Εύκολος και γρήγορος μπακαλιάρος σκορδαλιά για την 25η Μαρτίου - Το μυστικό για να βγει τραγανή η κρούστα

Από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Εύκολος και γρήγορος μπακαλιάρος σκορδαλιά για την 25η Μαρτίου - Το μυστικό για να βγει τραγανή η κρούστα

Η 25η Μαρτίου πλησιάζει και μια από τις πιο ιδανικές συνταγές για εκείνη την ημέρα είναι μπακαλιάρος με σκορδαλιά. Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου λοιπόν μοιράζεται μαζί μας το μυστικό για μια τραγανή κρούστα αλλά και για μια βελούδινη και απολαυστική σκορδαλιά, ενώ σας έχουμε εύκολη και νηστίσιμη συνταγή και για μια πεντανόστιμη μπουγάτσα!

Μπακαλιάρος σκορδαλιά από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Υλικά Συνταγής

  • Για το μπακαλιάρο
  • 2 φύλλα ξαλμυρισμένο μπακαλιάρο
  • 150 γραµ χωριάτικο αλεύρι
  • 150 γραµ καλαμποκάλευρο
  • 1 /2 κ.γλ. αλάτι ψιλό
  • λάδι για τηγάνισμα

Για τη σκορδαλιά

  • 6 πατάτες(1 κιλό)
  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • 1/2 λεμόνι (χυμός)
  • 3 κ.σ. ξίδι από κρασί
  • 1 ½ φλ. ελαιόλαδο και ηλιέλαιο ανάμεικτο
  • λίγο αλάτι

Εκτέλεση & προετοιμασία

  • Αφού κάνουμε όλη την διαδικασία για να φύγει το αλάτι από τον παστό μπακαλιάρο πρέπει να τον ξεπλύνουμε σε καθαρό νερό.
  • Είναι πολύ βασικό να στεγνώσουμε πολύ καλά τον μπακαλιάρο σε χαρτί κουζίνας ώστε να μην έχει ίχνος υγρασίας.
  • Κόβουμε σε κομμάτια τον μπακαλιάρο και τον ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί.
  • Ο μπακαλιάρος κόβεται πιο σωστά σε μερίδες όταν τον παγώσουμε στο ψυγείο για λίγη ώρα.

Μπακαλιάρος σκορδαλιά από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Για το πανάρισμα

  • Σε ένα μικρό ταψί βάζουμε το χωριάτικο αλεύρι και το καλαμποκάλευρο. Αν θέλουμε προσθέτουμε και λίγο αλάτι. Ανακατεύουμε τα υλικά.
  • Ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά το τηγάνι και ρίχνουμε το λάδι. Το λάδι στο τηγάνι πρέπει να μισοσκεπάζει τον μπακαλιάρο.
  • Βουτάμε ένα ένα κομμάτι ψάρι στο αλεύρι και το τινάζουμε ώστε να φύγει το περιττό αλεύρι.
  • Τον βάζουμε στο καυτό τηγάνι και τηγανίζουμε.
  • Αφήνουμε να ροδίσει σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 2-3 λεπτά.
  • Γυρίζουμε το μπακαλιάρο να τηγανιστεί και από την άλλη πλευρά για 2´ μέχρι να ροδίσει.
  • Αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί τον μπακαλιάρο να στραγγίσει το περιττό λάδι.
  • Τηγανίζουμε λίγα λίγα τα κομμάτια μπακαλιάρου ώστε να μην πέφτει η θερμοκρασία στο τηγάνι.
  • Για να γίνει τραγανή η κρούστα από το αλεύρι στον μπακαλιάρο, πρέπει η θερμοκρασία του λαδιού στο τηγάνι να είναι σταθερή.

Σκορδαλιά για μπακαλιάρο

  • Θα χρησιμοποιήσουμε σκόρδο σε όποια μορφή επιθυμούμε.
  • Δηλαδή, πολτοποιημένο ωμό σκόρδο, ψητό, αλεσμένο σε λάδι, πελτέ σκόρδου κλπ.
  • Χρησιμοποιώ δύο οξύτητες για μοναδική γεύση.
  • Συνδυάζω χυμό φρέσκου λεμονιού αλλά και καλής ποιότητας ξύδι από κόκκινο κρασί.
  • Σας προτείνω να ακολουθήσετε την πρόταση μου γιατί είναι το κάτι άλλο, έχει ένταση και απίστευτη γεύση.
  • Πλένουμε και καθαρίζουμε τις πατάτες.
  • Κόβουμε τις πατάτες στα 4 κατά μήκος. Έπειτα κόβουμε σε μικρά καρέ τις πατάτες και τις ξεπλένουμε πάλι.
  • Βάζουμε τις κομμένες πατάτες σε μια μέτρια κατσαρόλα.
  • Σκεπάζουμε με κρύο νερό από τη βρύση να καλύπτει τις πατάτες.
  • Βράζουμε τις πατάτες σε δυνατή φωτιά μέχρι να αρχίσει ο βρασμός.
  • Από την ώρα που θα πάρει βράση χαμηλώνουμε την ένταση σε μεσαία και βράζουμε γύρω στα 20 λεπτά.
  • Πρέπει να μαλακώσουν και να τσιμπιούνται με το πιρούνι.
  • Στραγγίζουμε αμέσως τις βρασμένες πατάτες σε σουρωτήρι.
  • Τις ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα και σε χαμηλή φωτιά τις στεγνώνουμε ανακατεύοντας για 1-2’ να φύγει όλη η υγρασία τους.
  • Ταυτόχρονα με το ανακάτεμα τις πιέζουμε να λιώσουν και να στεγνώσουν.
  • Αποσύρουμε από την εστία.
  • Αφήνουμε τις πατάτες για λίγα λεπτά να κατέβει η θερμοκρασία τους.
  • Βάζουμε τις σχεδόν ζεστές πατάτες στον κάδο του μίξερ με τους κόφτες (μαχαίρια).
  • Αλέθουμε τις στεγνές πατάτες με διακοπτώμενη κίνηση.
  • Προσθέτουμε λίγο αλάτι, το σκόρδο, το φρέσκο χυμό λεμονιού και το ξύδι από κρασί.
  • Με το μίξερ χειρός πάντα σε χαμηλή λειτουργία προσθέτουμε σιγά σιγά το λάδι ώστε να ομογενοποιηθεί.
  • Παγώστε την να κρυώσει και να σφίξει.
  • Διατηρείστε την σε γυάλινο σκεύος με καπάκι στην συντήρηση του ψυγείου για αρκετές ημέρες.
  • Όταν μείνει για 2-3 ημέρες στο ψυγείο, γίνεται πιο δυνατή σε γεύση και άρωμα σκόρδου.

Εύκολη είναι η συνταγή και για αυτήν την πολίτικη τυρόπιτα με αυγά και γάλα

Για άλλη μια φορά σας έχουμε βρει την συνταγή η οποία θα σας λύσει αναμφίβολα τα χέρια καθώς πρόκειται για την πιο εύκολη και ζουμερή πολίτικη τυρόπιτα με αυγά και γάλα από την Βέφα Αλεξιάδου.

Στον χώρο της κουζίνας δεν υπάρχει κανένα όριο όσον αναφορά τις γεύσεις αλλά και τους συνδυασμούς που μπορείτε να κάνετε. Έτσι λοιπόν θα μπορούσε να αποτελέσει ένα καλό πιάτο για το τραπέζι σας. Δείτε επίσης εδώ την πίτα με πορτοκαλί η οποία είναι η πιο ονειρική.

Η τυρόπιτα με αυγά και γάλα

Υλικά

  • 700-800 γρ φέτα
  • 7 μεγάλα αυγά
  • 1 κούπα σουρωτή
  • 1 κούπα ελαιόλαδο
  • 1 πακέτο στρογγυλά φύλλα κρούστας “Ψαχνιώτικα”

Μπεσαμέλ

  • 1 κούπα γάλα
  • 2 κουταλιές σούπας αλεύρι
  • 2 κουταλιές σούπας βούτυρο φρέσκο
  • μοσχοκάρυδο & πιπέρι