Η πίτα με πορτοκαλί από την Βέφα Αλεξιάδου είναι η πιο ονειρική - Θα σε ξετρελάνει

Η απόλυτη συνταγή για να γλυκαθείς!

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
Η πίτα με πορτοκαλί από την Βέφα Αλεξιάδου είναι η πιο ονειρική - Θα σε ξετρελάνει

Η Βέφα Αλεξιάδου θα σε γλυκάνει με την πίτα με πορτοκάλι. Πρόκειται για μια συνταγή της γιαγιάς που θα λατρέψεις και μάλιστα σίγουρα όχι μόνο εσύ. Δεν θα μείνει ούτε ψίχουλο στο σπίτι.

Αυτά χρειάζεται να κάνεις για την πίτα με πορτοκάλι από την Βέφα Αλεξιάδου

Υλικά

  • 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 2 κουταλιές μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κούπα ζάχαρη
  • 4 αυγά
  • 1 κούπα καλαμποκέλαιο
  • ξύσμα ενός πορτοκαλιού
  • 2 συσκευασίες βανίλια
  • 1/2 κιλό φύλλο κρούστας, με αυγά (τύπου Βηρυττού)
  • Λίγη κανέλα προαιρετικά

Για το σιρόπι

  • 1 1/2 κούπα νερό
  • 2 1/2 κούπες ζάχαρη
  • 1 κούπα χυμό πορτοκαλιού
  • Ξύσμα ενός πορτοκαλιού

Εκτέλεση

  • Ανακατέψτε το μπέικιν πάουντερ μέσα στο γιαούρτι κι αφήστε το να σταθεί 5' να φουσκώσει.
  • Χτυπήστε στη δυνατή ταχύτητα του μίξερ τη ζάχαρη με τ' αυγά, το καλαμποκέλαιο, το ξύσμα και τη βανίλια, ώσπου να διαλυθεί η ζάχαρη και ν' αφρατέψει το μίγμα.
  • Σταματήστε το χτύπημα κι ανακατέψτε το γιαούρτι απαλά μέσα στο μίμγα των αυγών.
  • Τσαλακώστε ένα, ένα τα φύλλα, κλείνοντάς τα μέσα στις δυο παλάμες σας και σχηματίζοντας ένα σχήμα σαν τριαντάφυλλο.
  • Τοποθετήστε τα το ένα πλάι στο άλλο, μέσα σε ταψί 35 εκ., λαδωμένο κι αφήστε τα να σταθούν σε θερμοκρασία δωματίου αρκετές ώρες, να στεγνώσουν.
  • Ρίξτε το μίγμα των υγρών υλικών κουταλιά, κουταλιά επάνω στα φύλλα, προσέχοντας να πάει παντού, ανάμεσα στις πτυχές.
  • Αφήστε την πίτα να σταθεί 10', να ρουφήξουν τα φύλλα αρκετό από το μίγμα και ψήστε την στους 180 βαθμούς
  • Κελσίου, για 30' περίπου ή ώσπου να ροδίσει η επιφάνεια.
  • Αφήστε τη να κρυώσει ελαφρά και περιχύστε την με το χλιαρό σιρόπι.
  • Για να ετοιμάσετε το σιρόπι, βράστε όλα τα υλικά 5'.

Φτιάξε στη στιγμή και τα νόστιμα τυροπιτάκια της Βέφας Αλεξιάδου.

Νηστίσιμη πορτοκαλόπιτα με κακάο και κανέλα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Υπάρχει μεγαλύτερη απόλαυση από ένα γλυκό την ώρα που το θές; Ε, λοιπόν με αυτή την πορτοκαλόπιτα με κακάο και κανέλα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, απολαύστε καταπληκτικό γλυκό και κατά τη διάρκεια της νηστείας.

Την συνταγή την βρήκαμε στο argiro.gr όπως και τα βήματα που θα δεις παρακάτω για να κάνεις πάντα ένα κέικ να σου βγαίνει νόστιμο!

Υλικά Συνταγής

  • 2 και 1/4 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 και 1/3 φλ. ζάχαρη
  • 3/4 φλ. καρυδόψιχα ψιλοκομμένη
  • 2/3 φλ. κακάο
  • 1/4 κ.γλ. αλάτι
  • 1/2 κ.γλ. κανέλα
  • 1/2 κ.γλ. μοσχοκάρυδο
  • 1 πρέζα γαρύφαλλο
  • 1 βανίλια
  • 1 και 1/2 φλ. φρέσκο χυμό πορτοκάλι
  • 1 κ.σ. σόδα μαγειρικής
  • 1/3 φλ. σπορέλαιο
  • 2 κ.σ. ξίδι
  • ξύσμα 2 πορτοκαλιών

Για το γλάσο πορτοκαλιού

  • ξύσμα 2 πορτοκαλιών
  • 1 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • χυμό από 1/2 πορτοκάλι
  • όση σηκώσει ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση

  • Φτιάχνουμε πρώτα το γλάσο πορτοκαλιού για τη νηστίσιμη πορτοκαλόπιτα χωρίς φύλλο.
  • Βάζουμε σε μπολ το ξύσμα με την κρυσταλλική ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά, καλύπτουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο να πάρει υγρή μορφή. Ρίχνουμε μέσα στο ξύσμα τον χυμό και λίγη λίγη την άχνη ανακατεύοντας έως ότου το φέρουμε στην πυκνότητα, αραιό ή παχύρευστο, που επιθυμούμε. Περιχύνουμε την νηστίσιμη πορτοκαλόπιτα.

Για την πορτοκαλόπιτα χωρίς φύλλο

  • Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, το κακάο, το αλάτι, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το μοσχοκάρυδο και τη βανίλια. Προσθέτουμε την ζάχαρη και το καρύδι αλεσμένο. Κάνουμε λακκούβα με το κουτάλι στη μέση. Σε ένα μπολάκι βάζουμε το σπορέλαιο, το ξίδι και το ξύσμα, τα ανακατεύουμε και τα ρίχνουμε στα στερεά υλικά. Διαλύουμε τη σόδα στο φρέσκο χυμό πορτοκάλι (πάνω από το μπολ με τα υλικά, γιατί φουσκώνει και χύνεται). Τα προσθέτουμε στο μείγμα.
  • Με ένα κουτάλι ανακατεύουμε καλά το μείγμα από το κέντρο προς τα έξω μέχρι να ομογενοποιηθεί και να θυμίζει το μείγμα του κέικ. Λαδώνουμε ταψάκι 28 εκ. και στρώνουμε μέσα, απαραιτήτως, λαδόκολλα. Αδειάζουμε το μείγμα και το ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170οC στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα για περίπου 1 ώρα. Το μείγμα θα φουσκώσει αρκετά και η επιφάνειά του θα κάνει κρούστα.

Extra μυστικό από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

  • Πριν βγάλουμε το ταψί από το φούρνο, μπήγουμε μαχαιράκι στο κέντρο για να σιγουρευτούμε ότι είναι καλά ψημένο. Το αφήνουμε να σταθεί στο ταψί, να γίνει χλιαρό και έπειτα το αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα.
  • Πασπαλίζουμε με άχνη ή περιχύνουμε το γλάσο πορτοκαλιού. Το δεύτερο του δίνει ωραίο χρώμα

Δείτε εδώ, επίσης, ακόμα μια κορυφαία συνταγή από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου! Νηστίσιμη μηλόπιτα χωρίς αυγά!