Μαμαδίστικα γιουβαρλάκια αυγολέμονο από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου - Όλα τα μυστικά

Η πιο νόστιμη συνταγή

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
Μαμαδίστικα γιουβαρλάκια αυγολέμονο από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου - Όλα τα μυστικά

Τα γιουβαρλάκια με αυγολέμονο είναι ίσως το πιο μαμαδίστικο φαγητό και η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας δίνει την πιο νόστιμη σπιτική συνταγή, μαζί με όλα τα μυστικά και τις παραλλαγές της.

Η συνταγή είναι από το Argiro.gr

Αυτή είναι η συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου για μαμαδίστικα γιουβαρλάκια αυγολέμονο

Υλικά Συνταγής

  • Για τα γιουβαρλάκια
  • 500 γραμ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 1 αυγό
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι τριμμένο ή πολύ ψιλοκομμένο
  • 1 καρότο ψιλοτριμμένο
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 1/4 φλ. ρύζι Καρολίνα ή γλασέ
  • 2 κ.σ. άνιθο ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη σούπα

  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 καρότο σε μικρά καρέ
  • 1 μικρή σελινόριζα σε μικρά καρέ
  • 1 πατάτα σε μικρά καρέ
  • 1 πράσο ψιλοκομμένο
  • 1½ λίτρο νερό ζεστό
  • 2 αυγά
  • 2 μέτρια λεμόνια
  • 1 κ.σ. κορν φλάουρ
  • λίγο ψιλοκομμένο άνηθο
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Ωστόσο, μιας και έρχονται Χριστούγεννα, δείτε και την συνταγή της για τέλεια μελομακάρονα.

Εκτέλεση

Τα γιουβαρλάκια γίνονται με πολλούς τρόπους. Σούπα με αυγολέμονο, χωρίς αυγό, ή κοκκινιστά. Όλα τα μυστικά και την καλύτερη σπιτική συνταγή για τα γιουβαρλάκια, σας τα έχω εδώ!

- Κλασικά γιουβαρλάκια αυγολέμονο

  • Για τα αφράτα γιουβαρλάκια αυγολέμονο, προετοιμάζουμε το ρύζι βάζοντάς το σε ένα μπολ και καλύπτοντας το με μπόλικο νερό. Το αφήνουμε να μουλιάσει μέχρι να ετοιμάσουμε τα υπόλοιπα υλικά, και πριν το χρησιμοποιήσουμε το ξεπλένουμε καλά και το στραγγίζουμε.
  • Σε μπολ, βάζουμε τον κιμά, το αυγό, το προετοιμασμένο ρύζι, το κρεμμύδι, το καρότο, το ελαιόλαδο, τα μυρωδικά και αλατοπίπερο. Ζυμώνουμε πολύ καλά τα υλικά μέχρι ο κιμάς να αλλάξει χρώμα και να ασπρίσει. Πλάθουμε μικρές μπαλίτσες σε μέγεθος καρυδιού και τις αραδιάζουμε σε δίσκο.
  • Καθαρίζουμε και κόβουμε όλα τα λαχανικά σε ισομεγέθη μικρά καρέ. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και σοτάρουμε τα λαχανικά για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε το νερό και αφήνουμε να πάρει βράση. Ρίχνουμε μέσα όλα τα γιουβαρλάκια, αλατίζουμε και σκεπάζουμε το φαγητό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 25-30 λεπτά. Ελέγχουμε το αλατοπίπερο στο τέλος του βρασμού. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο 1 και περιμένουμε να καταλαγιάσει ο βρασμός.

- Για το αυγολέμονο

  • Σε μπολ διαλύουμε το χυμό λεμόνι με το κορν φλάουρ. Σε άλλο μπολ χτυπάμε με σύρμα τα ασπράδια σε ελαφριά μαρέγκα, ίσα που να σχηματίζονται απαλές κορυφές . Προσθέτουμε τους κρόκους και συνεχίζουμε το χτύπημα.
  • Αν πρόκειται να ξαναζεστάνετε το φαγητό (πάντα σε πολύ χαμηλή φωτιά) είναι απαραίτητο το κορν φλάουρ, για να μην κόψει το αυγολέμονο. Αλλιώς κάνετε απλό αυγολέμονο.
  • Αραιώνουμε το μείγμα λεμόνι- κορν φλάουρ με ζεστό ζωμό (1 ½ φλ.) του φαγητού. Όλο μαζί το ρίχνουμε στα χτυπημένα αυγά και ανακατεύουμε. Περιχύνουμε το φαγητό με το αυγολέμονο ανακινώντας την κατσαρόλα από τα χερούλια για να αναμειχθεί σωστά. Τέλος προσθέτουμε λίγο άνηθο, πολύ λεπτά ψιλοκομμένο.

Μυστικά και παραλλαγές για μοναδικά γιουβαρλάκια

  • -Φροντίζουμε να είναι όλα τα γιουβαρλάκια στο ίδιο μέγεθος για να πετύχουμε ομοιόμορφο βράσιμο στον ίδιο χρόνο.
  • -Μπορείτε αν θέλετε, να πανάρετε τα γιουβαρλάκια σε αλεύρι και να ακολουθήσετε τη διαδικασία όπως παραπάνω, για πιο πυκνή σάλτσα αυγολέμονο.
  • -Ένας άλλος τρόπος να δέσετε τη σάλτσα, είναι να φτιάξετε ελαφρύ ρου, για σάλτσα χωρίς αυγολέμονο. Δηλαδή, ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα λίγο λάδι και ρίχνουμε λίγο αλεύρι. Ανακατεύουμε με σύρμα σε μέτρια φωτιά για 1-2 λεπτά. Το μείγμα (ρου), αφού κρυώσει, το ρίχνουμε λίγο λίγο στο ζωμό του φαγητού. Έτσι ελέγχουμε την πυκνότητα που θέλουμε για τη σάλτσα. Αν περισσέψει λίγο ρου, το βάζουμε σε βάζο και το αφήνουμε για μελλοντική χρήση.
  • -Μπορείτε να δέσετε τη σάλτσα με λιεζόν από κρόκο αυγού και λίγη κρέμα ή γιαούρτι ή εβαπορέ γάλα.
  • -Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, με μικρασιατικές επιρροές στην κουζίνα, φτιάχνουν τα γιουβαρλάκια σε σάλτσα ντομάτας, χωρίς αυγολέμονο. Άλλη γεύση, νόστιμο πολύ, διαφορετικό φαγητό όμως.

Σκέτη απόλαυση η πανακότα με λεμόνι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Κυριακή σήμερα και σου βρήκαμε μία πραγματική απολαυστική συνταγή από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου για την πιο υπέροχη πανακότα με λεμόνι. Έλα ελαφρύ και δροσερό γλυκό για να σερβίρεις μετά το τραπέζι που θα κάνεις στην οικογένειά σου.

Τη συνταγή αυτή τη βρήκαμε στο argiro.gr και θα σου προτείναμε σε κάθε περίπτωση να τη δοκιμάσεις κι αυτή όπως και αυτές τις υπέροχες κυπριακές πίτες με κανέλα.

Πάμε να δούμε τη συνταγή για την πανακότα με λεμόνι

Υλικά:

  • 500 γραμ. κρέμα γάλακτος 35%
  • 100 γραμ. ζάχαρη
  • 2 ζουμερά λεμόνια μέτρια μόνο το χυμό
  • λίγα φύλλα δυόσμο
  • βασιλικό ή μέντα

πανακότα με λεμόνι

Εκτέλεση:

  • Συνταγή για γρήγορη και εύκολη πανακότα χωρίς ζελατίνη, το ωραιότερο γλυκό σε ποτήρι με 3 υλικά.
  • Βάζουμε όλα τα υλικά σε μία κατσαρόλα με χοντρή βάση, καθώς και 3-4 φύλλα φρέσκου βασιλικού, δυόσμου ή μέντας, για άρωμα. Όχι όλα, μόνο ένα είδος βοτάνου.
  • Ανακατεύουμε με σύρμα τα υλικά για την εύκολη πανακότα μέχρι να έρθουν σε σημείο βρασμού (αν έχετε θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής πρέπει να φτάσει στους 100 βαθμούς).
  • Θα δείτε ότι η πανακότα μοιάζει με ρευστή κρέμα.
  • Μοιράζουμε σε ατομικά ποτήρια και παγώνουμε στο ψυγείο για μερικές ώρες μέχρι να σταθεροποιηθεί.
  • Μην αλλάξετε δοσολογία, το λεμόνι είναι απαραίτητο για να πήξει η πανακότα.
  • Το άρωμα που θα πάρει το εύκολο γλυκό χωρίς ζελατίνη, εξαρτάται μόνο από εσάς. Αν θέλετε μπορείτε να βάλετε βανίλια.
  • Αν αγαπάτε τις αέρινες υφές και τις δροσερές γεύσεις του καλοκαιριού αυτό το πανεύκολο οικονομικό και πολύ γρήγορο γλυκό σε ποτήρι θα σας αποζημιώσει πλήρως.