Για να μην είναι «στούκας»: 6 μυστικά για αφράτα κεφτεδάκια

Η αγαπημένη Αργυρώ Μπαρμπαρίγου αποκαλύπτει

Έφη Εκίζογλου
Youweekly Editor
Για να μην είναι «στούκας»: 6 μυστικά για αφράτα κεφτεδάκια

Κεφτεδάκια: Ένα υπέροχο και άκρως μαμαδίστικο φαγητό που ξετρελαίνει μικρούς και μεγάλους μόνο, όμως, όταν βγαίνει... πετυχημένο! Έχεις κάνει προσπάθεια να το φτιάξεις και τα κεφτεδάκια σου βγαίνουν σφιχτά σαν στούκας; Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου ξέρει τι κάνεις λάθος!

Η αγαπημένη μας μαγείρισσα μοιράζεται παρακάτω μαζί μας τα 6 μυστικά για να τα κάνεις τέλεια αλλά και μια εύκολη συνταγή για να κάνεις μια ακόμα προσπάθεια...

Τα μυστικά που πρέπει να γνωρίζεις για να κάνεις τα κεφτεδάκια σου αφράτα

  1. Το μίγμα του κιμά πρέπει να είναι αφράτο όταν ζυμώνουμε. Υγρά όπως ξύδι, τριμμένο κρεμμύδι και τριμμένη ντομάτα, μαλακώνουν τις ίνες του κιμά και έτσι έχουμε πολύ αφράτο αποτέλεσμα.
  2. Το αρωμάτισμα του κιμά με μίγμα βοτάνων και μπόλικο φρέσκο και ξερό δυόσμο έχει σαν αποτέλεσμα να θέλεις να φας και… το τηγάνι. Βότανα που μπορούμε να προσθέτουμε στο μίγμα, είναι ρίγανη, βασιλικός και θρούμπι.
  3. Ψωμί μπαγιάτικο και αν είναι δυνατόν προζυμένιο, δίνει τέλεια γεύση στα κεφτεδάκια και τα κάνει πολύ αφράτα, μιας και το ψωμί ρουφάει όλα τα υγρά του μίγματος και το αφρατεύει πολύ. Αποφύγετε το ψωμί με μαλακή ψίχα και λαστιχωτή υφή, γιατί θα γίνουν λαστιχωτά και σφιχτά τα κεφτεδάκια.
  4. Γιατί θα γίνουν πολύ αφράτα και το ξύδι θα σπάσει τις ίνες του κιμά. Θυμηθείτε όσοι έχετε φτιάξε την συνταγή μου «Αφράτα μπιφτέκια» τι εγκώμια μου γράψατε στα μηνύματα που μου στείλατε!
  5. Ξεκούραση του μείγματος του κιμά για κεφτέδες το λιγότερο 30 λεπτά, σκεπασμένο στο ψυγείο, έχει σαν αποτέλεσμα τέλεια γεύση, μιας και αναδεικνύονται οι γεύσεις των υλικών. Επίσης, η κρύα ζύμη του κιμά, πλάθεται πολύ εύκολα, χωρίς να κολλάει στα χέρια.
  6. Να βουτάτε τα χέρια σας σε λίγο ούζο αραιωμένο με νερό, κάθε φορά που κολλάει ο κιμάς στα χέρια σας. Δεν θα πιστεύετε τα αρώματα που βγαίνουν στο τηγάνισμα των κεφτέδων, καθώς και τη νοστιμιά τους.

Διαβάστε επίσης: Βάλτε στα μπιφτέκια σας κολοκύθι και θα γίνουν "λουκούμι" - 10 μυστικά από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου που δεν ήξερες

Η πιο τέλεια συνταγή για κεφτεδάκια

Υλικά

  • 800 γρ. κιμά μοσχαρίσιο ή ανάμεικτο με χοιρινό (μια φορά περασμένο από τη μηχανή του κιμά)
  • 3 φέτ. μπαγιάτικο ψωμί (μουσκεμένο και στυμμένο)
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια τριμμένα στον τρίφτη
  • 1 ώριμη σφιχτή ντομάτα (τριμμένη στον τρίφτη)
  • 1/3 φλ. ξίδι από κρασί
  • 1 αυγό
  • 1 κ.γ. ρίγανη
  • 1 κ.σ. φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  • Αλεύρι για το πανάρισμα
Εκτέλεση
  • Πρώτα σε ένα μεγάλο μπολ απλώνουμε τον κιμά και τον περιχύνουμε με το ξίδι.
  • Κάνουμε μια λακκουβίτσα στη μέση και προσθέτουμε όλα τα υλικά: ψωμί, κρεμμύδια (με τα υγρά τους), αυγό, μυρωδικά, αλάτι και πιπέρι.
  • Ζυμώνουμε το μίγμα, να ενωθεί καλά.
  • Σκεπάζουμε και αφήνουμε στο ψυγείο για 30΄. Έτσι θα αρωματιστεί ο κιμάς και τα κεφτεδάκια θα γίνουν τέλεια.
  • Πλάθουμε μεγάλους κεφτέδες και τους πλαταίνουμε με τις παλάμες μας.
  • Στη συνέχεια τους αλευρώνουμε και τους τινάζουμε ελαφρά.
  • Έχουμε στο μεταξύ ζεστάνει ελαιόλαδο (τόσο όσο να καλύπτει το μισό κεφτέ όταν θα τηγανίζεται) σε φαρδύ αντικολλητικό τηγάνι και τηγανίζουμε για 3΄ από κάθε πλευρά.
  • Αφήνουμε τους κεφτέδες σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν. (Αν σας μείνουν τηγανισμένα κεφτεδάκια, την επόμενη μέρα φτιάξτε μια απλή σάλτσα ντομάτας και αφού βράσει για 10΄ ρίξτε τους κεφτέδες να πάρουν μία βράση).
ΠΗΓΗ Argiro.gr