Η απόλυτη καλοκαιρινή συνταγή: Ζουμερό γιουβέτσι με θαλασσινά - Πεντανόστιμο και εύκολο

Με γεύση... θάλασσας

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Η απόλυτη καλοκαιρινή συνταγή: Ζουμερό γιουβέτσι με θαλασσινά - Πεντανόστιμο και εύκολο

Τώρα που έχει έρθει επιτέλους πια το καλοκαίρι, εκτός από δροσερές συνταγές με παγωτά και γλυκά ψυγείου, είναι και αυτές που έχουν θαλασσινά, μιας και είναι ότι πιο κοντά σε θάλασσα. Για αυτό και εμείς σας έχουμε μια υπέροχη συνταγή από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου για ένα πεντανόστιμο και ζουμερό γιουβέτσι με θαλασσινά.

Ζουμερό γιουβέτσι με θαλασσινά από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Υλικά

  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 φινόκιο κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 400 γρ. γαρίδες καθαρισμένες
  • 300 γρ. χταπόδι βρασμενο κομμένο σε φέτες
  • 1 κ.σ. γεμάτη πελτέ ντομάτας
  • 1 σκελ. σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 500 γρ. κριθαράκι χοντρο
  • 50 ml ούζο
  • 6 ντοματίνια κομμένα
  • 1 lt ζωμό θαλασσινών
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Για το σερβίρισμα

  • Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 λεμόνι σε τέταρτα
  • Λίγο ελαιόλαδο

Για τον ζωμό θαλασσινών

  • 30 ml ελαιόλαδο
  • Τα κεφάλια από τις γαρίδες
  • 300 γρ. χταπόδι
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 σκελ. σκόρδο με το ντύμα
  • 1 μικρό κομμάτι πράσο
  • 1 μικρό καρότο
  • 1 φύλλο δάφνη
  • 1 κλων. θυμάρι
  • 2-3 κλων. μαϊντανό
  • 6-8 κόκκους πιπέρι
  • 100 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 1.200 ml νερό

Για το γιουβέτσι θαλασσινών

  • Καθαρίζουμε τις γαρίδες.
  • Κρατάμε τα κεφάλια για τον ζωμό και το σώμα για το γιουβέτσι.
  • Βράζουμε το χταπόδι στον ζωμό θαλασσινών για περισσότερη νοστιμιά στο γιουβέτσι, για να μειώσουμε τον χρόνο στο τελικό μαγείρεμα.

Για τον ζωμό με θαλασσινά

  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια κατσαρόλα.
  • Σοτάρουμε τα κεφάλια από τις γαρίδες για 2′-3′.
  • Προσθέτουμε το χταπόδι και το σκόρδο ολόκληρο με τη φλούδα .
  • Προσθέτουμε το κρεμμύδι σε χοντρά κομμάτια
  • Προσθέτουμε το πράσο και το καρότο ολόκληρο.
  • Σοτάρουμε για 3′-4′ να ροδίσει ελαφρά το κρεμμύδι.
  • Προσθέτουμε την δάφνη τα κλωνάρια μαϊντανού και τους κόκκους πιπέρι.
  • Σβήνουμε με το κρασί κι ανακατεύουμε.
  • Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  • Προσθέτουμε το νερό κι αφήνουμε να πάρει βράση ο ζωμός.
  • Βράζουμε για 30’ σε μέτρια φωτιά μέχρι να βράσει το χταπόδι.
  • Αφαιρούμε το χταπόδι και το κόβουμε σε φέτες. Το σκεπάζουμε και το διατηρούμε ζεστό.
  • Σουρώνουμε και κρατάμε τον ζωμό, τον διατηρούμε ζεστό για το γιουβέτσι θαλασσινών.

Ζουμερό γιουβέτσι με θαλασσινά από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Για το γιουβέτσι

  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια πλασωτέ κατσαρόλα.
  • Προσθέτουμε τις καθαρισμένες γαρίδες και σοτάρουμε για 1’ να αλλάξουν χρώμα.
  • Τις βγάζουμε σε μπολ και τις σκεπάζουμε. Τις αφήνουμε στην άκρη.
  • Στο ίδιο λάδι προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το φινόκιο σε πολύ λεπτές φέτες.
  • Σοτάρουμε για 3’-4’ ανακατεύοντας να καραμελώσουν κρεμμύδι και φινόκιο.
  • Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 1’ προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και τον τρίβουμε στη βάση της κατσαρόλας.
  • Σβήνουμε με το ούζο. Ανακατεύουμε τα υλικά
  • Προσθέτουμε το κριθαράκι κι ανακατεύουμε.
  • Προσθέτουμε τα ντοματίνια, το χταπόδι και τον ζωμό θαλασσινών.
  • Ανακατεύουμε.
  • Προσθέτουμε λίγο αλάτι και πιπέρι.
  • Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 5′-6′ ανακατεύοντας.
  • Προσθέτουμε τις γαρίδες και βράζουμε για 2′.
  • Ελέγχουμε το αλάτι και το πιπέρι.
  • Τέλος, ραντίζουμε το γιουβέτσι με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
  • Το γιουβέτσι όταν βγει από την φωτιά πρέπει να είναι ζουμερό.
  • Αφήνουμε να σταθεί για 2′-3’ το γιουβέτσι θαλασσινών εκτός φωτιάς και σερβίρουμε.
  • Γαρνίρουμε κάθε πιάτο με λίγο μαϊντανό και τέταρτα λεμονιού.

Μυστικά επιτυχίας για τέλειο γιουβέτσι

Το γιουβέτσι θαλασσινών όταν σερβίρεται πρέπει να είναι ζουμερό και χυλωμένο.

Ένα στεγνό γιουβέτσι σε λίγα λεπτά θα κολλήσει όλο μαζί στο πιάτο. Γι’ αυτό δώστε προσοχή στην ένταση της φωτιάς και στα υγρά. Αν χρειαστεί επιπλέον υγρασία επειδή εξατμίστηκε στον βρασμό προσθέστε λίγο ζεστό ζωμό ή νερό.

Όταν μαγειρεύουμε κριθαράκι πάντα έχουμε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε τακτικά το φαγητό γιατί πιάνει στη βάση της κατσαρόλας.

Πηγή: argiro.gr