Πανεύκολη κολοκυθόπιτα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου - Απίθανη σε γεύση και μυρωδιά

Δεν θα μείνει ούτε ένα κομμάτι στο ταψί

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
Πανεύκολη κολοκυθόπιτα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου - Απίθανη σε γεύση και μυρωδιά

Απίθανη είναι η συνταγή της Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, τόσο σε μυρωδιά όσο και σε γεύση, για πανεύκολη κολοκυθόπιτα. Δεν θα μείνει ούτε κομμάτι στο ταψί.

Στην Πάρο το καλοκαίρι αλλά και σε πολλά ακόμα νησιά, αυτή η πανεύκολη κολοκυθόπιτα έχει την τιμητική της.

Υλικά Συνταγής

  • 1.200 γραμ. κολοκυθάκια τρυφερά
  • 5 αυγά χτυπημένα
  • 300 γραμ. φέτα σε τρίμματα
  • 300 γραμ. φρέσκο ανθότυρο
  • 160 γραμ. (1 φακελάκι) φρυγανιά
  • 2 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους
  • ψιλοκομμένα
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • λίγο ελαιόλαδο για το ταψί

Εκτέλεση

  • Για την εύκολη κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο, λαδώνουµε ελαφρά ένα µικρό ταψί 24χ30 εκ. και το πασπαλίζουµε µε τη µισή φρυγανιά.
  • Αφού πλύνουµε ελαφρά τα κολοκυθάκια, αφαιρούµε το κοτσάνι και τα τρίβουµε σε χοντρό τρίφτη.
  • Τα αφήνουµε στο σουρωτήρι, τα αλατίζουµε λίγο και τα αφήνουµε να υδρώσουν για 15΄.
  • Τα στύβουµε µε τα χέρια και τα βάζουµε σε µπολ.
  • Προσθέτουµε τα αυγά, τα τυριά, την υπόλοιπη φρυγανιά, τον άνηθο και το δυόσµο, 2 κ.σ από το συνολικό ελαιόλαδο καθώς και τα φρέσκα κρεµµύδια.
  • Τρίβουµε µπόλικο πιπέρι και αλατίζουµε, αφού πρώτα δοκιµάσουµε το µείγµα.
  • Απλώνουµε το µείγµα σε ταψί 24χ30 εκ.
  • Το ραντίζουµε µε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ψήνουµε την εύκολο κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο σε προθερµασµένο φούρνο στους 170οC στις αντιστάσεις για 40΄-45΄, µέχρι να ροδίσει ελαφρά η επιφάνεια.
  • Εναλλακτικά ψήνουμε στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, στους 160 οC για περίπου 40 λεπτά μέχρι να ροδίσει και να σταθεροποιηθεί η κολοκυθόπιτα.
  • Σερβίρεται κρύα η σε θερμοκρασία δωματίου

Argiro.gr

Μετά την κολοκυθόπιτα, μπορείτε να σερβίρετε στους καλεσμένους σας και από ένα κομμάτι κέικ μήλου με κανέλα. Βρες την συνταγή εδώ.

Αλμυρή κολοκυθόπιτα με κίτρινη κολοκύθα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου - Φανταστικοί συνδυασμοί γεύσεων

Αλμυρή κολοκυθόπιτα με κίτρινη κολοκύθα, φέτα και σπιτικό φύλλο. Είναι μια φανταστική πίτα με τέλειο συνδυασμό γλυκιάς κολοκύθας με τυρί από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου. Οι γεύσεις της είναι φανταστικές.

Υλικά Συνταγής

Για το φύλλο

  • 1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. ξίδι
  • 1 κ.σ. αλάτι
  • όσο πάρει (περίπου 1 φλ. και λίγο ακόμα) νερό χλιαρό

Για τη γέμιση

  • 2 κιλά καθαρισμένη κίτρινη κολοκύθα
  • 2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
  • 3/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 1/2 φλ. ρύζι γλασέ ή Καρολίνα
  • 4 αυγά
  • 300 γραμ. φέτα σε τρίμματα
  • 1/2 ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  • Για την αλμυρή κολοκυθόπιτα με κίτρινη κολοκύθα και φέτα, φτιάχνουμε πρώτα το σπιτικό φύλλο. Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μπολ. Κάνουμε λακκούβα στη μέση και προσθέτουμε αλάτι, ελαιόλαδο και ξίδι. Λίγο λίγο προσθέτουμε το νερό μέχρι να έχουμε μία ζύμη εύπλαστη που δεν κολλάει στα χέρια. Χωρίζουμε τη ζύμη στα τέσσερα. Κάνουμε μπαλάκια τη ζύμη.
  • Τη σκεπάζουμε καλά και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30΄. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση: καθαρίζουμε την κίτρινη κολοκύθα από φλούδα, σπόρους και ίνες. Είτε την ψιλοκόβουμε με το μαχαίρι σε λεπτές φέτες είτε την τρίβουμε σε χοντρό τρίφτη. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και μαραίνουμε το κρεμμύδι για λίγα λεπτά μέχρι να γίνει διάφανο.
  • Προσθέτουμε την κίτρινη κολοκύθα και τη σοτάρουμε έως ότου πιει όλα τα υγρά της, περίπου 15΄. Τότε προσθέτουμε το ρύζι, το αλάτι, το πιπέρι. Αφήνουμε στη φωτιά 5΄-6΄. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει. Προσθέτουμε τα τρίμματα φέτας και τα χτυπημένα αυγά, τον άνηθο και ανακατεύουμε πολύ καλά. Ανοίγουμε τέσσερα πολύ λεπτά φύλλα (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και χωριάτικα φύλλα εμπορίου).
  • Λαδώνουμε ρηχό ταψί για πίτα 32 ή 34 εκ. Απλώνουμε το πρώτο φύλλο. Με πινέλο το λαδώνουμε και απλώνουμε το δεύτερο φύλλο. Αδειάζουμε τη γέμιση. Γυρνάμε πάνω στην πίτα τα φύλλα που προεξέχουν από τις άκρες του ταψιού. Τοποθετούμε σουρωμένο (τσαλακωμένο) το τρίτο φύλλο. Αλείφουμε με ελαιόλαδο. Τέλος, απλώνουμε το τελευταίο φύλλο τσαλακωμένο.
  • Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Ραντίζουμε με ελάχιστο νερό με τα δάχτυλα. Ψήνουμε την κολοκυθόπιτα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, κάτω κάτω, για περίπου 1 ώρα, έως ότου ροδίσει καλά. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και κόβουμε την κολοκυθόπιτα σε κομμάτια.

Μπορείς να την συνοδεύσεις με αυτό το τέλειο γλυκό ψυγείου με ζαχαρούχο γάλα και λεμόνι! Είναι έτοιμο σε 5 λεπτά