Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας δείχνει πώς να φτιάξουμε κοτόπουλο με χυλοπίτες στον φούρνο!

Βήμα-βήμα όλη η συνταγή!

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας δείχνει πώς να φτιάξουμε κοτόπουλο με χυλοπίτες στον φούρνο!

Πώς θα φτιάξετε ένα παραδοσιακό κοτόπουλο με χυλοπίτες στο φούρνο; Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας δείχνει ένα υπέροχο φαγητό Κυριακής που μυρίζει μανούλα.

Είναι εύκολο αλλά και γρήγορο. Μπορείτε να το φτιάξετε σε βαθύ ταψί, αλλά στη γάστρα είναι το κάτι άλλο!

Υλικά Συνταγής

  • 1 μέτριο κοτόπουλο γύρω στο 1-1/2 κιλό κομμένο σε μερίδες
  • 1/4 φλ ελαιόλαδο
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκ σκόρδο σπασμένη
  • 1 δαφνοφυλλο
  • 3-4 κρόκους μπαχάρι
  • 1 κσ γεμάτη πελτέ ντομάτας
  • 2 συσκευασίες ψιλοκομμένες (2x400 γραµ) ή 880 γραμ τριμμένες φρέσκιες ντομάτες
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 500 γραµ χυλοπίτες ή ψιλό χυλοπιτάκι
    τυρί τριμμένο για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

  • Για το κοτόπουλο με χυλοπίτες στο φούρνο πρώτα μαγειρεύουμε το κοτόπουλο.
  • Στεγνώνουμε πολύ καλά τις μερίδες του κοτόπουλου.
  • Ζεσταίνουμε πλασωτέ κατσαρόλα και προσθέτουμε το ελαιόλαδο.
  • Σοτάρουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου να ροδίσουν ολόγυρα για 5-6’, σε δυο δόσεις, για να μην πέφτει η θερμοκρασία του λαδιού.
  • Τα βγάζουμε σε πιατέλα και τα διατηρούμε ζεστά.
  • Στο ίδιο λάδι ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σπασμένο σκόρδο. Σοτάρουμε για 4-5’ να μαλακώσει το κρεμμύδι.
  • Προσθέτουμε τον πελτέ και τον τρίβουμε στη βάση της κατσαρόλας για 1’.
  • Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες και τα μπαχαρικά.
  • Προσθέτουμε και 1-1/2 λίτρο ζεστό νερό και βράζουμε το κοτόπουλο για 35’ να μαλακώσει. Αν το κοτόπουλο είναι ελευθέρας βοσκής θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να μαλακώσει ενώ εάν είναι εμπορίου γίνεται πιο γρήγορα.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο να κάψει καλά στους 230ºC στις αντιστάσεις πάνω κάτω, θα ψήσουμε στην κάτω σχάρα.
  • Βάζουμε το κοτόπουλο με τα μπόλικα ζουμιά του σε βαθύ ταψί ή γάστρα.
  • Το βάζουμε στον δυνατό φούρνο και αφήνουμε να κάψει καλά.
  • Μόλις αρχίσει ο βρασμός στο ταψί, ρίχνουμε με προσοχή το χυλοπιτάκι και ανακατεύουμε.
  • Ελέγχουμε το αλατοπίπερο.
  • Σβήνουμε το φούρνο και δεν ανοιγοκλείνουμε την πόρτα για να κρατήσουμε τη ζεστή θερμοκρασία.
  • Αφήνουμε το φαγητό μέσα σε σβηστό φούρνο για 20’ να γίνει το χυλοπιτάκι ρουφώντας την σάλτσα του κοτόπουλου.
  • Το σερβίρουμε όσο είναι ακόμα ζεστό και ζουμερό.

Μυστικά για το πιο νόστιμο κοτόπουλο με χυλοπίτες στο φούρνο

  • Βράζουμε το κοτόπουλο σε μπόλικο ζουμί με σκεπασμένη κατσαρόλα πάντα σε μέτρια φωτιά, για να μην χάνουμε τα υγρά του. Όταν θα μπει στο ταψί πρέπει να είναι μαλακό και βρασμένο.
  • Όταν βάλουμε το χυλοπιτάκι στο ταψί πρέπει η σάλτσα του κοτόπουλου να είναι αρκετή ώστε να καλύπτει το χυλοπιτάκι, περίπου 3 εκ.
  • Αν η σάλτσα έχει εξατμιστεί στον βρασμό πρέπει να προσθέσετε βραστό νερό, τόσο ώστε να το καλύψετε τελείως.
  • Μην χρησιμοποιείτε τεράστιο σε επιφάνεια ταψί γιατί θα χρειαστείτε περισσότερα υγρά.
  • Όταν βγάλετε το κοτόπουλο με το χυλοπιτάκι από τον φούρνο ρίξτε πάνω του 3-4 παγάκια κι ανακατέψτε ελαφρά να λιώσουν.
  • Λίγα (2-3) κομματάκια βούτυρο στην επιφάνεια του ταψιού όσο ψήνεται το φαγητό θα απογειώσουν την γεύση του.
  • Αντί για νερό μπορείτε να προσθέσετε ζεστό ζωμό κοτόπουλου για μοναδική νοστιμιά.
  • Σερβίρετε αμέσως όσο ακόμα το φαγητό είναι ζεστό και ζουμερό γιατί όσο μένει στεγνώνει.
  • Σερβίρετε με τριμμένο τυρί της αρεσκείας σας.

Και για επιδόρπιο, η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας προτείνει ένα πεντανόστιμο παγωτό!

"Θεϊκό" κοτόπουλο ταντούρι με λεμόνι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Η συνταγή αυτή που βρήκαμε για να φτιάξεις το πιο "θεικό" κοτόπουλο ταντούρι με λεμόνι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, είναι πραγματικά μαγική και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να τη χάσεις μιας και θα τους κάνεις όλους να γλείφουν τα δάχτυλά τους.

Κοτόπουλο ταντούρι, ίσως η πιο διάσημη ανά τον κόσμο ινδική πικάντικη συνταγή. Το κοτόπουλο ή το κρέας tandoori, μαρινάρονται με γιαούρτι και μείγμα μπαχαρικών. Τρυφερό και ζουμερό κοτόπουλο με ινδικά αρώματα.

Τη συνταγή αυτή τη βρήκαμε στο argiro.gr και πρέπει σε κάθε περίπτωση να τη δοκιμάσεις κι αυτή όπως και αυτές τις πεντανόστιμες σουπιές με σπανάκι.

Κοτόπουλο ψητό Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Πάμε να δούμε τα υλικά αλλά και την εκτέλεση της συνταγής:

Υλικά:

  • 6 φιλέτα στήθος κοτόπουλου
  • 1 κόκκινο κρεμμύδι κομμένο σε δαχτυλίδια
  • μπόλικο φρέσκο κόλιαντρο ψιλοκομμένο
  • σουβλιά μεταλλικά ή ξύλάκια για σουβλάκι
  • Για τη μαρινάδα
  • 2 κεσεδάκια γιαούρτι στραγγιστό
  • 2 κ.σ. λεμόνι (χυμό)
  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κ.γλ. κουρκουμά (κιτρινόριζα)
  • 1/2 κ.γλ. σαφράν (κρόκος Κοζάνης)
  • 1/2 κ.γλ. κύμινο
  • 1/2 κ.γλ. καγέν
  • αλάτι και πιπέρι φρεσκοτριμμένο από 1/2 κ.γ.
  • 1 κομμάτι τριμμένο τζίντζερ σε μέγεθος καρυδιού

Εκτέλεση

  • Φτιάχνουμε πρώτα τη μαρινάδα για το ινδικό κοτόπουλο ταντούρι (tandoori). Βάζουμε το γιαούρτι, το χυμό, το σκόρδο, τον κουρκουμά, το σαφράν, το κύμινο, το καγέν, 1 κ.γλ. αλάτι, 1/2 κ.γλ. πιπέρι σε μπολ και ανακατεύουμε.
  • Κόβουμε το στήθος κοτόπουλου σε κομμάτια (κύβους για σουβλάκι). Τα βάζουμε σε σακούλα τροφίμων ή σε σκεύος, περιχύνουμε με τη μαρινάδα και σκεπάζουμε. Τα αφήνουμε από 4 ώρες έως μία νύχτα στο ψυγείο.
  • Την επόμενη μέρα, αφήνουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου τουλάχιστον 30΄ σε θερμοκρασία δωματίου. Ανάβουμε τη φωτιά για να χωνέψει. Λαδώνουμε ελαφρά τη σχάρα ή ζεσταίνουμε γκριλιέρα. Βγάζουμε το κοτόπουλο από τη μαρινάδα. Το περνάμε αραιά αραιά σε σουβλάκια μεταλλικά ή ξύλινα. Ψήνουμε περίπου 5΄-6΄ από κάθε πλευρά.
  • Τα αραδιάζουμε σε ξύλο κοπής, γαρνίρουμε με τα κρεμμύδια και τον φρέσκο κόλιανδρο και σερβίρουμε με σερβίρουμε με πίτες ψητές και πικάντικη σάλτσα ραΐτα.
ΠΗΓΗ argiro.gr