Έτοιμα μέσα σε λίγα λεπτά - Θα "λιώνουν" στο στόμα σας τα τυροπιτάκια κουρού της Μπαρμπαρίγου

Το μυστικό κρύβεται στο φύλλο

Αρθρογράφος: Ίρις Βίλα
Ίρις Βίλα
Youweekly Editor
Έτοιμα μέσα σε λίγα λεπτά - Θα

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου έχει πάντα την "λύση" σε περίπτωση που έχετε όρεξη να μπείτε στην κουζίνα. Συγκερκιμένα, μετά από την σαλάτα που θα σας "ξετρελάνει" αλλά και θα σας χορτάσει για τα καλά, αποφασίσαμε να σας προτείνουμε να μαγειρέψετε τα πιο νόστιμα τυροπιτάκια κουρού.

Η συνταγή για τα πιο νόστιμα τυροπιτάκια κουρού από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Τυροπιτάκια κουρού της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

Υλικά

Για τα τυροπιτάκια κουρού

  • 1 συσκ. στραγγιστό γιαούρτι 200 γρ.
  • 150 γρ. βούτυρο λιωμένο και κρύο
  • 180 γρ. ηλιέλαιο (ή καλαμποκέλαιο)
  • 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (περίπου)
  • 3 κ.σ. κεφαλοτύρι ψιλοτριμμένο
  • 1 κ.γ. κοφτό μπέικιν πάουντερ
  • 2 πρέζα/ες αλάτι
  • Λίγο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για την επάλειψη

  • Κρόκο αυγού
  • Σουσάμι ή μαυροσίσαμο

Για τη γέμιση

  • 250 γρ. φέτα σκληρή σε τρίμματα
  • 100 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
  • Λίγο πιπέρι
  • 1 αυγό

Πηγή: Argiro.gr

Το μυστικό κρύβεται στο φύλλο - Πώς θα το πετύχετε;

Οι πίτες είναι ένα από τα πιο ελληνικά, γευστικά και γρήγορα γεύματα. Μετά από πολύ πετυχημένες συνταγές που έχουμε μοιραστεί μαζί σας - δείτε εδώ την καλύτερη - αναρωτιέστε όλες οι νοικοκυρές ποιο είναι το μυστικό για να γίνεται τραγανό το φύλλο κι όχι νια νια.

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, μια από τις καλύτερες Ελληνίδες μαγείρισσες μοιράζεται στο Argiro.gr το μυστικό αυτό κι εμείς σας το παραθέτουμε παρακάτω:

Τα μυστικά για το πιο ωραίο φύλλο πίτας

  • Βάλτε τα υλικά σας σε ένα φαρδύ μπολ. Δουλέψτε το αλεύρι με το ελαιόλαδο σαν να τρίβετε τις παλάμες σας και ψιχουλιάστε αλεύρι κι λαδι.
  • Όσο πιο πολύ αφήσουμε να σταθεί το αλεύρι με το λάδι και να ποτίσει τόσο πιο τραγανό φύλλο θα έχουμε την πίτα μας
  • Ξεκουράστε το ζυμάρι για φύλλο το λιγότερο για 30 λεπτά το περισσότερο για 2-3 ημέρες στο ψυγείο. Η ευκολη ζυμη για πιτα με το καλυτερο φυλλο, είναι αυτή που πήρε το χρόνο της. Έτσι, το ζυμαρι για την πιτα ξεκουράστηκε, έγινε δυνατό, ελαστικό, απαλό και εύπλαστο. Το αποτέλεσμα; σχεδόν μαγικό. Ανοίγει πολύ εύκολα με απαλές κινήσεις, δεν σπάει, δεν συρρικνώνεται, γίνεται πολύ λεπτό σχεδόν αέρινο.
  • Χωρίστε το ζυμάρι για το φύλλο σε 6 κομμάτια. Ακουμπήστε τα σε αλευρωμένη επιφάνεια και σκεπάστε τα. Η ζυμη για πιτα που μένει ξεσκέπαστη πετσιάζει, σκληραίνει και ανοίγει σε φύλλο δύσκολα.

τραγανό φύλλο πίτας

Υλικά Συνταγής

Για 6 φύλλα

  • 750 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 100 γραμ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. ξίδι
  • 1½ κ.γλ. αλάτι
  • 340 γραμ. χλιαρό νερό (περίπου)
  • λίγο έξτρα αλεύρι για το άνοιγμα των φύλλων

Για τη ζύμη

  • Βάζουμε σε μπολ το αλευρι και κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο του.
  • Προσθέτουμε το αλατι, το λαδι, το ξυδι και το νερό.
  • Με τα δάχτυλα, δουλεύοντας κυκλικά, βάζουμε λίγο λίγο το αλευρι μέσα στα υγρά.
  • Όταν πια σχηματιστεί μια μπάλα ζύμης και έχουν καθαρίσει τελείως τα τοιχώματα του μπολ, βγάζουμε τη ζυμη για το χωριατικο φυλλο απο την Αργυρω στον πάγκο μας.
  • Ζυμώνουμε με δυνατές κινήσεις, τραβώντας την και γυρίζοντάς τη για 5 λεπτά.
  • Η ζυμη στο τέλος πρέπει να είναι απαλή, εύπλαστη και αφράτη. Όταν την αγγίζουμε, πρέπει η υφή της να μας θυμίζει δέρμα μωρού. Αν κολλάει ελαφρά στα χέρια, πασπαλίζουμε με λίγο αλευρι.
  • Τη σκεπάζουμε καλά και την αφήνουμε να ξεκουραστεί και να γίνει δυνατή.

Όσο πιο πολύ την ξεκουράζουμε τόσο αναπτύσσεται το πλέγμα της γλουτένης που δένει τα συστατικά της ζύμης μεταξύ τους.

Έτσι, η ζυμη με το χωριατικο φυλλο από την Αργυρω γίνεται δυνατή και ελαστική. Έτσι, όταν περάσει ο χρόνος ξεκούρασης, δε θα μαζεύει, ούτε θα σπάει το φύλλο για πίτα την ώρα που το ανοίγουμε.

  • Αφού ξεκουραστεί η ζυμη, τη χωρίζουμε σε 4 ή 6 κομμάτια.
  • Αλευρώνουμε την επιφάνεια που θα δουλέψουμε και με το λεπτό πλάστη, ανοίγουμε κάθε κομμάτι σε λεπτό χωριάτικο φύλλο για πίτα, αλευρώνοντας κάθε φορά που είναι απαραίτητο.
  • Αφήνουμε τα ανοιγμένα φυλλα πάνω σε καθαρό τραπεζομάντιλο να τραβήξουν την υγρασία τους και να στεγνώσουν ελαφρώς.
  • Λαδώνουμε πολύ καλά το ταψί (νο 40 ή 42, ρηχό για πίτα).
  • Στρώνουμε 3 φύλλα λαδώνοντάς ενδιάμεσα κάθε χοντρο χωριατικο φυλλο για πιτα με λίγο ελαιολαδο.
  • Βάζουμε τη γέμιση που επιθυμούμε κρύα και σε λεπτή στρώση.
  • Γυρίζουμε τα φυλλα που εξέχουν.
  • Στρώνουμε και καλύπτουμε την πίτα με τα υπόλοιπα τρία φύλλα, ελαφρώς τσαλακωμένα.
  • Δεν ξεχνάμε να λαδώνουμε τα φύλλα ενδιάμεσα, δηλαδή όπου ακουμπάει φύλλο με φύλλο να ρίχνουμε λιγάκι από το συνολικό ελαιολαδο της κάθε συνταγής.
  • Χαράζουμε τα πάνω φύλλα της πίτας και περιχύνουμε ελαιόλαδο, ραντίζουμε με λίγο νερό και ψήνουμε την πίτα, σύμφωνα με τις οδηγίες της κάθε συνταγής. Η γέμιση μπορεί να είναι με τυρι, με κρεας ή με λαχανικα.