τρυπητό να στραγγίσουν καλά. Κόβουμε τα κρεμμύδια σε φετάκια. Βάζουμε το λάδι στην κατσαρόλα, να κάψει και ρίχνουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα ώσπου να γίνουν διαφανή. Ρίχνουμε τα καλαμάρια και ανακατεύουμε σε δυνατή φωτιά, ώσπου να φύγει το νερό τους και να μείνουν με το λάδι.
  • Διαλύουμε τον πελτέ στο 1/4 κούπας νερό και τον ρίχνουμε στην κατσαρόλα μαζί και με τα υπόλοιπα υλικά.
  • Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε ώσπου να μείνουν σχεδόν με το λάδι τους.

Για μετά το φαγητό, φτιάξε το δροσερό γλυκό ψυγείου της Βέφας Αλεξιάδου. Η συνταγή είναι πανεύκολη.

Μοσχάρι κοκκινιστό με κολοκυθάκια από την Βέφα Αλεξιάδου - Είναι σκέτο "λουκούμι"

Βέφα Αλεξιάδου συνταγές

Αυτό το πιάτο της Βέφας Αλεξιάδου είναι ότι πιο τέλειο για το καλοκαίρι μετά την παραλία! Το μοσχαράκι είναι σκέτο λουκούμι και λιώνει στο στόμα ενώ τα κολοκυθάκια με το ελαιόλαδο το πάνε σε άλλο λέβελ!

Δοκίμασέ το και θα μας θυμηθείς.

Υλικά

  • 6 μερίδες
  • 1 1/2 κιλό μοσχαράκι σε μερίδες
  • 2 κιλά κολοκυθάκια, μικρά και τρυφερά
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 1 συσκευασία ντομάτα ψιλοκομμένη (εγώ βάζω σπιτική)
  • Μαϊντανό, άνηθο
  • ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη

Εκτέλεση

  • Κόβουμε τις άκρες από τα κολοκυθάκια, τα πλένουμε καλά και τα αφήνουμε να στραγγίξουν ή τα σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας.
  • Σε φριτέζα με μπόλικο λάδι, που το έχουμε αφήσει να κάψει, σοτάρουμε τα κολοκυθάκια, ίσα-ίσα να μαραθούν, και τα αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν για όλο το βράδυ.
  • Βάζουμε το ελαιόλαδο σε μία κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρέας. Το βγάζουμε σε ένα πιάτο. Στο ίδιο λάδι ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα σοτάρουμε, προσθέτουμε τη ντομάτα, το μαϊντανό αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, βάζουμε και το κρέας, ρίχνουμε νερό και το αφήνουμε να βράσει.
  • Στα τελευταία 10' προσθέτουμε τα κολοκυθάκια και τον άνηθο. Το φαγητό πρέπει να μείνει με τη σάλτσα του.
  • Η σάλτσα ντομάτας που βάζω στα φαγητά μου είναι σπιτική, δηλαδή την κάνω το καλοκαίρι που οι ντομάτες είναι άφθονες και έχω για όλη τη χρονιά.

Και για σβήσιμο δοκίμασε αυτά την καρυδόπιτα με σοκολάτα! Είναι πολύ εύκολη συνταγή