Έτοιμο σε 10 μόλις λεπτά - Λαχταριστό mac and cheese από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Θα σας τρέχουν τα σάλια

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Έτοιμο σε 10 μόλις λεπτά - Λαχταριστό mac and cheese από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Μετά το πεντανόστιμο παστίτσιο με λίγες θερμίδες, σας έχουμε την συνταγή για ένα λαχταριστό Mac and cheese από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, μια πανεύκολη και αγαπημένη ανά τον κόσμο συνταγή, με κοφτό μακαρονάκι που ρουφάει τη γρήγορη μπεσαμέλ και τα λιωμένα τυριά όσο σιγοψήνεται μαγικά.

Λαχταριστό mac and cheese από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Υλικά

  • 1 συσκ. κοφτό μακαρόνι ή κοραλάκι (500 γρ.)(ζυμαρικό με τρύπα)
  • 2 κ.σ. βούτυρο ή ελαιόλαδο
  • 2 φλ. γραβιέρα τριμμένη ή τυρί που λιώνει (της αρεσκείας σας)
  • 1/3 φλ. τρίμματα από μπαγιάτικο ψωμί (ψίχουλα)
  • 2 κ.σ. παρμεζάνα

Για τη γρήγορη μπεσαμέλ χωρίς αυγά

  • 1 ½ lt γάλα (φρέσκο σε θερμ. δωμ.)
  • 6 κ.σ. κορν φλάουρ γεμάτες
  • 3 κ.σ. βούτυρο
  • 2 πρέζα/ες μοσχοκάρυδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Λαχταριστό mac and cheese από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Εκτέλεση

  • Για την κλασική αμερικάνικη συνταγή mac and cheese, βράζουμε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό για 6 με 7 λεπτά.
  • Τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε μεγάλο πυρίμαχο ταψί.
  • Προσθέτουμε 2 κουταλιές βούτυρο ή λίγο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε να λαδωθούν τα μακαρόνια.

Για τη γρήγορη μπεσαμέλ χωρίς αυγά

  • Βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα.
  • Ανακατεύουμε με σύρμα να λιώσει το κορν φλάουρ.
  • Αφήνουμε τη μπεσαμέλ σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να πάρει βράση και να δέσει ελαφρά.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά, δοκιμάζουμε αν χρειάζεται αλάτι και λίγο μοσχοκάρυδο επιπλέον.
  • Προσθέτουμε το μισό τριμμένο τυρί.
  • Ανακατεύουμε να λιώσει.

Για το ψήσιμο

  • Περιχύνουμε τα ζυμαρικά στο ταψί με τη μισή μπεσαμέλ και το υπόλοιπο τυρί και ανακατεύουμε απαλά.
  • Προσθέτουμε την υπόλοιπη μπεσαμέλ.
  • Σε ένα μπολ, βάζουμε τα ψίχουλα, την παρμεζάνα κι ανακατεύουμε.
  • Πασπαλίζουμε την επιφάνεια του mac and cheese.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, για περίπου 30 λεπτά να ροδίσει ελαφρά η επιφάνεια αλλά να παραμείνει ρευστή η κρέμα στην καρδιά του φαγητού.

Για το σερβίρισμα

Σερβίρουμε τα mac and cheese με μια κουτάλα ζεστά, όσο ακόμα η κρέμα είναι μαστιχωτή και τρεμουλιαστή.

Πηγή: argiro.gr

Πώς να φτιάξετε σπιτικά μακαρόνια με ή χωρίς αυγό

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου σας έχει τον πιο εύκολο τρόπο να φτιάξετε μόνοι σας σπιτικά μακαρόνια με ή ακόμα και χωρίς αυγό!

Χρειάζονται μόνο λίγα λεπτά και μόνο λίγα υλικά! Δείτε αναλυτικά τι πρέπει να κάνετε παρακάτω!

Υλικά Συνταγής

  • 400 γραμ. αλεύρι σκληρό (00 κατά προτίμηση)
  • 3-4 αυγά
  • 1/2 κ.γλ. αλάτι
  • 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση

  • Η ζύμη για τα φρέσκα χειροποίητα ζυμαρικά, πρέπει να είναι ελαστική. Η υγρασία στη ζύμη, προέρχεται από το αυγό.
  • Ένα αυγό, αναλογεί περίπου σε κάθε άτομο, δηλαδή σε μια μερίδα ζυμαρικά.
  • Χτυπάμε τα αυγά με αλάτι και λίγο λάδι σε ένα μπολ με πιρούνι. Κάνουμε λοφάκι από ανάλογο αλεύρι (δηλ. αν βάλουμε 4 αυγά υπολογίζουμε περίπου 3/4 φλ. αλεύρι για κάθε αυγό). Ανοίγουμε λακκούβα στο αλεύρι, στο κέντρο. Ρίχνουμε τα αυγά. Με πιρούνι αρχίζουμε να ανακατεύουμε και να περνάμε μέσα στα αυγά το αλεύρι. Η ζύμη θα τραβήξει όσο αλεύρι χρειάζεται. Ζυμώνουμε καλά να γίνει ελαστική.
  • Εάν φτιάξουμε τη ζύμη στο μίξερ, τότε στο τέλος ζυμώνουμε για λίγο τη ζύμη, σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια, με τα χέρια.
  • Μετά το ζύμωμα, καλύπτουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1-2 ώρες. Ή για μερικές ώρες αν έχουμε το χρόνο. Όσο πιο πολύ ξεκουραστεί η ζύμη τόσο πιο ελαστική θα είναι στο άνοιγμα της.
  • Σε ελαφρά αλευρωμένο πάγκο, με τον πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη σε λεπτό φύλλο. Ή αν έχουμε μηχανή για άνοιγμα φύλλου το κάνουμε εκεί.
  • Κόβουμε το λεπτό φύλλο σε ότι σχήμα μας αρέσει. Ταλιατέλες, χυλοπιτάκι, λινγκουίνι, για ραβιόλια ή τορτελίνια κλπ.
  • Σε βραστό αλατισμένο νερό ρίχνουμε τα φρέσκα ζυμαρικά και βράζουμε για 2-3′ . Μόλις ανέβουν στην επιφάνεια του βραστού νερού είναι έτοιμα. Πάντα να κρατάτε λίγο από νερό που έβρασαν τα ζυμαρικά, ώστε να το πρόσθετε στο ανακάτεμα των ζυμαρικών με τη σάλτσα στο τηγάνι, για πιο πλούσια ζουμερή μακαρονάδα.
  • Τα περιχύνουμε με σάλτσα ή ακόμα καλύτερα τα ρίχνουμε στο τηγάνι με την σάλτσα. Ανακατεύουμε σε δυνατή φωτιά για 1′ και σερβίρουμε αμέσως.