Φτιάξε ψωμί με μαγειρική σόδα και άλλα 4 υλικά - Συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

Είναι αφράτο και πεντανόστιμο!

Αρθρογράφος: Νεφέλη Ντατσοπούλου
Νεφέλη Ντατσοπούλου
Youweekly Editor
Φτιάξε ψωμί με μαγειρική σόδα και άλλα 4 υλικά - Συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

Αν έχεις βαρεθεί να αγοράζεις συνέχεια ψωμί, τότε ήρθε η ώρα να φτιάξεις το δικό σου. Πρόκειται για μία φοβερή συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου, για την οποία θα χρειαστείς μόνο μαγειρική σόδα και άλλα 4 υλικά, ενώ θα είναι έτοιμο μέσα σε λίγη ώρα.

Τη συνταγή αυτή τη βρήκαμε στο argiro.gr και θα σου προτείναμε να το δοκιμάσεις κι αυτό όπως και αυτό το υπέροχο κέικ με κανέλα.

Πάμε να δούμε τη συνταγή για το ψωμί με μαγειρική σόδα και άλλα 4 υλικά της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

Υλικά

  • 4 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κ.γλ. σόδα μαγειρικής
  • 1 κ.γλ. αλάτι
  • 1 ⅔ φλ. ξινόγαλο ή γιαούρτι
  • λίγο νερό (1-2 κ.σ.)

Εκτέλεση

  • Για το τεμπέλικο ψωμί, πρώτα κοσκινίζουμε το αλεύρι και τη σόδα σε ένα μπολ. Κάνουμε μία λακκούβα στη μέση. Διαλύουμε το αλάτι στο ξινόγαλο,και τα προσθέτουμε στο αλεύρι.
  • Ανακατεύοντας, ζυμώνουμε με κουτάλι ή με το χέρι. Αν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο νερό ή λίγο γάλα για να ενωθούν τα υλικά σε ζύμη. Δεν θα έχετε μία λεία στην επιφάνεια και απαλή ζύμη. θα κολλάει ελαφρά. Αλευρώνουμε τον πάγκο και τη ζυμώνουμε για 1 λεπτό.
  • Μαζεύουμε τη ζύμη σε μπάλα, την ακουμπάμε σε αλευρωμένη λαμαρίνα. Πασπαλίζουμε με αλεύρι την επιφάνειά της.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς C στις αντιστάσεις, για περίπου 45 λεπτά, ώσπου να ξεροψηθεί καλά, να ροδίσει, κι όταν χτυπάμε από κάτω τη φραντζόλα να ακούγεται κούφιος ο ήχος, όχι βαρύς. Αφήνουμε το ψωμί να κρυώσει πάνω σε σχάρα για να στεγνώσει καλά και να γίνει τραγανή η κόρα.

Παραδοσιακή τυρόπιτα από την πεθερά της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

Συνταγές για τυρόπιτα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Υλικά Συνταγής

  • 1 πακέτο χωριάτικο φύλλο ή 6 σπιτικά χωριάτικα φύλλα
  • 6 αυγά (ή 4 αν προτιμάτε)
  • 3 ½ φλ. γάλα φρέσκο
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • λίγο αλάτι
  • πιπέρι
  • 200 γραμ. κεφαλογραβιέρα
  • 600 γραμ. φέτα βαρελίσια σκληρή
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο για τα φύλλα

Τη συνταγή αυτή τη βρήκαμε στο argiro.gr και θα σου προτείναμε να την φτιάξεις κι αυτή όπως και αυτό το γεμιστό κέικ με μαρμελάδα βερύκοκο.

Εκτέλεση

  • Για την τυρόπιτα με χωριάτικο φύλλο και φέτα, θα χρησιμοποιήσουμε ένα ρηχό ταψί για πίτα, 40 ή 42 εκατοστών και θα ψήσουμε στην κάτω σχάρα. Λαδώνουμε το ταψί και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς C στις αντιστάσεις.
  • Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με σύρμα.
  • Προσθέτουμε το γάλα και το ελαιόλαδο. Τα χτυπάμε λίγο. Προσθέτουμε λίγο αλάτι και πιπέρι.
  • Θρυμματίζουμε τα τυριά.
  • Ανοίγουμε το χωριάτικο φύλλο, στρώνουμε 2 φύλλα κάτω, ραντίζουμε με περίπου 3/4 φλ. μείγμα γάλα – αυγό και πασπαλίζουμε με τα τυριά την επιφάνεια.
  • Στρώνουμε το τρίτο φύλλο, ραντίζουμε με 3/4 φλ. μείγμα γάλα-αυγό και πασπαλίζουμε με τα τυριά. Καλύπτουμε με το 4ο και το 5ο φύλλο, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία.
  • Ραντίζουμε δηλαδή με το υγρό μείγμα και πασπαλίζουμε, ενδιάμεσα, με τα υπόλοιπα τυριά. Γυρνάμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα, πάνω στην πίτα. Τέλος, καλύπτουμε την πίτα με το τελευταίο φύλλο.
  • Τρυπάμε την επιφάνεια με πιρούνι, χωρίς να φτάσουμε στη βάση. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο μείγμα γάλα-αυγό και ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 10′, μέχρι να ροδίσει καλά η πίτα.

Argiro.gr