Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2020 | Όροι χρήσης | Επικοινωνία

Κολοκύθια στο φούρνο με πατάτες - Γεμιστά με μοσχαρίσιο κιμά

Λιώνουν στο στόμα

Κολοκύθια στο φούρνο με πατάτες - Γεμιστά με μοσχαρίσιο κιμά
ΑΛΜΥΡΕΣ 04.08.2020 15:54
Αρθρογράφος: Ελένη Ζουγανέλη
ΕΛΕΝΗ ΖΟΥΓΑΝΕΛΗ

YOUWEEKLY EDITOR

Φτιάξε ένα από τα πιο καλοκαιρινά φαγητά! Δηλαδή, κολοκύθια γεμιστά με μοσχαρίσιο κιμά και συνόδευσε τα με πατάτες. Λιώνουν στο στόμα και θα ξετρελάνουν μικρούς και μεγάλους.

Έτσι θα φτιάξεις τα γεμιστά κολοκύθια με κιμά στο φούρνο

Υλικά:

  • 10 στρογγυλά κολοκυθάκια μετρίου μεγέθους
  • 600 gr μοσχαρίσιο κιμά (σπάλα) περασμένο μια φορά
  • 2 κίτρινα κρεμμύδια
  • 1 καρότο
  • 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο έξτρα παρθένο
  • 12 κ.σ. γεμάτες ρύζι καρολίνα
  • 1 κ. τσαγιού κύμινο
  • 1 κ. τσαγιού πιπέρι μαύρο τριμμένο
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 2 φλ. ζεστό νερό ή ζωμό κρέατος

Για το ψήσιμο:

  • ½ φλ. ελαιόλαδο έξτρα παρθένο
  • 3/4 φλ. τσαγιού νερό
  • φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • αλάτι

Αν δεν είσαι λάτρης αυτών των γεύσεων, δοκίμασε να φτιάξεις την καλοκαιρινή πίτα με πατάτες και κολοκυθάκια από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.

Προετοιμασία:

  • Πλύντε τα κολοκυθάκια. Κόψτε το κοτσάνι τους σύριζα, κόψτε από το επάνω μέρος ένα καπάκι και αδειάστε τη σάρκα τους με ένα κουταλάκι ή με το εργαλείο που βγάζει μπαλάκια (παριζιάνικο κουτάλι - cuillère à pommes parisienne). Με την κολοκυθόψυχα έφτιαξα μια πεντανόστιμη «κολομπαρόπιτα» με πολέντα.
  • Πλύντε καλά το ρύζι, κάτω απο τρεχούμενο νερό, να φύγει το άμυλό του. Ψιλοκόψτε τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Καθαρίστε και περάστε το καρότο από τον τρίφτη.
  • Βάλτε το ελαιόλαδο μέσα σε ένα ευρύχωρο τηγάνι και βάλτε το στην φωτιά. Μόλις ζεσταθεί, προσθέστε το κρεμμύδι και σωτάρετε το μέχρι να γυαλίσει. Προσθέστε το καρότο και σωτάρετε να μαραθεί. Προσθέστε και το σκόρδο, τα μπαχαρικά και τέλος τον κιμά. Σωτάρετε καλά τον κιμά, να καβουρντιστεί. Με αυτόν τον τρόπο ο κιμάς δεν θα δίνει την αίσθηση του νερόβραστου.
  • Προσθέστε το ρύζι και το αλάτι και σωτάρετε μέχρι να αρχίσει το ρύζι να γυαλίζει. Σβήστε με το νερό, χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε να σιγοβράσει για μερικά λεπτά, ανακατεύοντας για να μην «πιάσει» στον πάτο, μέχρι να πιει όλο το ζουμάκι του. Κατεβάστε τη γέμιση από τη φωτιά.
  • Μόλις η γέμιση χλιαρίνει, γεμίστε τα κολοκυθάκια και σκεπάστε το καθένα με το καπάκι του. Τοποθετήστε τα μέσα σε μια μεγάλη γάστρα ή σε ένα ταψί φούρνου. Επειδή είχε κενά διαστήματα ανάμεσα στα κολοκυθάκια, έκοψα δυο πατάτες και τα συμπλήρωσα (ήταν καλή ιδέα, οι πατάτες έγιναν πολύ νόστιμες!). Ρίξτε μέσα στο ταψί και το νερό. Περιχύστε τα κολοκυθάκια με το ελαιόλαδο και πασπαλίστε με πιπεράκι και αλατάκι. Σκεπάστε το ταψί με αλουμινόχαρτο ή, αν χρησιμοποιήσετε γάστρα, όπως εγώ, με το καπάκι της.
  • Ψήστε το φαγητό σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200°C, στις αντιστάσεις. Στον δικό μου φούρνο χρειάστηκαν συνολικά 2 ώρες για το ψήσιμο, τα τελευταία 15 λεπτά αφαίρεσα το καπάκι, για να πάρουν χρώμα. Βγάλτε το φαΐ από τον φούρνο και αφήστε το να σταθεί μισή ώρα πριν το σερβίρετε. Σερβίρετέ το ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου.

«Λιώνουν» στο στόμα τα γεμιστά κολοκυθάκια με κατίκι και φέτα

Σας βρήκαμε μία απολαυστική συνταγή του Γιώργου Τσούλη για τα πιο γευστικά γεμιστά κολοκυθάκια, με κατίκι και φέτα τα οποία είναι τόσο νόστιμα που «λιώνουν» στο στόμα. Δοκιμάστε να φτιάξετε για συνοδευτικό και είναι σίγουρο πως θα σας "τρελάνουν".

Τα κολοκυθάκια είναι χωρίς αμφιβολία, το πιο ιδανικό φαγητό για το καλοκαιρινό τραπέζι. Επιπλέον, είναι ένα υλικό που μπορεί να μαγειρευτεί με πολλούς τρόπους - δες εδώ την τάρτα με κολοκυθάκια από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.

Τη συνταγή αυτή, τη βρήκαμε στο giorgostsoulis.com και πρέπει οπωσδήποτε να τη δοκιμάσεις μιας και πέρα από νόστιμη, είναι και πολύ εύκολη.

Θα σου πάρει μόλις 15 λεπτά για να φτιάξεις ένα πολύ μοντέρνο συνοδευτικό που θα ξετρελάνει την οικογένειά σου στο κυριακάτικο τραπέζι.

γεμιστά κολοκυθάκια με κατίκι συνταγή

Πάμε να δούμε τη συνταγή για τα γεμιστά κολοκυθάκια με κατίκι και φέτα

Υλικά:

  • 3 κολοκυθάκια, κομμένα κατά μήκος σε λεπτές λωρίδες
  • 120 γρ. κατίκι Δομοκού
  • 100 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
  • 1 κ.γ. άνηθο, ψιλοκομμένο +extra για το σερβίρισμα
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

  • Τοποθετούμε τα κολοκυθάκια σε ένα σουρωτήρι, πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι και τα αφήνουμε για 1-2 λεπτά, ώστε να βγάλουν τα υγρά τους. Κατόπιν, τα απλώνουμε σε ένα σκεύος και τα ραντίζουμε με ελαιόλαδο.
  • Κατόπιν, τοποθετούμε ένα σχαροτήγανο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και το αφήνουμε να ζεσταθεί. Αφού ζεσταθεί, ψήνουμε τα κολοκυθάκια για 4-5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Όταν είναι έτοιμα, τα αποσύρουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς.
  • Παράλληλα, σε ένα μπολ προσθέτουμε τη φέτα, το κατίκι, τον άνηθο και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  • Τέλος, προσθέτουμε στην άκρη μιας φέτας κολοκυθιού λίγο από τη γέμιση των τυριών και τυλίγουμε σε ρολάκι. Ακολοθούμε την ίδια διαδικασία και για τις υπόλοιπες φέτες κολοκυθιού.
  • Σερβίρουμε τα ρολάκια κολοκυθιού πασπαλίζοντας με άνηθο.

Δείτε επίσης στο Υouweekly.gr:

Κολοκυθόπιτα διαίτης με τραχανά από τον Γιώργο Τσούλη - Δεν υπάρχει αυτή η συνταγή

Μοναδικό γαλακτομπούρεκο από το Γιώργο Τσούλη - Θα μυρίσει το σπίτι σοκολάτα και κανέλα

Share