Νηστίσιμη παραδοσιακή σπιτική πίτσα με πιπεριές και ελιές

Η συνταγή και η εκτέλεση

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
Νηστίσιμη παραδοσιακή σπιτική πίτσα με πιπεριές και ελιές

Παραδοσιακή πίτα της Κιμώλου, μια ελληνική παραλλαγή της ιταλικής πίτσας έφτιαξε η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, η οποία μας έδωσε την συνταγή και για ένα εύκολο παγωτό ροδάκινου. Κρύβει μέσα της όλη την απλότητα και τη νοστιμιά του κυκλαδίτικου νησιού. Το σίγουρο είναι ότι θα σας εντυπωσιάσει η νοστιμιά της, αν και τόσο απλή!

Η συνταγή για την νηστίσιμη σπιτικά πίτσα

Υλικά Συνταγής

Για τη ζύμη

  • 750 γραμ. αλεύρι σκληρό (ή για όλες τις χρήσεις)
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 φακελάκι μαγιά στιγμής (ή ένα κύβο φρ. μαγιάς 25 γραµ.)
  • 2 πρέζες ζάχαρη
  • 1 κ.γλ. αλάτι
  • νερό χλιαρό όσο σηκώσει (περίπου 1½ -2 φλ.)

Για τη γέμιση

  • 3 μέτριες ντομάτες ώριμες και σφιχτές
  • 3 μέτρια ξερά άνυδρα κρεμμύδια
  • 1 κ.γ. ρίγανη ή θρούμπι
  • αλάτι

Προαιρετικά για τη γέμιση

  • 2 χρωματιστές πιπεριές
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • λίγες ψιλοκομμένες ελιές
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  • Για την παραδοσιακή λαδένια Κιμώλου, κοσκινίζουμε πρώτα το σκληρό αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ ή λεκάνη.
  • Πασπαλίζουμε με την ξερή μαγιά και τη ζάχαρη (η ζάχαρη βοηθάει στην γρήγορη ενεργοποίηση της μαγιάς).
  • Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τρίβουμε-ψιχουλιάζουμε, το αλεύρι με τα υπόλοιπα υλικά, με τα δάχτυλα. Λίγο λίγο προσθέτουμε το χλιαρό νερό και το αλάτι και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη ομοιόμορφη, εύπλαστη που δεν κολλάει στα χέρια.
  • Λαδώνουμε ελαφρά ένα μπολ με λίγες σταγόνες ελαιόλαδο. Βάζουμε μέσα τη ζύμη με τις ενώσεις προς τα κάτω να ακουμπούν στο μπολ. Σκεπάζουμε το μπολ καλά με μεμβράνη ή καθαρό πανί και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο και ν’ ανέβει περίπου 45΄ έως 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε τα υλικά της γέμισης για την πιτσα σπιτικη. Κόβουμε τις ντομάτες και αφαιρούμε τους σπόρους και τα υγρά τους, τις ψιλοκόβουμε σε καρέ. Κόβουμε τα κρεμμύδια και αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τις πιπεριές σε καρέ.
  • Μόλις ανέβει (διπλασιαστεί σε όγκο η ζύμη) λαδώνουμε ρηχό ταψί για πίτα εκ. ή το ρηχό ταψί του φούρνου. Με τα δάχτυλα απλώνουμε τη ζύμη μέχρι να πιάσει όλη την επιφάνεια του ταψιού. Όπως απλώνουμε τη ζύμη πίτσας.
  • Ραντίζουμε με λίγο λάδι όλη την επιφάνεια της ζύμης.
  • Πάνω στην ζύμη για τη πιτσα νηστισιμη απο την Αργυρω βάζουμε τα ψιλοκομμένα λαχανικά, ντομάτες, κρεμμύδι, και προαιρετικά τις πιπεριές και τις ελιές. Αν χρησιμοποιήσετε πελτέ και όχι φρέσκια ντομάτα, αλείψτε τον με το κουτάλι σε όλη την επιφάνεια της λαδένιας. Συνεχίστε κανονικά με το κρεμμύδι, το ελαιόλαδο κλπ.
  • Πασπαλίζουμε με θρούμπι ή ρίγανη και αλατοπιπερώνουμε τη λαδένια. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και ψήνουμε στους 200 βαθμούς C στις αντιστάσεις, στην τελευταία κάτω σχάρα του φούρνου, για 40′ περίπου μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει η νηστισιμη πιτσα από την Αργυρω.

Με την πίτσα φτιάξε και αυτή την δροσερή σαλάτα

Αργυρώ Μπαρμπαρίγου σαλάτα

Υλικά Συνταγής

  • 2 παξιμάδια κρίθινα (κριθαρένια)
  • 1 κ.σ. ξίδι
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γλ. χυμός λεμονιού
  • 1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένο
  • 1 κόκκινο κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 1 αγγούρι κομμένο σε καρέ (με τη φλούδα)
  • 2 ντομάτες κομμένες σε καρέ
  • 1/2 φλ. ελιές ψιλοκομμένες (ή ολόκληρες)
  • 1 κ.σ. βασιλικός ψιλοκομμένος
    αλάτι

Εκτέλεση

  • Σπάμε τα παξιμάδια σε μπουκιές.
  • Σε μπολ βάζουμε το κρεμμύδι (φέτες λεπτές).
  • Περιχύνουμε με το ξίδι, το λεμόνι και το ελαιόλαδο.
  • Προσθέτουμε το σκόρδο και αλατίζουμε.
  • Τα ανακατεύουμε πολύ καλά να μαραθεί το κρεμμύδι.
  • Κόβουμε κατά μήκος το αγγούρι (με την φλούδα) και αφαιρούμε τους σπόρους.
  • Το κόβουμε σε καρέ.
  • Το βάζουμε σε σαλατιέρα.
  • Κόβουμε τις ντομάτες σε καρέ, τις προσθέτουμε στη σαλατιέρα και στη συνέχεια προσθέτουμε τα παξιμάδια,τις ελιές, το βασιλικό και τα μαριναρισμένα κρεμμύδια, καθώς και όλα τα υγρά τους.
  • Ανακατεύουμε πολύ καλά.
  • Παγώνουμε τη σαλάτα για 15΄.
  • Σερβίρουμε την καλοκαιρινή σαλάτα είτε σαν κυρίως πιάτο, φτιάχνοντας με μεγαλύτερη ποσότητα, είτε σαν συνοδευτικό.

Πηγή: Argiro.gr