Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου 2020 | Όροι χρήσης | Επικοινωνία

Παραδοσιακή τυρόπιτα από την πεθερά της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

Η πιο εύκολη με τα πιο αγαπημένα μας υλικά

Παραδοσιακή τυρόπιτα από την πεθερά της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου
ΑΛΜΥΡΕΣ 07.08.2020 13:18
Αρθρογράφος: Ελένη Ζουγανέλη
ΕΛΕΝΗ ΖΟΥΓΑΝΕΛΗ

YOUWEEKLY EDITOR

Μια αγαπημένη συνταγή, της έχει φτιάξει η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου για τις αναγνώστριες της και είναι από έναν αγαπημένο της άνθρωπο, την πεθερά της. Ποια είναι αυτή; Η παραδοσιακή τυρόπιτα.

Τα υλικά, είναι λίγο-πολύ γνωστά: αυγά, γάλα και τυριά του τόπου μας.

Έτσι θα φτιάξεις και εσύ την παραδοσιακή τυρόπιτα της πεθερά της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

Υλικά Συνταγής

  • 1 πακέτο χωριάτικο φύλλο ή 6 σπιτικά χωριάτικα φύλλα
  • 6 αυγά (ή 4 αν προτιμάτε)
  • 3 ½ φλ. γάλα φρέσκο
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • λίγο αλάτι
  • πιπέρι
  • 200 γραμ. κεφαλογραβιέρα
  • 600 γραμ. φέτα βαρελίσια σκληρή
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο για τα φύλλα

Τη συνταγή αυτή τη βρήκαμε στο argiro.gr και θα σου προτείναμε να την φτιάξεις κι αυτή όπως και αυτό το γεμιστό κέικ με μαρμελάδα βερύκοκο.

Εκτέλεση

  • Για την τυρόπιτα με χωριάτικο φύλλο και φέτα, θα χρησιμοποιήσουμε ένα ρηχό ταψί για πίτα, 40 ή 42 εκατοστών και θα ψήσουμε στην κάτω σχάρα. Λαδώνουμε το ταψί και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς C στις αντιστάσεις.
  • Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με σύρμα.
  • Προσθέτουμε το γάλα και το ελαιόλαδο. Τα χτυπάμε λίγο. Προσθέτουμε λίγο αλάτι και πιπέρι.
  • Θρυμματίζουμε τα τυριά.
  • Ανοίγουμε το χωριάτικο φύλλο, στρώνουμε 2 φύλλα κάτω, ραντίζουμε με περίπου 3/4 φλ. μείγμα γάλα – αυγό και πασπαλίζουμε με τα τυριά την επιφάνεια.
  • Στρώνουμε το τρίτο φύλλο, ραντίζουμε με 3/4 φλ. μείγμα γάλα-αυγό και πασπαλίζουμε με τα τυριά. Καλύπτουμε με το 4ο και το 5ο φύλλο, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία.
  • Ραντίζουμε δηλαδή με το υγρό μείγμα και πασπαλίζουμε, ενδιάμεσα, με τα υπόλοιπα τυριά. Γυρνάμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα, πάνω στην πίτα. Τέλος, καλύπτουμε την πίτα με το τελευταίο φύλλο.
  • Τρυπάμε την επιφάνεια με πιρούνι, χωρίς να φτάσουμε στη βάση. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο μείγμα γάλα-αυγό και ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 10′, μέχρι να ροδίσει καλά η πίτα.

Φανταστική τυρόπιτα με γιαούρτι, φέτα και ανθότυρο από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Θα τρελαθείτε με αυτή την φανταστική συνταγή για τυρόπιτα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου. Έχει μέσα λιωμένη φέτα και ανθότυρο.

Πλούσια σε γεύση και υλικά που υπάρχουν όμως σε κάθε κουζίνα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ό,τι φύλλο σας αρέσει. Πολύ εύκολη και αφράτη. Γίνεται σε λίγα λεπτά και καταναλώνεται το ίδιο γρήγορα.

Υλικά Συνταγής

  • 1 πακέτο χωριάτικο φύλλο
  • 750 ml φρέσκο γάλα
  • 1 κεσεδάκι (200 γραμ.) γιαούρτι
  • 500 γραμ. φέτα τριμμένη
  • 500 γραμ. ανθότυρο τριμμένο
  • 5 αυγά
  • 1 ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

  • Για την εύκολη τυρόπιτα με γιαούρτι, αναμειγνύουμε τα τυριά σε ένα μπολ και τρίβουμε αρκετό πιπέρι. Χτυπάμε τα αυγά με το γάλα, το ελαιόλαδο και το γιαούρτι, με σύρμα, να ενωθούν.
  • Λαδώνουμε ένα ταψί νούμερο 36 και στρώνουμε απλωτά το πρώτο και το δεύτερο χωριάτικο φύλλο. Περιχύνουμε με μια κουτάλα από το υγρό μείγμα (γάλα, αυγά κ.λπ.) και πασπαλίζουμε με μια χούφτα γεμάτη τριμμένα τυριά.
  • Απλώνουμε το τρίτο φύλλο σουρωτό, το περιχύνουμε με υγρό μείγμα και πασπαλίζουμε τυριά. Συνεχίζουμε με άλλες τρεις στρώσεις από σουρωτό (ελαφρά τσαλακωμένο) φύλλο, υγρό μείγμα και τα υπόλοιπα τυριά.
  • Το τελευταίο φύλλο το απλώνουμε να είναι ίσια η επιφάνειά του και το μπήγουμε από κάτω (όπως στο γαλακτομπούρεκο) για να κλείσουμε την πίτα. Χαράζουμε ελαφρά την πίτα σε κομμάτια και περιχύνουμε με το υπόλοιπο υγρό μείγμα.
  • Ψήνουμε την τυρόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο πάνω κάτω, στην τελευταία σχάρα, στους 180 βαθμούς C για 50 λεπτά με 1 ώρα, να ροδίσει καλά η επιφάνειά της και να φουσκώσει (φουσκώνει πολύ και γίνεται διπλάσια σε ύψος).

Κι αν θέλετε κάτι γλυκό μετά, δοκιμάστε αυτό το κέικ με σοκολάτα και πορτοκάλι!

Δείτε επίσης στο Υouweekly.gr:

Φτιάξτε σπιτικά μακαρόνια με ή χωρίς αυγό - Ο πιο εύκολος τρόπος

Τα μυστικά της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου για την πιο νόστιμη κοτόσουπα με αυγολέμονο

Share