Η πιο εύκολη αλμυρή βασιλόπιτα - κρεατόπιτα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Φτιάξτη σε μισή ώρα για το τραπέζι της πρωτοχρονιάς

Αρθρογράφος: Νεφέλη Ντατσοπούλου
Νεφέλη Ντατσοπούλου
Youweekly Editor
Η πιο εύκολη αλμυρή βασιλόπιτα - κρεατόπιτα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Αυτή είναι η πιο εύκολη συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου για αλμυρή βασιλόπιτα κρεατόπιτα με πράσα από την Ξάνθη. Αντί για βασιλόπιτα, σε πολλές πόλεις της Ελλάδας φτιάχνουν αλμυρές πίτες (συνήθως κρεατόπιτες) με φλουρί, που τις εμπλουτίζουν με ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα.

Έτσι, η νέα χρονιά ξεκινά με αφθονία, καλή τύχη και τραγανή νοστιμιά και μιας και θα μπεις στην κουζίνα, μπορείς να δοκιμάσεις να φτιάξεις και αυτή την υπέροχη βελουτέ σούπα με πατάτα.

Πάμε να δούμε τα υλικά και την εκτέλεση για την αλμυρή βασιλόπιτα - κρεατόπιτα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Υλικά Συνταγής

  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας
  • 6 μέτρια πράσα
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • 500 γραμ. χοιρινό κιμά
  • 3/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 3 κ.σ. σουσάμι
  • 1/2 φλ. αμυγδαλόψιχα χοντροκομμένη
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 2 πρέζες κύμινο
  • 2 πρέζες κανέλα
  • 2 πρέζες μοσχοκάρυδο

Αργυρώ Μπαρμπαρίγου κρεατόπιτα

Εκτέλεση

Για την παραδοσιακή αλμυρή βασιλόπιτα κρεατόπιτα από την Ξάνθη, καθαρίζουμε πρώτα τα πράσα. Τα κόβουμε σε χοντρές φέτες. Τα ζεματάμε σε αλατισμένο νερό για 5′ και τα στραγγίζουμε καλά. Ζεσταίνουμε 2 κ.σ. από το ελαιόλαδο και ροδίζουμε τον κιμά να ψηθεί καλά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το αφήνουμε να μαραθεί. Τέλος, προσθέτουμε τα ζεματισμένα πράσα. Αφήνουμε τη γέμιση να πιει όλα τα υγρά της. Πασπαλίζουμε με τα μπαχαρικά και προσθέτουμε το σουσάμι και το αμύγδαλο. Την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει καλά.

Σε μεγάλο ρηχό λαδωμένο ταψί για πίτα, στρώνουμε ακτινωτά 4 φύλλα κρούστας λαδωμένα. Κάνουμε λεπτή στρώση με το 1/3 της γέμισης, σκορπίζοντάς τη σε κομματάκια, σε όλη την επιφάνεια του φύλλου. Από πάνω, απλώνουμε δυο λαδωμένα φύλλα και προσθέτουμε το 1/3 της γέμισης. Σε κάποια από τις στρώσεις βάζουμε το φλουρί.

Επαναλαμβάνουμε με δυο λαδωμένα φύλλα και την υπόλοιπη γέμιση. Καλύπτουμε την πίτα με τα υπόλοιπα φύλλα, αφού τα λαδώσουμε ενδιάμεσα. Γυρίζουμε τις άκρες προς τα μέσα, χαράζουμε σε κομμάτια και ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, καθώς και με λίγες σταγόνες νερό. Ψήνουμε την αλμυρή βασιλόπιτα κρεατόπιτα για 1 ώρα στους 180 C, μέχρι να ροδίσει καλά.

Πηγή: argiro.gr

Αν προτιμάς τη γλυκιά βασιλόπιτα, δοκίμασε αυτό το κέικ από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Υλικά Συνταγής

  • 250 γραμ. αιγοπρόβειο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 φλ. ζάχαρη
  • 5 αυγά
  • 2 πορτοκάλια (χυμός)
  • 2 πορτοκάλια (ξύσμα)
  • 1/2 κ.γλ. σόδα μαγειρική
  • 1½ φλ. ψιλοκομμένη καρυδόψιχα
  • 1/2 φλ. μαύρη σταφίδα
  • 500 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 πρέζα αλάτι
  • ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα

Εκτέλεση

Για τη βασιλόπιτα με καρύδια, χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη για 6΄-7΄, μέχρι να κρεμώσει το μείγμα. Προσθέτουμε το βούτυρο και χτυπάμε μέχρι να το απορροφήσει. Στο χυμό πορτοκαλιού αραιώνουμε τη σόδα και τον προσθέτουμε στο μίξερ. Προσθέτουμε το ξύσμα και το αλάτι.

Στη χαμηλή ταχύτητα ανακατέματος ρίχνουμε και το αλεύρι μέχρι να έχουμε έναν πηχτό χυλό. Αμέσως μετά προσθέτουμε την καρυδόψιχα και τις σταφίδες.

Σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί 30 ή 32 εκ. αδειάζουμε τη βασιλόπιτα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C, για 45΄-50΄. (Εάν θέλουμε να ξεφορμάρουμε ολόκληρη την πίτα από το ταψί, πρέπει πριν βάλουμε το μείγμα να στρώσουμε το ταψί –το οποίο έχουμε ήδη βουτυρώσει– με λαδόκολλα).

Αφού ψηθεί, πασπαλίζουμε τη βασιλόπιτα με ζάχαρη άχνη.

Δες εδώ, επίσης, πως θα φτιάξεις την πιο τέλεια γεμιστή γαλοπούλα!

Πηγή: Argiro.gr